G4Media.ro

Prima lună de școală, ratată, iar a doua lună, incertă pentru Programul…

Foto: pixabay.com

Prima lună de școală, ratată, iar a doua lună, incertă pentru Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar

Inspectoratele școlare au început să semneze deja contractele cu cele 1.415 școli din toată țara, validate cu jumătate de an în urmă în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), în primă rundă de finanțare prin care se alocă maximum 200.000 de euro per școală, după cum a declarat consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, la o întâlnire online organizată de site-ul educațieprivată.ro.

Radu Szekely a mai spus că “au existat întârzieri în ceea ce privește fluxurile financiare”. “Este un model nou pentru sistemul de învățământ și au fost mai multe perioade de mai multe sesiuni de negocieri cu autoritățile financiare, pentru că banii nu mai sunt alocați prin autoritățile locale, așa cum era în trecut, și sunt alocați direct școlilor pentru a scurta firul roșu. Însă pentru a-l scurta a fost nevoie de puțin mai multă muncă acum la început”, a completat consilierul.

Amintim că PNRAS a fost anunțat oficial de Guvernul României încă din 30 decembrie 2021. În prima parte a anului 2022 s-au derulat mai multe runde de aplicare, consultări, s-a publicat un ghid al solicitantului și s-au selectat școlile după ce li s-au evaluat cererile și proiectele depuse, iar pe 18 aprilie Ministerul Educației a publicat “lista finală” (documentul, în articol) cu cele 1.415 unități de învățământ intrate oficial în program. Cronologia acțiunilor din PNRAS, mai jos.

Programul constă în identificarea școlilor care au elevi de învățământul primar și gimnazial și se află în risc de abandon școlar. Astfel, se urmărește „sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate, prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație” (MATE).

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter