G4Media.ro

Proiect USR PLUS pentru unificarea dosarului de declarare a copilului la naștere…

Proiect USR PLUS pentru unificarea dosarului de declarare a copilului la naștere cu cel pentru alocația de stat pentru copil

Senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie și Irineu Darău au depus o inițiativă legislativă menită să simplifice depunerea dosarului pentru alocația de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a nașterii copilului, potrivit unui comunicat de presă.

„Există în Constituție și în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocație de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituție, respectiv la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. Atât obligația de declarare a nașterii, cât și dreptul la alocație debutează simultan și se raportează la același moment: nașterea copilului. Inițiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a nașterii să fie completat cu actele necesare obținerii alocației”, declară senatorul Ștefan Pălărie.

Inițiativa legislativă modifică Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii astfel încât stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii se va face în baza actelor din care rezultă îndeplinirea condițiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentația necesară declarării nașterii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului dorește să renunțe la alocație, acesta adresează primarului unității administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat nașterea o cerere scrisă în acest sens.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale are la dispoziție 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocației pentru copii.

„Este complet ineficient și incorect ca părintele/reprezentantul legal să depună două dosare cu șină la 2 instituții diferite ale statului, deși ambele operațiuni privesc copilul și intervin în același moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocrația depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcționarii statului sunt încărcați cu două dosare care privesc același copil”, declară senatorul Irineu Darău.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nimic despre Primarie?… cine plateste?
  Se leaga de chestiile marunte, oarecum normal, sa nu deranjeze

  • Pe cei mai mulți oameni lucrurile mărunte ii seaca de energie și ii fac sa își bage picioarele în ea de tara. O mie de lucruri mărunte adunate. Sa se ocupe luminați de penelisti și pesedisti de lucrurile mari din tara asta, ca ne-au convins pe toți ce pot face timp de 30 de ani. Usr-istii sa rămână cu astea mărunte ca e foarte bine.

 2. ce faci cu copii romani nascuti in afata…

  e chiar foarte buna initiativa

 3. Dar să rămână tot dosarul cu șină! Sa nu se supere birocratale alea din primăriile comuniste!!

 4. Pai… asta înseamnă locuri de „munca” a multor oameni „valoroși” plătiți de infractorii ăia de patroni si de subjugații lor de angajați care au nevoie de salvare de la partidul-stat USL.
  Probabil aripa liberala a USL nu va susține aceasta initiativa a USR pentru ca nu era negociata.

 5. Parpangheeeeleee romule meu drag vinaa repede sa vezi pe aifonu meu ce de bani se da gratuit la copi merita oare Romico fomoasa mea sa mai facem un copchil cand ai unu la tita si altul mucos ca la cat ne minte astia murim da foame aici in casulie ca nu e lucru aici la noi pentru noi si vreau sa dau cu sapa la otostrada la luat gunoaie di pi strada la bucale numa sa ma ia la munca acolo si dincolo ca nu pot ajunge pi jos Romico bafta gadgiilor