G4Media.ro

PSD: Propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a deconta un…

Sursa foto: Pixabay

PSD: Propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană este inacceptabilă / Vom solicita o analiză în coaliție și ne opunem oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate

PSD susține, într-un comunicat remis marți presei, că propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană este inacceptabilă. PSD anunță că va solicita o analiză în coaliție și se va opune „oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate”.

„PSD respinge categoric propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi, pentru același cod numeric personal. Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează grav calitatea actului medical. În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă”, se arată în comunicatul PSD.

Social-democrații menționează că, îÎn multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi.

„În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege. PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați. PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie”, se mai arată în comunicat.

În ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi. Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS, transmite Digi24. Detalii aici.

În replică, Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat remis presei, că „rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților”.

Context. Propunerea CNAS de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană vine în contextul în care și Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru serviciile medicale în ambulatoriu.

Potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată. Este vorba despre un proiect pilot care ar urma să fie aplicat în unele zone.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, dar a admis că este vorba despre un proiect-pilot care prevde o plată, respectiv pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. demisia Vlad Voiculescu

 2. Oricum este condiționat de șpagă, altfel mori cu zile sau stai pe holurile spitalului de iti vine rău până te baga cineva in seamă.

  • La SCUB Floreasca triajul pacientilor se face in strada, pe trotuar, printre pietoni si claxoane. Si asta e cel mai tare spital de urgenta din Romania.

 3. Aa, stai ca ne-a lămurit rafila. Nu e vorba de o nouă taxă, ci doar de o plată. Plata nu e taxă. Gata am înțeles acum.

  • Iar daca plata se face venit pentru „speciali” nu e nici macar o plata, este o binecuvantare.

 4. Se bate pesedeu’ pentru noi, poporul!

 5. In Romania plateam de 4 ori mai mult la sanatate in comparatie cu noua tara in care m-am mutat, iar serviciile nu se compara. Suma la sanatate in Romania este exagerat de mare.

  La impozit insa platesc de 6 ori mai mult in noua tara (cu noile impozite din ianuarie din Romania va fi doar de 4 ori mai mult). Dar am parte de infrastructura, de servicii de educatie la alt nivel, etc.

  • Sa nu-ti para rau ca si cat platesti impozit. Sa-ti para rau ca si cat din ce platesti se risipeste.
   Un stat este cu atat mai tare cu cat cheltuie mai eficient banii pe care ti-i ia. Multi, putini…