G4Media.ro

Procuratura îl acuză pe preşedintele sârb bosniac Milorad Dodik de o infracţiune…

Sursa: geopolitika.ru

Procuratura îl acuză pe preşedintele sârb bosniac Milorad Dodik de o infracţiune pedepsită cu până la cinci ani de închisoare

Procuratura din Bosnia-Herţegovina l-a acuzat vineri pe liderul naţionalist sârb Milorad Dodik de nerespectarea deciziilor reprezentantului internaţional pentru pace, infracţiune pentru care pedeapsa poate fi închisoarea de la şase luni la cinci ani, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În calitate de preşedinte al Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, Dodik a încercat în ultimii doi ani să obţină secesiunea.

Luna trecută, el a promulgat două legi respinse de reprezentantul internaţional pentru pace, fostul ministru german Christian Schmidt; acesta a considerat că sunt neconforme cu constituţia Bosniei-Herţegovina şi cu acordul de pace care a încheiat conflictul din 1992-1995, în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de oameni.

Una din legi suspenda deciziile Curţii Constituţionale a Bosniei-Herţogovina, iar cealaltă bloca publicarea în gazeta oficială a decretelor emisarului pentru pace.

Alături de Dodik, procuratura l-a inculpat şi pe Milos Lukic, directorul gazetei oficiale.

Cancelaria prezidenţială a lui Dodik a reacţionat printr-o declaraţie făcută agenţiei de presă sârbe Srna, susţinând că preşedintele „este inculpat pentru că a urma prevederile explicite ale Constituţiei Republicii Srpska şi nu a permis ca oricine sau orice să fie mai presus de Constituţia şi legile Republicii Srpska, în special decretul unui străin fără legitimitate, care nu a fost ales”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dodik e o coadă de topor putinistă