G4Media.ro

Primarul interimar din Kabul: „Le-am cerut femeilor să rămână acasă până când…

Primarul interimar din Kabul: „Le-am cerut femeilor să rămână acasă până când situația se normalizează. Salariile lor vor fi plătite”

Molavi Hamdullah Nomani, primarul interimar al capitalei Afganistanului, a anunțat în prima sa conferință de presă că femeile vor rămâne acasă până la stabilizarea situației în oraș, relatează SkyTG24.

După ce au redeschis școlile doar pentru elevii și profesorii de sex masculin, noii lideri ai țării au decis ca angajații publici de gen feminin din Kabul vor trebui să rămână acasă până la o nouă notificare. Interdicția a fost deghizată invocând motive de securitate, scriu jurnaliștii italieni.

Decizia prin care femeile rămân în continuare acasă a fost anunțată de primarul interimar al capitalei afgane, Molavi Hamdullah Nomani, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului sub noul regim. „Le-am cerut femeilor să rămână acasă până când situația se normalizează. Salariile lor vor fi plătite”, a explicat el.

Până în prezent, noul guvern a emis mai multe decrete care anulează drepturile femeilor. În plus, față de interdicția de a reveni la școlile medii și superioare, chiar și la universitate, studenții vor putea participa la lecții numai în medii separate. Sub guvernul anterior, cursurile universitare erau în mare parte mixte.

Fără sport pentru femei, este împotriva islamului

La Kabul, un grup de femei au decis să protesteze în fața fostului minister al afacerilor femeilor, înlocuit de talibani cu ministerul „pentru respectul virtuții”, solicitând să poată participa la viața publică.

Au protestat doar aproximativ zece minute, înainte de o confruntare verbală cu un bărbat care le-a convins să plece, pentru a evita represaliile.

În ciuda restricțiilor, talibanii continuă să transmită populație mesaje liniștitoare. Un lider local din Kandahar, Mawlawi Mohammad Shebani, a declarat într-un interviu că regimul a dat reguli scrise de conduită, pentru a împiedica forțele de ordine talibane să-și facă propriul det de norme, săvârșind abuzuri.

Sursa foto: UNICEF

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter