G4Media.ro

Cât pierde Bucureștiul din cauza blocajului autorizării noilor construcții: 10,4 miliarde de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cât pierde Bucureștiul din cauza blocajului autorizării noilor construcții: 10,4 miliarde de euro reprezintă pierderea întreagă de valoare adaugată în economie pentru perioada 2022-2026 (Articol susținut de Bucharest Real Estate Club)

Blocajul din domeniul urbanismului în București a dus la scăderea rapidă a contribuției Capitalei la formarea PIB-ului la nivel național.

E vorba despre o diminuare cu 2,4% din 2019 până în 2021, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale fiind de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) până în 2026, potrivit primului studiu de impact privind blocajul procesului de autorizare din București, efectuat de analistul financiar Iancu Guda și prezentat recent la conferința The Future of Quality Living organizată de Bucharest Real Estate Club, cea mai mare organizației a pieței de real-estate.

Blocajul administrativ și incertitudinea climatului urbanistic se reflectă și în aportul direct al industriilor construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului din București. Astfel, dacă în 2019, acesta se situa la 14,2%, în 2020 a ajuns la 14%, iar în 2021 la 13,3%.

Datele relevante ale studiului:

 • Aportul direct al industriilor de construcții și tranzacții imobiliare la formarea PIB-ului generat în București a scăzut de la 14,2% în 2019 la 13,3% în 2021.
 • Contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021.
 • 9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care își desfășoară  activitatea în București sunt expuse riscului de insolvență.
 • Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) pentru 2022-2026.
 • Pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este estimată la 52 miliarde de lei (10,4 miliarde de euro pentru 2022-2026.

La nivel național, industriile construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare au fost foarte dinamice în ultimii ani, contribuind decisiv la revenirea economiei după impactul pandemiei Covid-19. Aceste sectoare înregistrează cea mai mare creștere a locurilor de muncă în 2021 comparativ cu anul 2019 (+80.703 noi locuri de muncă), cea mai mare creștere a veniturilor (+90 miliarde de lei), cea mai mare creștere a soldului activelor fixe (+44 miliarde de lei, reflectând cele mai mari investiții comparativ cu orice alt sector de activitate). Datele statistice arată că pe un trend ascendent la nivel național, Bucureștiul a avut o scădere considerabilă.

Având în vedere polarizarea acestui sector (95% din companii au venituri sub 1 milion euro, reprezentând 29% din total venituri), scăderea numărului de autorizații de construire determină ca 9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care își desfășoară activitatea în București, sa fie expuse riscului de insolvență. Principala vulnerabilitate a acestor companii este dimensiunea redusă, în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 80%).

Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro), în timp ce pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este de aproximativ 52 de miliarde de lei (10,4 miliarde de euro) pentru 2022-2026. ”Costurile de oportunitate sunt enorme, în condițiile în care veniturile fiscale potențiale care se pot pierde s-ar putea orienta către construcția a 5 spitale, 5 licee și 10 școli primare cu grădinițe, în fiecare sector din București. Alternativ, cu aceste fonduri se poate reface întreaga rețea uzată de termoficare a Bucureștiului”, a declarat analistul financiar Iancu Guda în cadrul conferinței BREC.

Consecințele lipsei de predictibilitate și a blocajului administrativ pot genera pierderi financiare mai mari decât cele 10,4 miliarde de euro estimate în studiu, prin reticența investitorilor internaționali și locali în a-și plasa capitalul în noi investiții pe piața bucureșteană. Valorea acestor pierderi este imposibil de cuantificat”, a declarat Despina Ponomarenco, Președinte Bucharest Real Estate Club

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

65 comentarii

 1. Sa piarda si 100. Ne-am saturat de blocurile lor construite intre case.

  • Asta e precum aia cu 50% stiri pozitive si 50% stiri negative.

   Unii pierd (constructorii, abonatii la bani publici – inclusiv cei ce isi iau salariul din bugetul orasului), altii castiga (majoritatea cetatenilor)

   Dl/dna C.V., Bucurestiul nu este o persoana, ca fie doar sa piarda, fie doar sa castige. Frumoasa metafora din text, dar nota maxima este 5(cinci) pentru erori de logica. Reveniti.

  • Bucharest Real Estate Group aka Grupul Infracțional Mafia Imobiliară cu nume străinesc… să sune mai bine.
   „Fără parcuri! Doar betoane!”

  • Mai degrabă întrebarea ar fi, cât câștigă?

  • Cat pierde BUCURESTEANUL BLOCAT IN TRAFIC ca mafioții au construit blocuri intre blocuri.
   Firea si PSD a distrus enorm calitatea vieții in Bucuresti prin mafia autorizatiilor de constructie fara nici cea mai mica judecată.

   STOP constructiilor in Bucuresti!!

   Start parcurilor, gradinitelor, infrastructurii si apoi construiți!!!!!!!

   Mafioti nesatui by Bucharest Real Estate Club.

  • Sa se faca un studiu, despre cat castiga Bucurestiul prin blocarea autorizarii unor constructii ilegale, cum este cea din Strada Icoanei, nr. 2 -10, care nu mai poate fi oprita, in ciuda deciziei definitive a justitiei.
   Sa se faca un studiu, cat castiga Bucurestiul prin blocarea taierii copacilor, prin limitarea constructiilor in zonele deja supra-aglomerate.

  • Sa moara in chinuri toti dezvoltatorii pwlii care se cred mari investiori imobiliari, orice agarici de interlop se crede mare dezvoltator ,au umplut orasu cu mizeriile lor horibile
   O sa se vada la primul cutremur major ce au construit
   Pacat ca tot fraierii o sa sufere, ei stau in vile solide

 2. Realestate-sugiuc…. cate apartamente ai facut si cate locuri de parcare, cati copaci ai taiat si cati ai plantat?!!!!!

 3. Aaa deci de aia se decimeaza spatiul verde si cladirie istorice…ca sa apara un blco varianta cica moderna ( comunist) in loc si iote donne….deVoltare

  • Pai daca romanul cumpăra in draci apartamente, ce vrei, oamenii abia fac fata cererii. Si oricum romanului nu prea ii pasa de clădirile istorice si de spatiile verzi, ci de cum poate sa isi mai cumpere o garsoniera ca s-o închirieze fara sa declare, sa isi mai ia o masina sa o parcheze pe trotuar, sa se duca la mall nu la muzeu, etc.

  • Hahaha, ce a zis G4media cand le-a luat banii fraierilor? „Bah, daca voi vreti sa va luati atata muuuu eee de la toti cititorii nostri si ne mai dati si bani sa publicam vrajeala asta.. sa fie primit!” 😂😂

 4. H8 the state!

 5. Bucurestiul este un oras supraaglomerat , traficul este mizerabil , fara spatii verzi si parcari . Lacomia asa-zisilor dezvoltatori imob. ( au ‘dezvoltat’ un oras in care fiecare pierde ani din viata pe seama poluarii ) este sprijinita de lacomia administrativa din pacate . Se plang sobolanii …

 6. Da, dar cat castiga… Asta e important.

 7. Dacă așa zic trompetele mafiei imobiliare, atunci așa e.

 8. o singura intrebare: de ce nu apare simbolul „P” pentru publicitate? daca-l vedeam nu mai deschideam articolul asta.

 9. din partea mea sa piarda miliarde, sa dea faliment. marea majoritate a banilor investiti in imobiliare sunt bani negrii proveniti din afaceri cu droguri, prostitutie, camata etc.

 10. Dacă bucureștenii au votat hoția și Nicușor Dan, cu Plicusor și hoția sa defileze.

  • Crezi ca dacă-mi furi nickul nu-și dă lumea seama că ești mafia imobiliară?

  • Îl fură pentru că e slab de înger și pentru că G4, îi permite. Ar trebui ca g4 să lege mailurile de nume, ca să nu mai scrie toți Ratten toate prostiile de pe orice mail. De fapt, un site respectabil ar trebui să ceară date personale ca să îl poți utiliza, dar lăcomia e prea mare.

 11. Articol cu dedicatie de la one united către Nicușor dan.
  Plus alții mai puțin vizibili. Probabil ca l-au lăsat un mandat doar ca să își frângă gatul

 12. Dar cât pierde lumea pentru ca nu se aliniază Rusiei?!!!

 13. daca mafia imobiliara …fu.🤢mo.🤮ma.🤢…ar cere autorizatii ca sa construiasca legal nu ar exista intarzieri…‼️‼️‼️‼️‼️‼️mafia pesedepeneleudemere vrea sa distruga cladiri , cartiere si monumente istorice pentru profit dă mafioti…👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

 14. nu va e rusine sa publicati articolul asta. sa luati bani din reclama lor?

  • Haha, de ce sa le fie rusine? Le iau banii fraierilor si apoi isi iau floricele si citesc comentariile.

 15. Nu aveți pe undeva un emoticon cu ha-ha-ha să-l pun la acest articol ?

 16. Bucurestiul are cea mai mare nevoie de parcari, parcuri si spatii verzi si nu de noi constructii, fie ele birouri sau locuinte! Renovare, consolidare si intetinere permanenta a ceea ce exista ca si constructii. Poate ar fi indicat un referendum pe aceasta tema, in felul asta bucurestenii ar avea posibilitatea democratica de a inchide nu numai „gura” rechinilor imobiliari si „analistilor financiari” in solda lor, mai mult sau mai putin onesti!

  • Buna ideea, ar trebui sa începem si noi sa organizam referendumuri pe teme extrem de importante, online sau prin corespondenta, sau la urne, nu putem sa stam spectatori timp de 4 ani cat toti isi bat joc de ceea ce vor cu adevărat cetățenii.

 17. Titlul ar fi trebui sa spuna ca la redactie a ajuns articolul de promovare al unuia din dezvoltatorii care il vor pe Nicusor Dan plecat din primarie ca sa-si continue afacerile de pana acum. v cazul Modrogan.

  Dar noi, redactia, veghem ca ziaristi si reluam subiectul uratirii capitalei, asa cum il reluam si pe cel al cazului Alba Tandarei, sectiei 16 ori 10 august. In fiecare zi, pana moare propaganda uslista si ridicam valul se pe ochii vostri.

  Iar noi, cititorii, v-am fi multumit. Si platit articolele

  • Capul mafiei imobiliare din București este Ruslan Zinin . Oligarh rus sub acoperire de foarte mult timp. Este în spatele majorității firmelor de construcții. Omul cu banul.

  • Dimpotrivă, Ruslan Zinin este un patriot rus, care și-a împușcat ofițerul de recrutare pentru a nu fi forțat să ucidă copii în Ucraina. Mulțumesc de publicitate.

  • @Ruslan Zinin
   Un orc tot un orc rămâne!
   Toți orcii vor sfârși în ștreang.

 18. Parcă nu luați bani de la stat și partide, dar luați pentru astfel de porcării? Păi și lupta anticoruptie a creat mari blocaje în economie, că a afectat afacerile murdare care dădeau papa multora.

 19. Bucureștiul are nevoie de spații verzi, nu de autorizații de construcție. Nu-l mai atacați pe primar, mafioților!

 20. Asa o fi.
  Dar sigur bucurestenii castiga sanatate, intrucat vor respira un pic de aer, nu particule de fum, praf si pulberi.

  • Merită întrebat cât câștigă bucureștenii în sănătate, având în vedere că încă au mai rămas spații nebetonate.

 21. Oricum romanului nu ii place verdeata. Daca faci o vizita in vechiul Bucuresti o sa vezi case pe tot terenul si curtea betonata.
  In afara de Cismigiu si Herastrau nu era nimic nici inainte de 44. Noroc cu terenul viran dintre mahalale.

 22. Atunci lasati-l pe Iohannis in pace g4media! Nu mai fii ipocriti! Acum inteleg atacurile, in forma continua:) la adresa lui ND!
  Gustul banutului a a juns si la voi, deontologilor!

 23. Articol sponsorizat pentru ascunderea coruptiei in spatele unui aparent interes public… abstract. Oricum PIB-ul este ca un sac fara fund pentru toata clasa politica corupta aflata la butoane!!

 24. enuntul din titlul articolului este o minciuna, este o exagerare manipualtoare si stupida
  continutul articolului si logica ce prezinta franturi..sunt o alta doavada , pe langa realiatea care spune ca sumele acestea sunt umflate exagerat. Doar ca sa incerce penibil sa influenteze o decizie administrativa.
  domnilor dezvoltatori , nu mai merge piata in sine ..nu mai fiti disperati cu constructiile fara rost
  este ridicol

 25. Nicușor dan a blocat complet București ul s a opus dezvoltării a lăsat oamenii fără locuri de munca bine plătite. Dacă nu va convine plecați de aici din capitala orașul trebuie sa se dezvolte trebuie sa se construiască mult .

 26. pai sa se construiasca dar la periferie, sa se extinda bucurestiul. in oras avem nevoie de spatii verzi

 27. Nu ma asteptam la g4 sa publice asa ceva. Parca erati printre ultimele siteuri de stiri neafiliate politic, acum usor usor incepeti sa luati bani pentru propaganda. Urat !

 28. Creștere economică pe baza de blocuri prost construite și aglomerate, nu mai vrem așa ceva !
  Mai bine mafia imobiliara ar face renovarea clădirilor istorice, pe bani multi și rezultate de calitate, care chiar ar mari pib-ul României și ar îmbunătăți calitatea vieții în București !
  „Imobiliarii” ăștia nu știu decât blocuri și iar blocuri, altceva știu să construiască ? Unde sunt sălile de sport, teatrele, școlile, sau nu va iese ciubucul și euro pe metrul patrat sunt prea putini ?
  E simplu: iau proiecte din Spania gata-facute, cumpără terenuri și multiplica cu sutele proiectele și etajele, până vor ajunge ca în China să le facă implozie, după ce vor sta goale vreo 10 ani de zile !
  Cica creștere economică pe niște hrube pe care nu le cumpără nimeni, dar au „potențial” !
  Mai nou, la Brașov dezvoltatorul cere 90% banii înainte pe apartamente care nu exista, amână darea în folosință că nu au bani sa le termine, și la sfârșit cere dublul celor 90% pe motiv că s-au scumpit. Așa ajung apartamente de 72000 euro sa coste 175000 iar cele plătite cu 80000 costa astazi 200000 ! Creștere economică, nu gluma !

 29. Este ultima oara când am deschis G4Media după publicarea acestui articol. Sa ajungeți sa faceți parte din campania anti Nicușor Dan cu orice preț nu credeam ca este posibil. Eu nu sunt contributor dar sper sa se retragă cât mai mulți după aceasta publicare.

 30. Capitala castiga, noi avem de castigat dupa 3 decenii de mutilat. Ei pierd betonarea noastra…care sper sa fie end of story ever.

 31. Bucureștiul are un Plan Urbanistic General (PUG) în vigoare, deci se poate construi în baza reglementărilor acestuia (inclusiv cu derogările permise prin PUZ – uri sau PUD – uri!!!). Însă necazul dezvoltatorilor vine din faptul că Nicușor Dan a cerut în instanță anularea PUZ – urilor coordonatoare promovate de sectoare. Puzuri prin care Bucureștiul chiar că se transforma numai în sticlă, betoan și asfalt. Și ce să vezi, instanța îi dă drepate lui Nicușor și anulează PUZ – urile coordonatore!!! Jale mare printre dezvoltatori!!! Acum na, ND trebiue pedepsit! Și cum lumea nu este sensibilă la durerea dezvoltatorilor, o băgăm pe aia cu pierderile financiare. Simplu! Rișine, Iancu Guda, rușine!!!

 32. Sa avem crestere economica prin demolarea cladirilor existente. E de lucru pentru mai multe mandate nu doar pentru unul. Idem , sa nu mai construim hidrocentrale , autostrazi , cai ferate etc. , sa ne retragem in pesteri si sa culegem fructe de padure.
  Asa , protejarea mediului va fi asigurata.

  In rest numai de bine.

  P.S. Nicusor Dan arunca copaia cu copil cu tot , in loc sa arunce doar apa murdara !

 33. va tineti sus si tare ca sunteti independenti si ca nu primiti bani etc etc…atunci cum naiba a aparut mizeria asta care se rostogoleste de ceva timp, cu adresa clara la primarul general, atacat din toate partile? vedeti ca va pierdeti si bruma de cititori si sutinatori pe care o aveti daca mai continuati cu asa mizerii.

 34. Asta e ultima prajina care mai incape sa poata tine vanzarile sus.
  Pana isi dau oamenii seama ca de fapt toate apartamentele noi, chiar si cumparate sunt goale si ca nu exista nici o penurie de locuinte, exista doar niste lacomi care au luat case cu duzina sa le foloseasca in scop investitional.
  Atunci cand vor incepe sa scada activele lor, ei vor fi primii care vor sari sa vanda dar atunci va fi prea tarziu…

 35. Blocuri de 8 etaje intre case?
  Asta pierde Bucureștiul?
  Blocuri de 8-10 etaje cu accesul printr-o singură străduță de 4 metri fara trotuar (vezi Militari Residence, vezi str Alunișului, vezi str Dâmboviței)???
  G4Media, voiai și strigai după o presă independenta.
  Câți bani ați luat de la mafia imobiliară pentru acest articol?

 36. Era bun un discaimer gen: „G4Media nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri de la Bucharest Real Estate Club direct sau sub forma unor campanii de informare. Acesta este un ajutor privat mascat care distorsionează piața de media și este inacceptabil.”
  😁😁😁

  • de asta te lasa sa comentezi … si in plus scrie clar acolo in articol in titlu, mare sa vada toti ca tine … ca sa fie clar ca G4 media nu ia bani PUBLICI (!), ia bani privati … daca vroiau sa fie cum crezi tu ca sunt nu te lasau sa aberezi

 37. in studiul asta e si impactul poluarii generate asupra sanatatii oamenilor, asupra calitatii vietii, din punct de vedere financiar, daca e e pe bani, prin poluarea generata de distrugeri ale spatiului verde, din cauza materialelor folosite, din cauza prafului generat, masinilor de tonaj greu, supraaglomerarea urbana … ?

 38. O invit pe Despina Ponomarenco de la Bucharest Real Estate Club să meargă și ea pe străzi fără trotuare din Sectorul 3 ca Drumul Gura Crivățului, mai nou și Victor Brauner. S-a construit fără respectarea legii, fără verificarea în teren a respectării a ceea ce scria în autorizație, se construiește în continuare fără minim de respect pentru pietoni, părinți ce împing cărucioare, copii ce trebuie să ajungă la școală. O bătaie de joc fără margini.

 39. asa zice papagalu’ ala de la DIGI care nici nu stie ca e papagal… pai bine ma, pe fomistu’ ala l-ati angajat de avocat?…la cat purcoiul de bani invartiti cu lopata n-ati avut de un Deloitte ceva, McKinsey.