G4Media.ro

Raed Arafat consideră că medicii au obligația să păstreze secretul și să…

FOTO: gov.ro

Raed Arafat consideră că medicii au obligația să păstreze secretul și să nu își reclame pacienții vaccinați „la chiuvetă”: „Pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi cu dosar penal”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că medicii trebuie să păstreze secretul pacienţilor şi să nu-i reclame la Poliţie pe cei care sunt vaccinaţi „la chiuvetă”, respectiv au certificate false de vaccinare.

Prezent vineri la o conferinţă de presă alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei, Arafat a fost întrebat de jurnalişti de cazurile tot mai numeroase ale unor persoane care au dobândit certificate false de vaccinare, denumite în presă „vaccinarea la chiuvetă”.

„Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă.

Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor. Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (…) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament”, a precizat şeful DSU.

Arafat i-a îndemnat pe pacienţii care se îmbolnăvesc de COVID să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de „a se trezi cu dosar penal”.

„Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului.

Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal şi mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect”, a explicat Arafat.

Şeful DSU a venit apoi cu precizări: „Vreau să mai completez ceva. Medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului. Dacă pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, pacientul poate să solicite acest lucru.

Dacă pacientul decide să ajute în depistarea modalităţilor şi a modului în care a fost vaccinat la chiuvetă, normal că acest lucru poate să ajute să salveze alte vieţi. Dacă el doreşte doar să anunţe medicul lui şi medicul să păstreze lucrul numai pentru partea terapeutică şi să nu meargă mai departe, medicul este obligat să păstreze secretul pacientului, din ce ştiu eu”.

Sursa foto: gov.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

45 comentarii

 1. Pai da, sa protejăm micul infractor.

  • Anul trecut nu era printre aia care ziceau ca ar trebui o lege care sa-i absolve de raspundere pe aia care au facut achizitii in timpul starii de urgenta? E consecvent omul.

  • Sugerez un mic compromis:

   BOR sa trimita mai multi preoti prin spitale, mai ales la UPU si ATI, pentru ca ei sunt responsabili cu impartasania.
   Preotul tine secretul, dar poate sugera doctorului daca un alt tratament ar fi „recomandabil” in cazul persoanei aflate la un pas de moarte, care chiar are nevoie de un preot in acel moment.

  • Arafat e bandit. Infractorul sanitar trebuie sa scape de corpul delict fara sa afle autoritatile.

 2. Gata. S-a ocupat și postul de Ministru al Justiției. M-am tot gândit. Când cresc mare vreau și eu să mă fac Arafat.

 3. esti praf! arunca-te in cap de la etaj. auzi ce idei. dar ce ma, e ca la avocati, privilegiul client-avocat? adica el sustine nici mai mult nici mai putin sa bagam capul in pamant ca strutul.

  • În Legea Drepturilor Pacientului din România, referitor la confidențialitatea medic-pacient sunt stipulate următoarele: „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”.

   Ne place sau nu, in cazul asta relatia doctor-pacient acopera inclusiv statutul de vaccinare. Fiind o informatie ce tine de starea pacientului, nici o autoritate nu poate impune medicului sa divulge informatia respectiva.
   Din pacate, in cazul asta, inseamna ca legea apara prostii care ne pun tuturor sanatatea in pericol, insa daca nu ar fi asa, intr-adevar pacientii n-ar mai avea vreun motiv sa fie sinceri cu medicii, deci nici medicii n-ar mai avea macar posibilitatea de a-i sfatui sa se vaccineze.
   Nu-mi place sa recunosc, dar aici Arafat are dreptate.

  • Fals,

   Informatiile de vaccinare nu sunt private si nici protejate de relatia doctor-pacient. Motivul este simplu: aceste informatii pot fi accesate si de alte persoane in afara de cei doi – portarul de la supermarket, mall, etc.

   Asa ca nu o mai dati inainte cu protejarea; falsificarea unu document este fapta penala si daca o persoana ia cunostinta de savarsirea unei infractiuni are obligativitatea de a anunta autoritatile.

  • @Sekhmet

   Caută și la excepții, ar trebui sa fie un articol la sfârșitul legii.
   Eu presupun ca exista ceva gen “interesul general”, sau “in condițiile legale”, altfel toată pandemia (pe tot globul) ar fi la secret. Chiar și Ebola.

   Da și un link.

  • O solutie alternativa: sa fie chemat un preot, care chiar trebuie sa tina secretul.

   Pacientul discuta cu preotul, are parte si de impartasanie si decide daca e important pentru el sa divulge secretul infractiunii catre medic, in mod direct sau indirect.

  • Nu sekhmet nu e asa. Pot fi confidentiale pana ti le solicita un judecator. Atunci nu mai sunt asa. Evident aici speta e pe dos. Doctorul face public ceva. Dar eu tot zic ca nu are dreptate. Si sa nu ii spuna doctorului infractiunile. Scopul legii e altul.

  • Mie mi se pare ca daca medicul ia la cunostinta de o fapta penala, e obligat sa anunte autoritatile, dar nu pot da acum baza legala pentru asta.
   Doar sa luam in considerate un viol sau opalga prin impuscare …

   Asa ca slabe sanse sa mearga ceea ce zice Arafat, cel care voia sa ne facem ca nu vedem nimic nici la achizitiile cu incalcarea legii de la inceputul pandemiei …

   Mare om Arafat asta! Nu-l meritam!

  • Omisiunea sesizării –
   Art. 267. – Jurisprudență, Reviste (26), Doctrină (8)
   (1) Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

  • @bfc – ba sunt private, accesarea de care vorbesti se face voluntar, portarul de la supermarket, mall etc. acceseaza informatia privind vaccinarea strict cu consimtamantul vaccinatului, nu poate sa oblige pacientul sa-i furnizeze informatiile. Acolo e vorba de conditionarea accesului de prezentarea informatiei, nu de dreptul legal de a accesa informatia respectiva sau de obligatia legala de a o pastra confidentiala, pe care medicii o au

   @Sandu – cauta tu la exceptii, google e la 2 pasi distanta.

   @andrei – nu stiu cum e cu confidentialitatea in caz de ordin judecatoresc. Insa aici vorbim strict de obligatia medicului la confidentialitate, care se aplica indiscutabil in lipsa unui mandat

   @corect – legea dreptului pacientului, la fel ca si cele privind confidentialitatea relatiei avocat-client si alte situatii similare prevad in mod expres exceptii de la legea pe care ai invocat-o

 4. Mentalitate tipic pesedistă. Cu așa oameni vom fi mereu departe de civilizație.

 5. Daca tot isi dau cu parerea despre orice, atunci ei cred ca pot decide si peste judecatori si avocati. Adica nu numai ca nu au decis ca se poate si fara certificat verde dar acum sustin ca si falsurile si uzul de fals nu mai sunt infractiuni de fapt. Si mai si mint, sustinand ca fac asta pentru a-i proteja pe saracii pacienti, nu pe colegii lor care au facut acele falsuri. Se vede de 500 de ori pe zi cat le-a pasat lor de viata pacientilor.

 6. Incredibil ce poate sa debiteze asta. Mai rămâne sa dea o lege ca toți vaccinatii la chiuveta și cei care nu i-au vaccinat sa fie absolviti de orice vina. Se vede ca începe era ” infractorul la putere” alături de PeeSeeeDeee.

 7. Bravo, nene! Ăia au furat, dar nu trebuie să se știe și nu trebuie să fie pedepsiți. Asta da dreptate! Și atunci, de ce mai sunt legi? Face fiecare ce vrea, ca în junglă! Rămân doar cei puternici! Așa ceva nici nu mi-ar fi trecut prin minte vreodată: Noroc mare cu Arafat! A învățat de la politicienii pe care i-a slujit. Și a învățat repede, în comparație cu cei onești!

 8. Are dreptate mincinosul Arafat. Taina spagii si coruptiei nu trebuie divulgata nici la sfanta spovedanie.

 9. P.S. Sa imi explice si mie cineva de ce Dragnea a facut inchisoare pentru instigare la contracte de munca fictive si instigarea la folosirea cetificatelor false pe care o vedem acum e diferitan (nu ca imi pare rau de Dragnea, sa fie clar).

 10. Eu cred ca Arafat si Tataru au fost primii 2 din Romanica vaccinati la chiuveta. Acum o da din Cola-n Fanta si voi va lasati prostiti

 11. Duamne fereste, așa nedreptate să li se facă unor mici infractori care au crezut că se ” descurca” ei, să nu fie reclamati, nu, nu, afacerile cu vaccinari fictive trebuie si ele să prospere la Romanika, e momentul si de-un mic export acolosa.

 12. exista secret medical dar se refera exact cum ii spune numele la acte medicale si diagnostice , or aici vorbim doar de un fals nu stiu daca e acoperit de asa ceva.

  • În Legea Drepturilor Pacientului din România, referitor la confidențialitatea medic-pacient sunt stipulate următoarele: „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”.

   Cam e acoperit, din pacate.

 13. Palavre !
  Vrea sa justifice morții de covid care sunt vax-inați.
  Episcopul Gurie de Deva si Hunedoara era vaxinat si tot s-a prapadit de covid. Mama unei colege la fel.
  Dați medicamente si testati masiv, sa ajunga cati mai putini oameni in spital.
  Ca daca te intubeaza..

  • Corect.
   Sunt și decese pe bune printre cei vaccinați.
   – Poate pentru ca au comorbidități și vârsta înaintată.
   – pentru ca vaccinul nu e 100% eficient
   – dar și pentru ca au fost in contact cu persoane care le-au transmis virusul, foarte probabil nevaccinate și nepurtatoare de masca.

   Dar nu înseamnă asta ca persoanele nevaccinate și/sau împotriva purtării de masca și alte restricții poarta responsabilitatea răspândirii accelerate, care ucide și pe alții, in afara persoanei lor, uneori din propria familie?

  • @ Sandu(2)
   Rationament fals 1: ,,pentru ca au fost in contact cu persoane care le-au transmis virusul, foarte probabil nevaccinate,,.
   Chiar nu ai aflat ca si vax-inații transmit virusul bine merçi ?
   Rationament fals 2: ,,persoanele nevaccinate poarta responsabilitatea raspandirii accelerate…,,
   Cand a venit valul Delta in Israel, cam toata lumea era vaccinata (mai putin o mica parte a unltra-ortodocsilor, beduini, druzi). Si valul i-a facut praf. Acum vezi ce e in Singapore, de ex.

 14. In Singapore rata de vaccinare a depasit 80% la 1 septembrie. Si sunt acum in plin val de covid, cu o amplitudine cu mult peste precedentele.

  • S-au blocat spitalele, numarul mortilor la milionul de locuitoru cum este? Nu esti decat o flasneta si un mot la sti tu ce. Sparcul ala care cade la final se se aseaza pe tort.

  • @ Pantera
   Jignesti aiurea ca un neo-bolsevic uSECUrici.
   Tot nu intelegi ca spitalele s-au blocat fiindca NU se face si nu s-a facut NIMIC altceva decat propaganda pro-vax ?
   Ieșiți odată din propagandă !
   Nu vedeti atatea tari care au procentul de vax-inare mai mic decat Romania dar stau mai bine la numarul de decese ?

 15. Confidentialitatea nu se refera la fapte penale.

  Ca daca da, o extindem si la viol, omor etc.

  Chiuvetistul are libertatea sa taca sau sa se autodenunte si sa colaboreze cu politia. In ultimul caz nu pateste oricum nimic.

 16. Nu cred ca mai este in toate facultatile mintale. Vorbim despre o fapta ilicita, cu consecinte atat pentru pacient cat si pentru cei cu care intra in contact. Halucinant. Asta este comandantul actiunii ….

 17. Arafate, mănânci căcat! Vezi că am dispărut iar din sistemul vostru medical MAI și e chiar dubios pentru a doua oară. Și acum nu mai sună nimeni.

  Pentru cine a avut timp să citească Uciderea Comandorului. Eu nu am îndrăznit, Raede Arafat!

 18. Domnu’ Arafat, asta inseamna ca nici pacientul nevaccinat nu reclama medicul care-l calca in picioare si-l injoseste verbal si faptic…
  Intreb asta pentru ca se intampla, in spitalele lu’ matale!!!

  • @🤔,
   Zi-mi si mie ce fumezi, ca incerc si eu!
   Asa, poate, râdem amândoi ca proastii si nu se prinde nimeni!😉

  • @cristi=Razvan=clona
   Nu am fumat nimic. Doar mai calc pe bec din cand in cand si vad ca se aprinde. 🤣

 19. Dar eu ador mărturisirile făcute de comatosi de pe patul ati de moarte. Ma bucur ca au semnal acolo.

  • Te deranjasem de la dezinformat si te-ai gandit sa mai minti putin sa vii in apararea zeului tau? Scuze!

 20. Cel mai bun lucru ar fi sa se legalizeze vaccinarea la chiuveta iar banii obținuți sa fie impozitați. Va dați seama ce de bani s-ar face la buget?
  Ba mai mult am putea face un brand de tara din vaccinarea la chiuveta, ar veni mușterii din toate tarile pentru el.

 21. asta-i roman adevarat 🙂 bravos natiune !

 22. Vaccinarea la chiuveta nu e act medical, e infracțiune, așa ca nu putem vorbi de secretul medical, atâta timp cât nu este un act medical!