G4Media.ro

Raed Arafat: Guvernul a decis trimiterea unui avion pentru a aduce înapoi…

Raed Arafat: Guvernul a decis trimiterea unui avion pentru a aduce înapoi românii blocați în Africa de Sud / Prin mecanismul de solidaritate europeană vor fi aduși și alți cetățeni

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat luni că Guvernul a decis trimiterea unui avion pe ruta București-Mombasa-Pretoria și înapoi pentru aducerea în țară a celor 36 de români blocați în Africa de Sud.

„Mai devreme a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin Hotărâre s-a adăugat la ţările care au fost menţionate ieri (sâmbătă – n.r.) şi Malawi, iar, în plus, s-a stabilit că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, şi Ministerul Transportului vor lucra împreună pentru repatrierea cetăţenilor români care nu pot să ajungă înapoi în România din cauza perturbărilor care sunt acum cu transportul aerian din zona respectivă, mai multe curse fiind anulate şi mai multe fiind pline, care ajung în Europa.

Am început să întreprindem măsurile împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Transporturilor, prin Tarom, pentru trimiterea unui avion, la decizia Guvernului, care va pleca Bucureşti – Mombasa – Pretoria şi care urmează să aducă cetăţenii români”, a afirmat Arafat într-o conferință de presă la Ministerul de Interne, precizând că avionul va pleca duminică seară sau luni dimineață.

„Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor”, a menționat șeful DSU.

Arafat a mai amintit că persoanele care intră în țară din cele opt state africane aflate pe lista roșie vor intra în carantină timp de 14 zile, vor fi testate la sosirea în țară și pot ieși din carantină cu ajutorul unui test negativ efectuat în a opta zi de carantină.

„Hotărârea de Guvern care a fost emisă astăzi a fost necesară pentru a stabili interdicţia de intrare în ţară a cetăţenilor ţărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe şi Malawi. E o interdicţie temporară şi care este în această perioadă în concordanţă cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluţia noii variante sau tulpini care există şi să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni.

Cetăţenii români, cetăţenii europeni, care vin din această zonă pot să vină înapoi, dar cum s-a anunţat ieri, vor intra în carantină de 14 zile sau dacă testul la a opta zi este negativ, de 10 zile atunci. Plus obligativitatea unei testări la sosirea în ţară” a afirmat Raed Arafat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat la începutul ședinței de Guvern că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru repatrierea românilor blocați în Africa de Sud.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români.

De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat Ciucă.

Șeful Executivului a spus că Guvernul are datoria să ia astfel de decizii pentru cetăţenii săi.

„Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională, ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară şi doresc să fie în ţară de Ziua Naţională să facem totul astfel încât să simţim împreună româneşte”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În urma identificării noi variante Omicron a SARS-CoV-2, statele UE au decis suspendarea curselor aeriene către Africa de Sud și alte șapte state africane.

Sursa foto: Unsplash/ Darya Tryfanava

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ce titlu….De la sine putere avionul decis de unul singur…..

    Si va mirati cand va compara lumea cu a3

  2. Dacă a spus Arafat… E lege. Că ceilalti sunt mereu schimbători, el e vesnic. Stie ce si cum.