G4Media.ro

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane: România rămâne…

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane: România rămâne principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă/ Fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile, copiii romi sunt exploatați în cerșetorie

România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane dar face eforturi semnificative, se arată în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane.

Totuși, pentru că România a dedicat resurse suficiente pentru un plan care, dacă ar fi implementat, ar constitui un efort semnificativ pentru lupta împotriva traficului de persoane, țara noastră a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, printre țările cu cel mai mare trafic de persoane din lume.

Astfel, România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus.

În categoria 3, cea mai problematică din raportul Departamentului de Stat, se află țări precum Rusia, China sau Cuba.

Principalele aspecte despre România din raportul Departamentului de Stat al SUA

 • România rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă din Europa, se arată în raport. Majoritatea victimelor în 2020 (72%) sunt victime ale traficului sexual. Traficanții sunt cetățeni români implicați în organizații criminale bazate pe criterii familiare și etnice, care folosesc femei și copii pentru traficul sexual din România și alte țări europene, incluzând Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.
 • În România este în continuare raportată o creștere a căsătoriilor de formă realizate în Vestul Europei. După căsătorie, traficanții exploatează femeile sexual și le obligă să muncească.
 • De asemenea, copiii reprezintă aproximativ 50% din victimele traficului din România. Guvernul și ONG-urile au raportat o creștere a recrutării copiilor pe internet și pe rețelele sociale, în contextul pandemiei.
 • Totodată, fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile pentru traficul sexual iar copiii romi sunt exploatați în traficul sexual și în cerșetorie, rămânând un fenomen subraportat.
 • Însă România a făcut și progrese, așa cum arată raportul Departamentului de Stat al SUA, printre care sunt enumerate investigarea cazurilor de trafic, condamnarea mai multor traficanți dar și dedicarea unei unități speciale pentru urmărirea infracțiunilor de trafic, cu șapte procurori.
 • În plus, Guvernul României a reglementat standarde minime pentru furnizorii de servicii autorizate care asistă victimele traficului de copii și a semnat acorduri cu administrația Capitalei și cu Biserica Ortodoxă Română, creând baza pentru un proiect comun pentru adăposturi pentru victime repatriate.

Recomandări

Raportul Departamentului de Stat al SUA face și câteva recomandări României, printre care: Identificarea victimelor din rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil sau copiii din instituțiile guvernamentale, îmbunătățirea instruirii ofițerilor de poliție și a inspectorilor, investigarea și urmărirea cazurilor de trafic, incluzând complicitatea oficialilor și aplicarea unor condamnări consistente, modificarea legislației prin sprijinirea financiară a ONG-urilor care acordă servicii victimelor traficului, formarea judecătorilor care judecă cazuri de trafic, creșterea numărului de polițiști care investighează astfel de cazuri, oferirea de consiliere juridică și protecție în instanțe pentru victimele implicate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Citesc bine? „Recrutare copii pe intenet si retele?” Pai ce cauta ei pe internet? Cine-i lasa? Nu trebuie supravegheati? Nu au parinti? Clar retelele trebuie reglementate. Copiii trebuie sa aiba acces la aplicatiile destinate lor.

  • Copii rromi sunt exploatati in cersetorie, este adevarat, dar sunt exploatati tot de rromi, de rromii adulti.
   Cei care sunt exploatati in romania, sunt exploatati de rromii asulti cu acceptul politiei, al politiei locale, ai jandarmeriei, ai aficialitatilor locale, iar cei ce cersesc in jurul si in curtea bisericilor, si cu ajutorul clerului.

  • In plus, sua nu mai reprezinta un model si un reper in ceea ce priveste dreptatea, drepturile omului si moralitatea. Ei au problemele lor rasiale, climaterice si altele si la fel ca uniunea europeana, sunt intr-un proces de sinucidere institutionala. Sua su ue vor ajunge ca rhodesia (azi zimbawe), si ca repblica sud africana, adica zone subdezvoltate si primitive.

  • # kondensatorilor, cand v-am spus ca ROMANIA a ajuns Thailanda ueSS ca urmare a modificarilor aduse de Macovei si de Predoiu articolelor care faceau referire la infractiunile sexuale sunt convins ca ati ras in barba !

 2. Mda? si de ce maretele SUA nu pun sanctiuni economice Romaniei pentru astfel de pratici?Aaa, m-am prins, daca nu afecteaza in mod direct interesele SUA, atunci merge si asa, doar constata.

  • România face parte din lumea treia. La căți găinari primitivi împrăștiați prin Europa am văzut în ultimii zece ani, m-am gândit la un moment dat că măcar e bine pentru că au rămas în interiorul granițelor mai puține scursuri. Nici vorbă, acum e mai rău decât era pe vremea mea (în 2010 am părăsit țara), pentru că aproape peste tot (mai ales în sud) dai peste babuini. Pur și simplu structura etnică a populației s-a schimbat. Dacă în anii ’90 românii semănau cu alți estici europeni, azi predomină cei cu background care din motive ce tin de politically correctness nu poate fi mentionat . Eu unul sunt jenat să spun ce naționalitate am atunci când sunt întrebat și nu de puține ori am ales să răspund ca vin din Ungaria. Asta m-a scutit de un disconfort nemeritat. Sunt foarte dezamăgit și sunt sigur ca multi dintre voi îmi împărtășiți părerea, dar în momentul asta România e un fel de budă a Europei. Nu ne rămâne decât să tragem apa.

  • N-ai inteles nimic, ai nota 4 pentru astazi, prostovanule.

  • UE si SUA sustin tacit crima organizata institutionala din Romania cata vreme are o atitudine agresiva si ostila impotriva Rusiei si Chinei.

 3. Intre timp procesul lui Dinca bate pasul pe loc. Traiasca justitia ta independenta stelica & co, numai Dragnea conteaza.

 4. N-ar fi posibil, daca SRI si DIICOT si-ar salta colegii din politie si justitie mai des… Acolo sta cangrena. Sporadic mai pica un sef de IPJ, dar restul au spatele acoperit si ciocnesc cu proxenetii.

 5. Rezervorul ca rezervorul problema principală cred că o reprezintă consumatorii produsului din rezervor, principiul cererii și ofertei acționează și aici !

 6. Pe cine preocupa soarta copiilor, a VIITORULUI ROmaniei?!
  NU am auizt vreodata vreun decident sau Autoritate discutand pe subiect, doar cand apare Raportul Departamentului SUA repede trancanesc 5 vorbe goale care apoi intra in uitare, la sertar pana la viitorul Raport al Departamentului SUA, care iar ii preocupa, nevoie mare…
  Guvenrul e axat pe Investitii si PNRR, de-acolo va veni fericirea si pentru aceste suflete nevinovate…

 7. Anul trecut când a fost aceeași știre și am atras atenția guvernului Orban, mi-am luat nșpe șuturi în cur că atac nemeritat PNL-ul care zicea să stăm calmi că au rezolvat deja problema.

  Aștept oamenii de la partid, Interpretarea, Cafeaua, Gabriela Constantinescu, să-mi spună că greșesc din nou și că realitatea se vede mai bine din birourile lor, nu de pe teren.

  Pentru că ce poate fi mai frumos decât să bagi gunoiul sub preș, dacă nu e viața ta și a familiei în pericol.

  • Copiilor le e distrusa personalitatea din CLASA I. Functie de rangul social al parintilor si consistenta spagii, 9 au luat premiul I, alti 6 luat premiul II, 6 premiul III, 5 mentiuni iar fraierii nimic.

 8. Metodologia dosarului ăsta permite ca Mexicul, principalul furnizor de peoni pentru munci penibile în USA, este în zona galbenă. Asta spune mult despre calitatea raportului. Sursele de informații sunt mai ales ONG-uri finanțate de US. Numai așa poți evita esențialul, că baza traficului de persoane e în țările de destinație, în principal țări occidentale bogate sau monarhiile arabe, garanții petrodolarului, că baza o constituie în primul rând banii, profiturile enorme. Produsul există la cerere. Pedofilul belgian, de pildă, nu și-a descoperit meteahna când i-a fost oferit puiul de rom. Patronul german, fermierul american, constructorul qatarez nu au descoperit creșterea astronomică a profitului ca o răsplată divină a virtuții după ce au angajat din bunătatea inimii niște sărmani imigranți fără acte. Desigur, pe lista roșie intră Rusia, China (cu dosarul inventat Xinjiang), Iran, Siria, „regimurile” dușmane și țările cu economii distruse de sancțiunile americane. Respingător.

 9. Susțin exoloatarea fetelor cu dizabilități, orcum sunt povara pentru societate.
  La fel si copii cu autism si alte handicapuri sa fie pusi la cersit etc.

  • Sper că comentariul este scris într-o notă ironică.Dacă nu sper să îți ceri scuze pentru aberațiile scrise.

 10. ASTA PENTRU CA POLITIA SE OCUPA NUMAI CU GAINARII,DOAR MASCATII ISI FAC TREABA ,IN REST SINT VAIMAMA LOR
  IAR COPII ROMI SINT EXPLOATATI DE PARINTI, SI ALTI ROMI…..AIA CARE VIN LA VOI IN AMERICA SI SE PLING CA SINT MARGINALIZATI

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.