G4Media.ro

PSD își consolidează controlul asupra Curții Constituționale după noile numiri făcute de…

PSD își consolidează controlul asupra Curții Constituționale după noile numiri făcute de Parlament / Patru din cei nouă judecători CCR sunt numiți direct de PSD, alți doi sunt în sfera de influență a partidului condus de Liviu Dragnea

PSD și-a consolidat controlul asupra Curții Constituționale odată numirea noilor judecători, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga.

Astfel, într-o perioadă în care deciziile CCR sunt cruciale în ceea ce privește sistemul de justiție din România, partidul condus de Liviu Dragnea a numit direct nu mai puțin de patru dintre cei nouă judecători constituționali.

Majoritatea în favoarea PSD este însă asigurată în interiorul Curții Constituționale, așa cum au dovedit deciziile luate în spețele sensibile în ultimii doi ani și jumătate, după preluarea de către PSD a puterii.

În dosarele grele, deciziile au fost luate de cele mai multe ori cu 6 voturi ”pentru” și 3 voturi ”împotrivă”. Doar trei judecători s-au opus tăvălugului majoritar pro-PSD: Livia Stanciu, Ștefan Minea și Daniel Morar. În unele cazuri însă, au fost decizii luate cu majoritate de 7 la 2 sau chiar de 8 la 1, de fiecare dată singura care a votat contra majorității fiind Livia Stanciu.

Practic, în acest moment toți cei șase judecători constituționali numiți de Parlament sunt în sfera de influență a PSD. De pe vremea lui Traian Băsescu a mai rămas un singur judecător la CCR – Daniel Morar, fostul șef a DNA, care a votat când alături de majoritatea pro-PSD, când împotrivă.

Morar a fost numit la Curtea Constituțională în iunie 2013, iar mandatul său expiră peste 3 ani, în 2022.

Din partea Camerei Deputaților, cei trei judecători sunt Valer Dorneanu (PSD, numit în 2013), Varga Attila (UDMR, numit în 2016) și Gheorghe Stan (PSD, începând din iunie 2019).

Din partea Senatului, judecătorii sunt Mona Pivniceru (USL, numită în 2013), Marian Enache (PSD, numit în 2016) și Cristian Deliorga (PSD, începând din iunie 2019).

Președintele Klaus Iohannis a numit până acum doi judecători la Curtea Constituțională: Livia Stanciu, în 2016, fostă șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție și Simina Tănăsescu, în 2019, fosta sa consilieră pe probleme de constituționalitate, care a demisionat anul trecut pe fondul conflictului cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Orice alte nume este mai bun. Curtea de C…t a Romaniei! Vorba ceea…pute rau.

  Aceasta institutie si-a pierdut complet din credibilitate. Ar trebui ca toti cei numiti sa fie dati afara si procedura sa fie una impartiala si bazata pe competenta si evaluare obiectiva. CCR este astazi doar un instrument de partid (oricare e la putere…ca maine s-ar putea sa fie altii) care executa ordinele data de infractorii politici.

 2. Stați să notez pe răboj pentru ce va fi….după:
  „Desființat CCR, iar fostilor membri rezervat tratament special, cu apă sulfuroasă si cu tot tacâmul, la început să-și inchipuie că sunt la băi la Techirghiol și abia după aceea să fac bine și să cresc temperatura. Notat….”

 3. 6 din 9 scriitori de Constituție.
  Sentintele/deciziile/hotărârile vor fi previzibile si pro pzd.
  La 6 din 49 sunt sanse mici de castig.
  La 6 din 9, dinozaurii rosii vor aduce castig totdeauna ciumei rosii.

 4. O curte de kkt, pentru vremuri de kkt! 26 mai, incepem curatenia de primavara, mai facem una la toamna, si inca doua anul viitor. Cat despre aceasta mizerie de ccr, acum nici nu mai poti spune ca e capturata, deoarece se vede cu ochiul liber si de departe ce si cum, le scrie in frunte. Sa vedem actuala curte ce face pe 20 mai, la fel, si la ICCJ e o treaba pe 20 mai, poate mai are cineva sange-n instalatie in ICCJ ala!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.