G4Media.ro

Proiect USR: Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit…

Sursa foto: Facebook / Oana Țoiu

Proiect USR: Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licenţă ori master vor fi nevoiţi să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporuri, salariu net şi alte beneficii

USR a depus, la iniţiativa deputatei Oana Ţoiu, un proiect de lege prin care angajaţii care au obţinut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să trebuiască să returneze foloasele necuvenite, iar instituţiile publice care le-au plătit să fie obligate să recupereze sumele, transmite News.ro.

USR afirmă că în prezent, dacă unui angajat i se desfiinţează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diploma sau certificatul de studii, nu există o reglementare clară la nivelul Codului Muncii şi al Codului Administrativ astfel încât angajatorul să aibă dreptul, respectiv obligaţia, să recupereze sumele obţinute de salariat în mod necuvenit.

”În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat şi de licenţă au fost desfiinţate de instanţele judecătoreşti. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desfiinţarea a 43 de diplome de bacalaureat şi a 24 de diplome de licenţă. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a unui general, fost şef SPP, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desfiinţate au fost/sunt angajaţi sau funcţionari publici în autorităţi şi instituţii publice şi au obţinut beneficii de pe urma acestor documente false”, arată USR.

„Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licenţă ori master vor fi nevoiţi să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporuri, salariu net şi alte beneficii. Angajatorii privaţi vor avea dreptul de a le recupera în instanţă, iar angajatorii de drept public vor avea obligaţia să iniţieze procesul de recuperare. Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecinţele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Proiectul USR propune completarea Codului muncii (Legea 53/2003) astfel încât, în situaţia în care prin hotărâre judecătorească definitivă se desfiinţează sau se anulează  diploma sau certificatul de studii ale unui angajat (acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat), angajatorul să aibă dreptul să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obţinute în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data naşterii dreptului la acţiune. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi unităţilor bugetare, recuperarea sumelor încasate necuvenit constituie o obligaţie.

Dispoziţii similare sunt propuse şi în completarea Codului administrativ (OUG 57/2019), pentru funcţionarii publici, mai arată USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. si aia care au verificat diplomele nimic? cum afli ca e falsa? cand te toarna unu? aia de la resurse umane?

  2. Nu se poate! păi, tocmai acesta a fost scopul inventării sporurilor… Toți limitații și-au cumpărat diplome de la fabricile post-decembriste și acum se laudă cu performanțele pecuniare.

  3. Corect ar fi fost: ai furat, bulău plus recuperarea prejudiciului indexat și cu penalizări, așa cum face anaful cu fraieriiii care suntem.
    Dar legile au fost date exact de beneficiarii acestor Ci(uca)ordeli

  4. Vezi să nu-l voteze mafioții!