G4Media.ro

Proiect de lege pentru combaterea „antiţigănismului”, adoptat tacit la Senat / Deputați…

Proiect de lege pentru combaterea „antiţigănismului”, adoptat tacit la Senat / Deputați ai minorităților, parlamentari de la PSD, UDMR, ALDE, PMP și Nicușor Dan sunt inițiatori

O propunere legislativă pentru prevenirea şi combaterea „antiţigănismului” a trecut tacit luni de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare în prima cameră sesizată. Consiliul Legislativ a atras atenția, în avizul favorabil emis, că „antițigănismul” este definit, în proiect, similar cu antisemitismul, care are la bază realități istorice specifice, clar determinate.

Conform proiectului, „prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani”.

Consiliul Legislativ a mai precizat că prevederi din proiect dublează reglementări din Ordonanța de urgență a Guvemului nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar,
rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ, apreciind că „măsurile propuse în cadrul inițiativei legislative creează o situație de discriminare pozitivă”, că se ajunge la suprareglementare, fiind în vigoare OUG 31/2002 și că nu este dezirabil ca în cuprinsul unei legi să fie folosiți termeni peiorativi.

Comisiile juridică și pentru drepturile omului din Senat au adoptat un raport comun de respingere a inițiativei legislative.

Proiectul este iniţiat de parlamentari ai minorităţilor naţionale, dar și de la PSD, UDMR, ALDE, PMP. Și Nicușor Dan se află între inițiatori.

Proiectul prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Sunt considerate simboluri antiţigăniste drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

În categoria materialelor antiţigăniste intră imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Legea este organică, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește aici proiectul integral

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Dar viceversa e valabilă? Ca țiganii sunt cumva niște floricele sfioase și te tratează numai cu buna ziua, mulțumesc și sa va fie de bine după jafuri, violuri și bătăi… 🙂

  • …Tigane, ciordit-ai pasareaua ? Ciordii ! Ciordii ! Vedeti domnule judecator, se jura pe masa ca n-a furat-o …Combaterea „antibacalsabismului”, „atiserbanismului” nu initiati ??? „…Cadea-v-ar turnuletele de pe casoaiele noastre in cap si calca-v-ar bmw-urile noastre „hanmatriculate” in bulgaria la care ne mai dizgriminati…sa faceti „frezoane” si sa nu va mai bucurati de ajutoru social ” …

  • Ce i-ar mai plăcea și postacului incel harley să fie sodomizat de un țigan. Trolul slujitor al mafiei PRO-PSD-ALDE e un pederast ascuns de 120 kg, opărit între picioare și își petrece viața acră în fața calculatorului, îndoctrinându-se de pe site-urile de propagandă extremistă.

 2. Mi-e sila! Majoritarii s-o suga la jidani, la tzigani, la partzari.Legea pumnului in gura in noua Europa neo-marxista.In comunism n-aveai voie sa vorbesti, acum nu ai voie sa vorbesti….plm

  • Pai nu pleci la Putin? Că acolo ai voie sa înjuri toate categoriile de mai sus! Dar, vezi sa te limitezi la categoriile alea. Daca nu, plm :))) e frumos la Oimiakon la -65 de grade. Îți trece de greata imediat!

  • Pai nu e suficient ca Macron si Merkel stau in patru labe in fata lui Putin??? :))))

 3. Mai sunt țigani în România?

 4. Antitiganismul poate fi combatut intr-un singur fel ; prin comportamentul social firesc al tiganilor .
  Atita timp cit ei se vor manifesta contrar normelor de bun simt va exista un curent antitiganesc .

  • Cum sa faca asa ceva? Vrei sa distrugi o cultura bogata plina de traditii si obiceiuri minunate?! Traim intr-o europa multiculturala iar minoritatile trebuiesc protejate.. ba nu, tratate preferential!
   Vai de curu nostru ca o sa ajungem ca suedezii, care nu au curajul sa ii descrie pe raufacatorii musulmani drept musulmani ca nu cumva sa fie catalogati drept rasisti.

 5. Daca tot e vorba de discriminare, cind vor fi sanctionati cei care aduc marea masa a tiganilor in starea in care se afla? Adica suprasructura lor incepind cu bulibasa si continuind cu piramida care ii pune pe tiganii de rind in stare de sclavie. Este foarte bine stiut ca toata tiganimea de rind munceste (orice s-ar intelege prin munca, de la adunatul de fier vechi si peturi pina la extreme: cersetorie si furt) ca sa „hraneasca” burtile umflate ale citorva familii care isi fac palate cu turnulete si acoperisuri cu embleme de mertan si calaresc benveuri albe? Cind ne vor vorbi asociatiile si partidele tiganesti despre ororile care se petrec in etnia lor? Ca deocamdata doar zbiara ca sint discriminati de „romani” si cheltuiesc sume fabuloase pentru programe imaginare contra discriminarii si promovare a culturii tiganilor.
  De fapt e ca la ciuma rosie: tine-i saraci si prosti si te vor vota ca sa poti sa-i furi in continuare.

 6. Proiecte de educare a grupului romani exista?
  Avem asigurarea ca se aplica si vice versa legea?
  Mai raman valabile locurile speciale la scoli si facultati pentru etnicii tigani? Sau aia nu e forma de discriminare?
  Schimbati in plm legile cum trebuie daca chiar vreti ordine in societate. Initiativa e ok, doar ca nu e gandita pe deplin. ( 0 int lawmaking)

  • Legea e de kkt intr-o tara democrata in care toti cetatenii beneficiaza de aceleasi drepturi, iar initiativa e periculoasa pentruca se bazeaza pe principii si practici comuniste de cenzura si de „protejare” sau „tratament preferential” pentru anumite clase.
   In comunismul sovietic erau „avantajate” anumite clase sociale, in legile de genul asta sunt „avantajate” anumite etnii sau minoritati. Rezultatul va fi acelasi: legea va fi folosita pentru control politic iar prostul de rand, chit ca este cel caruia legea „i se adreseaza”, tot rau o va duce.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.