G4Media.ro

Program de ajutorare pentru Afganistan: Uniunea Europeană deblochează un miliard de euro…

sursa foto: UNICEF

Program de ajutorare pentru Afganistan: Uniunea Europeană deblochează un miliard de euro pentru evitarea unui dezastru umanitar

Uniunea Europeană anunţă marţi, la o reuniune G20, la Roma, un program de ajutorare în valoare de aproximativ un miliard de euro destinat poporului afgan şi unor ţări vecine, în vederea evitării unei prăbuşiri umanitare, relatează AFP, citată de News.ro.

„Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a evita o prăbuşire umanitară şi socio-economică majoră în Afganistan. Poporul afgan nu trebuie să plătească preţul acţiunilor talibanilor. De aceea, pachetul de susţinere este dedicat poporului afgan şi vecinilor ţării care au fost primii care le-au oferit ajutorul”, anunţă într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

„Pachetul cuprinde cele 300 de milioane de euro destinate unor scopuri umanitare deja convenite. Acest ajutor umanitar este însoţit de un ajutor suplimentar special cu prvire la vaccinarea, cazarea şi protecţia unor civili şi unor (apărători) ai drepturilor omului”, precizează Comisia.

Această decizie a fost luată împreună cu statele membre UE, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Dezvoltării, care au hotărât ”să adopte o abordare calibrată în vederea oferirii unei susţineri directe a populaţiei afgane cu scopul evitării unei catastrofe umanitare, fără să legitimeze Guvernul interimar al talibanilor”, se subliniază în comunicat.

Această finanţare europeană este destinată susţinerii directe a populaţiei locale şi urmează să fie trimisă către organizaţii internaţionale aflate pe teren.

Ajutorul global UE în vederea dezvoltării Afganistanului rămâne, în schimb, „îngheţat”, subliniază CE.

UE a stabilit cinci criterii, iar „ele este necesar să fie atinse înaintea unei reluări regulate a cooperării în vederea dezvoltării”, precizează Bruxellesul.

Astfel, talibanii este necesar să respecte drepturile fundamentale ale omului – şi în particular drepturile femeilor -, Guvernul afgan este necesar să includă şi să permită accesul la ajutoare umanitare.

Acest summit extraordinar dedicat Afganistanului, organizat marţi de către preşedinţia italiană a G20, abordează ajutoarele umanitare şi lupta împotriva terorismului în această ţară.

Oficiali din UE şi Statele Unite s-au reunit marţi, în Qatar, cu lideri talibani, în timp ce islamiştii radicali care au preluat puterea îşi continuă eforturile diplomatice cu scopul de a obţine un sprijin internaţional.

Sursa foto: UNICEF

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Cheltuim banii publici ca sa ajutam animalele sa ajungă in Europa ca sa poată executa cati mai mulți in numele religiei lor spurcate. Pe noi cine ne-a întrebat ursulo dacă suntem de acord? Fgm de corupta

  • Logica, nu gluma.
   Dar pe voi cine v-a inttebat cand cu decizia invadarii *animalelor *afgane?
   Dar cand cu cealalta decizie, ce da valoare, valoare U. E.penetrarilor anale?
   Chiar asa, voi cei voi, sunteti atat de importanti?

 2. Ei isi nenorocesc tara iar noi le dam bani pentru asta.
  In schimb primim ura si terorism.
  Pai fratii lor musulmani ce pana mea fac?
  Si ei le dau ei miliarde de euro, dar pentru arme si jihad.

  • Prostii nu învață niciodată nimic! Banii vor fi folosiți de regimul totalitar pentru a se înarma și pentru a-și asigură continuitatea! La fel ca în Coreea de Nord, exemplu de unde, asemenea prostimea nu învață niciodată nimic, zeci de ani dictatura totalitară „cere” bani lumii pentru a se înarma cu arme nucleare, arme care asigura in continuare existența regimului totalitar in timp ce nenorociții aia mănâncă nisip …

  • La ce sume sau bagat acolo 1 miliard nu va rezolva nimic.

 3. Daca nu ma insel, Talibanii aflati la guvernare au cateva miliarde prin conturi, nu?

 4. Poporul ăla îi susține cu majoritate mai mare ca nea Nelu în 1990. Ce faceți mah?