G4Media.ro

Raportul CSAT pe 2023 laudă relația cu Ungaria, calul troian al Rusiei…

Foto: Ludovic MARIN / AFP

Raportul CSAT pe 2023 laudă relația cu Ungaria, calul troian al Rusiei în UE: ”Rezultate pozitive şi substanţiale, jalonate de discuţii concentrate pe proiecte concrete şi de substanţă”

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organismul care care coordonează politica de apărare a României, a folosit un ton pozitiv în raportul pe activitate pe anul 2023 la adresa Ungariei, în ciuda tensiunilor bilaterale din ultimii ani provocate de discursul revizionist al Guvernului Orban.

”În raporturile cu Ungaria, România a promovat o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă, cu obiectivul edificării unei relaţii bilaterale pe o logică de respect reciproc şi în spiritul unui parteneriat strategic autentic. Rezultatele înregistrate în ultima perioadă în ceea ce priveşte relansarea dialogului bilateral au fost pozitive şi substanţiale, jalonate de discuţii concentrate pe proiecte concrete şi de substanţă, reflectând interesul comun de a consolida cooperarea bilaterală în logica Tratatului Politic şi a Parteneriatului Strategic bilateral”, se arată în raportul CSAT pe 2023 consultat de G4Media.

Raportul nu detaliază ”proiectele concrete şi de substanţă” enunțate.

Tonul din raportul CSAT pe 2023 privind Ungaria e mult mai pozitiv decât tonul din raportul CSAT pe 2022. Iată ce arăta raportul aferent anului 2022:

”Cooperarea cu Republica Ungaria, la nivel de Parteneriat strategic, a avut o dinamică similară cu anii anteriori, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât şi al cooperării practice. În anul 2022, au fost abordate atât aspectele privind traficul prin punctele de trecere a frontierei, cât şi măsurile pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere.” 

Reamintim că Ungaria e considerată calul troian al Rusiei în UE și NATO după ce guvernul Viktor Orban s-a opus constant unor sancțiuni la adresa Moscovei și a întârziat aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Mai mult, Ungaria a refuzat să sprijine Ucraina pe multe dimensiuni după invazia rusă.

Ultimele luni au arătat însă o încălzire a relațiilor bilaterale, după ce președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit și cu premierul Viktor Orban la București, și cu președintele Tamas Sulyok la Vilnius.

Ungaria va deține președinția rotativă a UE începând cu luna iulie, iar președinția sa coincide cu negocierea funcțiile de conducere din Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la funcția de secretar general al NATO, unde îl are contracandidat pe premierul olandez Mark Rutte. Premierul Viktor Orban, un apropiat al lui Donald Trump, a anunțat că Ungaria respinge candidatura lui Rutte și favorizează un viitor șef NATO care să vină din estul Europei.

Încălzirea relațiilor vine după ce, în 2022, președintele Klaus Iohannis l-a criticat public pe Viktor Orban pentru declarațiile anti-europene făcute de acesta la Băile Tușnad. De asemenea, oficialii români au criticat constant în ultimii ani guvernul de la Budapesta pentru politica revizionistă, pentru afișarea în public a simbolurilor Ungariei Mari, dar și pentru implicarea economică în comunitatea etnicilor maghiari din Transilvania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Lemn de trandafir.Limbajul.

  2. De pe alta planeta. Atat de repede pierd contactul cu realitatea?!