G4Media.ro

Primul satelit creat în Republica Moldova a fost lansat în spațiul cosmic…

Sursa: nanosat.utm.md

Primul satelit creat în Republica Moldova a fost lansat în spațiul cosmic / Nanosatelitul TUMnanoSAT reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg

Primul satelit creat în Republica Moldova, TUMnanoSAT, a fost lansat în spațiul cosmic de către astronauții de la Stația Spațială Internațională. Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional, KiboCUBE, relatează IPN, citată de Rador.

Universitatea Tehnică a Moldovei, unde a fost creat satelitul, a fost selectată pentru acest program de către Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu, transmite IPN.

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a menționat că ideea de a crea un satelit a apărut încă în anul 2008, astfel ca Republica Moldova să poată explora și spațiul cosmic. Tehnologiile spațiale au fost întotdeauna un catalizator, un motiv în plus pentru elevi și studenți ca ei să învețe fizică, matematică, ingineria tehnologiilor și ca Republica Moldova să poată utiliza în beneficiul său acele tehnologii spațiale care sunt utilizate pe larg de multe țări dezvoltate.

„Atunci părea un vis, un vis îndepărtat, dar în 2009 s-a creat primul grup. Cel care visa atunci ne-a convins că putem reuși, e vorba de academicianul Ion Bostan. Eram sceptic la prima discuție pe care a avut-o cu noi, dar vedem că am reușit peste aproape 14 ani. A fost creat Centrul de Tehnologii Spațiale, cu finanțare din partea proiectelor sau a programelor de stat venite de la Academia de Științe de atunci, cu mici alocații din fondurile de rezervă ale Guvernului.

În total au fost 2 milioane de lei din fondul de rezervă a Guvernului pentru Centrul de Tehnologii Spațiale. Dar noi am reușit să construim o infrastructură de comunicare cu sateliții, am reușit să construim și o infrastructură educațională, am creat noi laboratoare de la zero, am format echipe. Iar în 2018 am încercat pentru prima dată să aplicăm la acest program, KiboCUBE. Nu am reușit din prima, dar iarăși am învățat lecția, dacă nu reușești din prima, învață din a doua și din a treia încercare am reușit”, a spus Viorel Bostan.

La crearea nanosatelitului au contribuit cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi de la diferite facultăți ale UTM. Vârsta medie a celor din echipă este sub 30 de ani. Potrivit rectorului UTM, în prezent echipa de experți de la Universitatea Tehnică lucrează la crearea celei de-a doua versiuni a nanosatelitului.

Prezentă la eveniment, premierul Natalia Gavrilița a subliniat că explorarea spațiului aduce mai multe beneficii oamenilor, agenților economici, economiei și științei. „La momentul actual Guvernul Republicii Moldova discută cu companii internaționale despre posibilitatea utilizării datelor de satelit pentru a determina roada în agricultură, de exemplu. Sau pentru a evalua care sunt consecințele unor calamități naturale. Asta poate face politicile unui guvern mult mai exacte și poate aduce beneficii întregii economii. În pofida tuturor greutăților, vom continua să investim în universități și în știință”, a spus prim-ministrul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a precizat că primul satelit moldovenesc a fost lansat în spațiul cosmic, iar japonezii au putut să acorde un mic ajutor în acest sens, satelitul fiind trimis pe orbită prin intermediul programului KiboCUBE. „Kibo din japoneză înseamnă „speranță”. Astăzi Republica Moldova a lansat nu numai un satelit, dar a lansat și a trimis speranța pentru viitor. Am asistat la acest proiect minunat, pentru care au muncit atât de mult oameni talentați și harnici. Sunt convins că acest pas înainte va fi urmat de alte proiecte la care japonezii vă vor fi alături”, a menționat ambasadorul.

Nanosatelitul TUMnanoSAT reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg. Acesta va avea misiuni educaționale și de cercetare. El va permite testarea senzorilor subsistemului pentru determinarea atitudinii satelitului (magnetometre, micro-giroscoape, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control al atitudinii, dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicare „satelit – stație terestră”, testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru obținerea modurilor optime de distribuție a energiei acumulate, studierea funcționalității și comportamentului nanosenzorilor în condițiile spațiului virtual, testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiației spațiale.

TUMnanoSAT a fost proiectat, construit și testat din iulie 2019 până în octombrie 2021 în cadrul Programului de Stat „Elaborarea şi lansarea seriei de nanosateliţi cu misiuni de cercetare de pe Staţia Spaţială Internaţională, monitorizarea, postoperarea lor şi promovarea tehnologiilor spaţiale”. În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Sursa: IPN

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Erată: În Moldova nu se spune „satelit”, ci „cutiuță cerească”. :))

  • Cubul Rubik trimis in cosmos de moldoveni amestecat va fi dovada suprema ca exista Dumnezeu daca va cadea pe pamant rezolvat.

  • Sper să nu aibă soarta primului satelit al surorii mai mari,l-au pus la grămadă cu alți sateliți de aceași talie din Africa,Zimbabwe,Asia mică aia mare etc.
   Ciripeau toți veseli numai al nostru nu,când să înceapă și el brusc amuții seracul de ei,la electronica din cutiuță,tot cutie și cel românesc să respectăm totuși proporția de 4 ori mai mare,îi veni de hac radiața cosmică,ca să nu fie așa de greu și scump ”uitară ” acei mișei de tabla scutului de radiații în baza principiului” mere și așa,poc să facă” dar a fecut poc numai 2 minute și ceva secunde după aia a devenit OZGDI,GDI= greu de identificat.

 2. ozeneu moldovenesc

 3. Pe bune? Au descoperit ăștia noi materiale???

 4. Da she treaba buna satelitu ista, uai voi sunteti rautaciosi, di shi sa nu mearga shi satelitu nost? Merge bini , si le antrece pi tati, iacasa.

 5. Aveau moldovenii bani sa lanseze ceva in cosmos?? Au dat si ei o sticla de vin unui astronaut, a luat ala satelitul cu el in buzunar si i-a dat drumul cand a ajuns acolo.

 6. Intradevar, e un pas mic, dar ce mai face satelitul trimis in spatiu de Romania? … ah, wait..
  O tara de 7 ori mai mica si rupa undeva de saraca, dar la digitizare ne bate la fundu gol.
  Strugurii aia, acri tare.

 7. Cam mic Satelitul de 10 cm , ar fi trebuit un Satelit de 1 metru cub pentru Telecomunicatii .

 8. Ce marca e aragazul ala?

 9. Aoleu, Republica Moldova ne-o ia inainte deja la multe capitole: Digitalizare(Romania e „la ani lumina” de Moldova, cum spunea Burduja!), lansarea primului satelit in spatiu…
  4.10.2021: Cum a ratat Romania lansarea primului satelit autohton.
  „Racheta este proiectata integral in Romania. Lansarea era prevazuta intre 8 si 12 Octombrie 2021. Aveam toate autorizările obișnute, de la Ministerul Apărării, de la Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Aeriene, de la Forțele Navale, de la Ministerul de Externe și de la ambasadele țărilor riverane Mării Negre, și așteptam un aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă (AACR)”, a declarat, pentru GÂNDUL, Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului din cadrul Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).
  Dumitru Popescu spune că cei de la AACR și-au declinat competența, situație care a blocat proiectul.”

  Bravo, Republica Moldova, va doresc „succesuri” multe!!!