G4Media.ro

Profesorii ieşeni care predau Rusa: “Odată cu războiul limba se caută mai…

Sursa foto: Pixabay

Profesorii ieşeni care predau Rusa: “Odată cu războiul limba se caută mai mult” / În nicio şcoală studiul limbii ruse nu este obligatoriu

Profesorii din Iași care mai predau Limba Rusă spun că materia este tot mai căutată de elevi după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, relatează Ziarul de Iași.

Dacă, înainte de Revoluţie, aproape în toate şcolile era materie obligatorie, în anul 2021 mai era studiată de aproximativ 650 de elevi. În judeţul Iaşi, mai există doar şapte profesori de limba rusă, dintre care trei predau doar limba rusă maternă, trei doar limba rusă modernă, iar unul le predă pe ambele.

Profesoara Zinaida Gromic predă limba rusă de 40 de ani şi spune că în ultima perioadă a observat o amplificare a interesului pentru această limbă străină.

„Numărul creşte, eu văd că se adresează din ce în ce mai mulţi, chiar şi în Iaşi, pentru a studia limba rusă. Au aflat în ce şcoli se face şi îşi trimit copiii. Deja se vede o înviorare, dar, bineînţeles că sunt mai puţini decât la celelalte limbi”, spune Zinaida Gromic.

În nicio şcoală studiul limbii ruse nu este obligatoriu. Elevii care doresc să studieze fie limba rusă modernă, fie limba rusă maternă, o aleg ca a doua sau a treia limbă. Profesoara a explicat că sunt atât elevi din Republica Moldova, cât şi români care vor, unii dorind chiar să obţină şi certificatul lingvistic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Cînd rusia a atacat Ucraina și soldații ruși comit crime în masă, să spui că rusa este tot mai căutată de români este clar propagandă rusească!

 2. 😂😂😂 fugi, ma, cu pluta de aici! Te-ai gandit ca sunt mai multi emigranti (refugiati) care isi trimit copiii la scoli sa invete limba rusa (de fapt limba materna)?

 3. E bine să știi limba dușmanului.

 4. putler e aratat calare pă urs da vorbeste engleza cu un ton de castrato…cautati si ascultati piticania😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

 5. acesti profesori putinisti ar trebui expulzati din Romania si anulate buletinele/pasapoartele romanesti.
  auzi la ei :rusa e tot mai cautata :-)))

 6. Din clasa a 2 a rusa era obligatorie in timp ce abia intr a 5 puteai alege intre engleză sau franceză.
  Am luat nota 2 la rusă fiindca nu am vrut să scriu ruseste de pe tablă in caiet!!Eram intr a 2 a…
  Scârbă puțin spus !!

 7. Eu am avut noroc că am apucat la clasă cu franceză -engleza cealaltă jumătate erau la franceză – rusă. Eu as fi vrut să știu și rusă, după cum v-am spus e bine să știi limba și cultura dușmanului.

 8. Limba rusa este foarte apreciata de putin… Doar îl ling rusii între buci mai abitir ca pe înghețată!