G4Media.ro

Primăria oraşului New York va retrage din instituţie o statuie a lui…

Sursa foto: Pixabay.com

Primăria oraşului New York va retrage din instituţie o statuie a lui Thomas Jefferson din cauza trecutului sclavagist / A avut şase copii cu una dintre sclavele pe care le avea pe o plantație în Virginia

Municipalitatea din New York a aprobat luni retragerea a statuii lui Thomas Jefferson, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, care de mai mult de un secol s-a aflat în sala Consiliului său, din cauza trecutului sclavagist, anunță News.ro.

O comisie a Consiliului municipal a adoptat în unanimitate retragerea statuii lui Jefferson, care a fost şi unul dintre autorii Declaraţiei de Independenţă a SUA. El avea pe plantaţia sa din Virginia mai mult de 600 de sclavi. A avut şase copii cu una dintre sclave. Retragerea a fost cerută de mai mulţi ani de consilierii municipali de origine latină şi de culoare, iar statuia va fi mutată într-o sală a societăţii istorice a oraşului New York.

Al treilea preşedinte american, „Jefferson reprezintă cu siguranţă cele mai ruşinoase pagini din lunga şi nuanţata noastră istorie”, a explicat Adrienne Adams, consilieră de origine afro-americană.

Dezbaterea privind prezenţa acestei statui în sala Consiliului Primăriei din New York a fost relansată odată cu mişcarea Black Lives Matter, născută după decesul afro-americanului George Floyd, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb în mai 2020 la Minneapolis.

După mai mulţi ani de tensiuni axate pe trecutul scalvagist al SUA, cel mai important monument criticat drept un simbol rasist în ţară a fost demolat pe 8 septembrie, în Virginia. Statuia uriaşă a generalului Lee, fost comandant al sudiştilor, a fost dată jos de pe piedestal după mai mult de 130 de ani în Richmond.

În timp ce numeroase monumente confederate din patru colţuri ale ţării au fost demontate – uneori în plină noapte – în contextul mişcării Black Lives Matter, guvernatorul democrat al statului Virginia, Ralph Northam, a dorit să dea un exemplu.

Sursa foto: Pixabay.com

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Da, și bancnota de 1 dolar trebuie să fie arsă! Și capul lui Jefferson de pe Muntele Rushmore trebuie să fie dinamitat!

 2. Revolutia Culturala continua.

 3. Erau alte vremuri ! Trebuie tinut seama de asta ! Interpretarile aste stupide , care fac rau !
  Jefferson a avut copiii cu o metisa care era sora vitrega a sotiei tatalui, care sotie murise ! A tratat-o ca pe o a doua sotie ! Adica bine !

 4. Ce-mi place ,ei le demoleaza si noi le ridicam alora de ne-au tinut iobagi,ca aia a lu Brukental.

 5. Va dati seama ce buna era aia? Pfff…Bineeeee Tommy!

 6. Nimic despre Washington?
  Avea peste 300 sclavi.
  SUA este doar o poleială aurie ieftină.
  Promovează ce vor și când vor!

  • Ii vine si lui randul. Si dupa ce toti fondatorii vor fi cancelati urmeaza Constitutia, evident. Doar e un document scris de rasisti.

 7. Nu puteți avea pretenția să schimbați trecutul. A fost mentalitatea vremii și atât. Schimbați prezentul, pregătiți un viitor mai bun dar lăsați trecutul în pace. E trecut.

 8. Că o echivalență ar fi eliminarea statuilor cu Mihai Viteazu, pentru că a legiferat legarea țăranilor de pământ, iobăgia fiind un echivalent al nostru pentru sclavagism.

 9. Sa nu o arunce, sa o aduca la Sibiu, in orasul care ridica statui stapanilor de sclavi.

 10. Cat de trist este cand vezi o tara care isi reneaga istoria!

 11. Că bine zici, Vasile.
  Dar publicul vrea agitație, nu constructivitate.