G4Media.ro

Proces istoric în Vietnam: Femeie de afaceri, condamnată la moarte pentru fraudă…

Photo by AFP

Proces istoric în Vietnam: Femeie de afaceri, condamnată la moarte pentru fraudă bancară de zeci de miliarde de dolari / Probele se află în 104 cutii care cântăresc șase tone

UPDATE 12:31 Afacerista vietnameză Truong My Lan a fost condamnată la moarte de către un tribunal din orașul Ho Chi Minh pentru că a furat timp de 11 ani de la una dintre cele mai mari bănci din Vietnam, relatează BBC.

Știrea inițială

Este cel mai spectaculos proces care a avut loc vreodată în Vietnam, pe măsura uneia dintre cele mai mari fraude bancare pe care le-a văzut vreodată lumea, transmite BBC.

În spatele impunătorului portic galben al tribunalului de epocă colonială din Ho Chi Minh City, un dezvoltator imobiliar în vârstă de 67 de ani este acuzat de jefuirea uneia dintre cele mai mari bănci din Vietnam pe o perioadă de 11 ani.

Cifrele implicate sunt amețitoare. Truong My Lan este acuzată că a luat împrumuturi în valoare de 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank. Procurorii spun că este posibil ca 27 miliarde de dolari să nu fie recuperate niciodată.

Autoritățile comuniste, de obicei secretoase, au fost neobișnuit de directe în legătură cu acest caz, intrând în detalii minuțioase pentru mass-media. Acestea spun că au convocat 2.700 de persoane pentru a depune mărturie. Sunt implicați 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați.

Probele se află în 104 cutii care cântăresc în total șase tone. Optzeci și cinci de inculpați sunt judecați împreună cu Truong My Lan, care neagă acuzațiile. Ea și alte 13 persoane riscă o posibilă condamnare la moarte.

„Cred că nu a mai existat niciodată un astfel de proces-spectacol în epoca comunistă”, spune David Brown, un oficial pensionat al Departamentului de Stat al SUA cu o experiență îndelungată în Vietnam. „Cu siguranță nu a existat nimic de această amploare”.

Procesul este cel mai dramatic capitol de până acum al campaniei anticorupție „Cuptoare aprinse”, condusă de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Un ideolog conservator cufundat în teoria marxistă, Nguyen Phu Trong crede că furia populară față de corupția neîmblânzită reprezintă o amenințare existențială la adresa monopolului Partidului Comunist asupra puterii. El a început campania în mod serios în 2016, după ce l-a depășit în manevre pe premierul pro-business de atunci pentru a-și păstra funcția de conducere în partid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...