G4Media.ro

Qatarul interzice alimentele care conţin insecte: nu corespund „exigenţelor normelor tehnice ale…

Sursa foto: Pixabay

Qatarul interzice alimentele care conţin insecte: nu corespund „exigenţelor normelor tehnice ale alimentelor halal”

Qatarul, o ţară din Goful Persic majoritar musulmană, şi-a reafirmat joi interdicţia, din motive religioase, de a consuma insecte, după ce la începutul lunii ianuarie Uniunea Europeană a aprobat o nouă insectă pentru consum, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Produsele pe bază de insecte nu corespund „exigenţelor normelor tehnice ale alimentelor halal”, autorizate pentru musulmani, a informat Ministerul Sănătăţii din Qatar într-un comunicat de presă. Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi „recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi document se precizează că anunţul vine ca urmare a „deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.

Ministerul Sănătăţii din Qatar nu menţionează despre ce ţară este vorba, dar la începutul lunii ianuarie Comisia Europeană a aprobat un nou aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar, după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Insectele sunt de mult timp o sursă de proteine ieftine pentru anumite comunităţi din întreaga lume şi consumul lor s-a extins ca urmare a presiunilor trecute pentru a găsi alternative la carne şi celelalte alimente asociate cu un nivel ridicat de gaze cu efect de seră.

Religia islamică nu interzice în mod clar consumul de insecte, potrivit teologilor musulmani. Majoritatea dintre aceştia estimează că lăcustele sunt halal sau permise, în măsura în care sunt pomenite în Coran, însă numeroşi teologi musulmani resping celelalte insecte din cauză că sunt considerate impure.

Ministerul Sănătăţii din Qatar precizează în comunicatul său că „gradul de conformare a alimentelor cu regulile halal a fost verificat de organismele islamice acreditate de către minister şi de laboratoarele acreditate la nivel internaţional”.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât „aprobare nu înseamnă şi mâncare”.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pentru noi: nu sunt de post !

    • Mai bine zis sunt produse de lux. Cine da aproape 100 de Ron pe 100 de grame de pudra de insecte? Cu banii de o pensie abia faci 3 painici din ” faina” de insecte.

  2. Asta-i bine, avand in vedere ca in multe parti din UE musulmanii sunt majoritari. Insemna ca n-o sa mearga treaba cu insectele. E ca la vaccin, cat timp exista nevaccinati, exista grupul de control si, pana la urma, propaganda globalista nu mai poate acoperi adevarul.

    • Hai lasa gargara, faina de greieri este un superaliment bogat in proteine, omega si micronutrienti…..cum legati voi asta cu propaganda ma pufneste rasul, pun pariu ca nici nu iti permiti sa cumperi 1 kg de faina de greieri pe luna 👍🏼

  3. Nu se mai mananca lacuste in orientul mijlociu? Oare a fost Ioan Botezatorul primul „globalist”? Cred ca daca ar fi trait acum conservatorii i-ar fi taiat capul.

  4. RO-EXIT! Vreau o Românie INDEPENDENTA si NEUTRA ! Nu vreau faină de gândaci ! RO-EXIT CU ORICE PRET !!!

  5. In Qatar si porcu’ e interzis…hai sa ne luam dupa ei atunci si sa mancam si noi Halal.