G4Media.ro

Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: ”Nu o să…

Sursa foto: Monitorul Expres

Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: ”Nu o să găuriţi Casa Sfatului” / Documentația tehnică costă 1,48 milioane de lei

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, susţine că intervenţiile propuse de arhitecţi pentru modernizarea Pieţei Sfatului nu se pot realiza, informează Bună Ziua Brașov.

Printre altele, proiectul prevede desfiinţarea actualei fântâni din centrul pieţei, dar şi realizarea mai multor intrări în Casa Sfatului, mai exact transformarea unor ferestre în uşi.

Practic, potrivit publicaţiei ”Vestigii Istorice”, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, care este şi preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Braşov din cadrul Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Braşov, realizarea lucrărilor de propuse de arhitecţi este imposibilă.

Conform directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Primăria Braşov a semnat, în urmă cu 2 ani, contractul prin care muzeul are drepturi depline asupra Casei Sfatului, până în anul 2035. În aceste condiţii, pentru o posibilă intervenţie la Casa Sfatului este nevoie de acordul muzeului.

Pe de altă parte, Nicolae Pepene a menţionat în materialul amintit că nici Primăria Braşov şi nici vreunul dintre participanţii la concurs nu i-a solicitat un punct de vedere pe tema proiectului de reamenajare a pieţei şi a Casei Sfatului.

Conform explicaţiilor directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Casa Sfatului este un monument istoric de importanţă naţională, iar lucrările se pot face numai în baza Legii monumentelor, în care se arată că orice intervenţie se poate face doar cu acordul instituţiilor abilitate, inclusiv a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Totodată, Pepene a menţionat că, fiind vorba de un spaţiu muzeal, la Casa Sfatului nu se amenaja trei sau patru zone de acces.

Referitor mutarea fântânii, Nicolae Pepene a declarat că „dacă nu se găureşte Casa Sfatului, nu se mută nici fântâna”.

Sursa foto: Monitorul Expres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Se stia de la bun inceput ca lucrarea este imposibila, au vrut sa dea documentatia in executie, sa sifoneze banii. Curat murdar, romaneste

 2. Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: ”Nu o să Casa Sfatului” / […]
  […]a menţionat că, fiind vorba de un spaţiu muzeal, la Casa Sfatului nu se amenaja trei sau patru zone de acces […]

  @redactia
  voi citiţi ce publicati pe site? sau titlul ala agramat e o forma de clickbait. Comentarii pertinente nu publicaţi dar fraze fără acord da

 3. Si de ce nu se renunta la interventiile la Casa Sfatului?

 4. N-am citit nimic despre motivele unei schimbări, ce e urât azi.

 5. Alt tun care vor să-l dea mizerIile pluseRistoide iubitoare de legheBistoizi.

  • @Ciolovec – Ai di gramatica ta! Tunurile sunt apanajele pesedeilor si peneleilor „care” le-au tot dat pana acum de 30 de ani…

 6. Fantana, cel putin, „nu se pupa” cu stilul cladirilor din piata….s a trezit si nea Pepene sa se dea important si mandru ca n a fost consultat…de cand muzeografii se baga peste domeniul ahhitectilor si numai al arhitectilor?!

 7. Mai bine ar face ceva necesar cu banii decât să găurească un monument istoric. Oamenii ăștia chiar n-au de lucru ?
  USR are apetența pentru distrugeri și dacă n-au reușit cu guvernul, se răzbună pe localitățile unde sunt primari.