G4Media.ro

Raport UE: Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute…

Raport UE: Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din uniune. Cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea au atins un minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară membră

Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, situându-se cu şase ani sub media UE, relevă un raport privind Sănătatea în statele membre prezentat joi. Conform aceluiaşi document, cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea au atins un minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară membră a Uniunii. Obezitatea în rândul copiilor a crescut, consumul de alcool este ridicat, iar fumatul regula în rândurile adolescenţilor este şi el la un nivel ridicat, relatează News.ro.

„Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din UE şi, deşi a crescut din 2000, rămâne cu aproape şase ani sub media UE. Mortalitatea evitabilă ridicată şi numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătăţit modul de abordare a factorilor de risc şi că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistenţă medicală. Speranţa de viaţă la naştere variază substanţial în funcţie de gen şi de educaţie. De exemplu, bărbaţii cu cel mai înalt nivel de educaţie trăiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educaţie”, relevă Raportul privind starea sănătăţii în UE.

Documentul menţionează că alimentaţia deficitară şi lipsa activităţii fizice reprezintă o preocupare majoră.

„Deşi rata obezităţii la adulţi este printre cele mai scăzute din UE, cea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30% dintre bărbaţi (şi numai 8% dintre femei) fumează, iar fumatul regulat în rândul adolescenţilor este, de asemenea, la un nivel ridicat. Şi consumul de alcool este ridicat: 50% dintre bărbaţi consumă excesiv alcool, în mod regulat. Nu au existat iniţiative recente privind consumul de alcool şi rămâne de văzut dacă noua legislaţie privind consumul de tutun, introdusă în 2016, va fi eficientă”,relevă raportul.

„Cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea au atins un nivel minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară din UE, atât pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 faţă de media UE de 9,8 %). Subfinanţarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar baza de resurse se diminuează”, consemnează Raportul privind starea sănătăţii în UE.

Asistenţa primară şi comunitară sunt în continuare subdezvoltate, întrucât cheltuielile, limitate, sunt direcţionate către spitale şi asistenţa medicală acordată în spitale. „Ineficienţa serviciilor de sănătate, inclusiv oferta excedentară de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii şi integrarea deficitară a serviciilor de asistenţă accentuează această situaţie. Strategia naţională în domeniul sănătăţii pentru perioada 2014-2020 şi stimulentele financiare din partea UE sprijină furnizarea de servicii în cele mai rentabile condiţii şi vizează îmbunătăţirea legăturilor dintre serviciile de asistenţă medicală, precum şi cu alte sectoare”, se arată în raport.

O altă concluzie este aceea că cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sănătăţii este finanţată din fonduri publice (79%), însă cota cheltuielilor suportate „din buzunar” (aproximativ 20%) poate fi substanţială, în special pentru categoriile vulnerabile. Cea mai mare parte a cheltuielilor „din buzunar” se referă la produsele farmaceutice. Pe lângă costuri, distribuţia inegală a serviciilor medicale şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii ridică obstacole în calea accesului la îngrijire medicală, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale. Lacunele actuale în ceea ce priveşte acoperirea demografică pe care o au asigurările sociale de sănătate lasă, de asemenea, anumite grupuri expuse, cum ar fi persoanele fără carte de identitate (cu impact disproporţionat asupra populaţiei rome), persoanele fără venituri care nu sunt înregistrate în sistemul de prestaţii sociale sau cele din economia informală care nu îşi declară veniturile.

”Deficitul de forţă de muncă în domeniul sănătăţii rămâne critic, numărul de medici şi de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. În 2018, guvernul a abordat această problemă printr-o Ordonanţă de urgenţă care prevede creşteri salariale substanţiale şi rapide, în urma căreia salariile medicilor rezidenţi din spitalele publice au crescut de peste două ori. Ordonanţa a fost adoptată ca urmare a unor proteste şi se speră că o mai bună remunerare va contribui la păstrarea personalului medical şi la reducerea emigraţiei. Sistemul de sănătate din România se confruntă şi cu probleme de guvernanţă. Nu există o evaluare sistematică a performanţelor şi, în general, nu există transparenţă. S-au făcut schimbări frecvente la în structurile de conducere, cu peste 12 miniştri ai sănătăţii în zece ani, precum şi schimbări frecvente de management la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Toate acestea subminează stabilitatea, coordonarea şi progresul reformelor”, conchide Raportul UE.

Sursa foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tara te vrea mort!

 2. Cheltuielile cu sanatatea sint foarte mari in Romania . Mai exact cheltuielile cu salariile personalului medical din institutiile publice si cu functionarii din C.N.A.S.

  Cele mai mici cheltuieli sint cele cu serviciile directe catre pacienti si materialele necesare .

  Eliminati contributia obligatorie la FNUASS. Este o tilharie pe fata . Cine este responsabil de sanatatea proprie isi face asigurare privata de sanatate ( sau mai multe ) . Nu pomana de la guvern din banii celor care trudesc pentru inconstientii care au devenit ,,clientii” serviciilor de urgenta .

 3. pai pensionarii si toti asistatii nu au vedere spre viitor ci spre groapa.
  iar intre nastere si moarte se bucura ca le da mafia rosie 3 lei in plus pe care-i lasa ca spaga in spital sa moara ” decent” intr-un pat infect.
  nu am auzit un pensionar comunistoid sa vrea sistem de sanatate decent,sa fie tratat si vindecat.
  nuuuu,el vrea sa i se dea ceva la pensie chit ca in spitale il mananca bacteriile de viu si moare ca intr-un lagar de exterminare nazist.

  • Totuși să nu generalizăm, nu toți pensinarii sunt așa. Fii convins că acești pensionari despre care scrii s- au comportat așa și la tinerețe, pensionarea poate doar a mai accentuat , asta e râsadul lor, să nu le pese de alții.

 4. Concret , care este aceasta speranta de viata ?

 5. Deviza : minimum de cheltuieli pentru maximum de „venituri”(sa le zicem asa,eufemistic,diferitelor …”speciale”) fara munca…