G4Media.ro

Prima exoplanetă, descoperită de telescopul spaţial James Webb

sursa foto: Pexels.com

Prima exoplanetă, descoperită de telescopul spaţial James Webb

Datele obţinute de telescopul James Webb au dus la o nouă descoperire, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Oamenii de ştiinţă au confirmat într-adevăr prezenţa unei exoplanete, o premieră de la lansarea telescopului, transmite News.ro.

Numită „LHS 475b”, această nouă exoplanetă prezentă în constelaţia Octans are 41 de ani lumină, seamănă cu Pământul întrucât diametrele sunt identice în proporţie de 99%, a explicat ESA în comunicat.

Dar LHS 475b şi Pământul sunt foarte diferite. Exoplaneta confirmată de datele lui James Webb este mult mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare: îşi finalizează orbita în doar două zile.

LHS 475b este, de asemenea, „cu câteva sute de grade mai caldă”. „Dacă sunt detectaţi nori, ar putea determina oamenii de ştiinţă să concluzioneze că planeta seamănă mai mult cu Venus”, spune Jacob Lustig-Yaeger de la Universitatea Johns Hopkins, citat de ESA.

De asemenea, pentru că steaua sa, pitică roşie, este mult mai rece decât Soarele nostru, LHS 475b ar putea avea o atmosferă. O întrebare pe care oamenii de ştiinţă o vor analiza în lunile următoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum o fi aia cu ”are 41 de ani lumina”? Unde are? In diametru? Mai copii, mai, nu mai scrieti prosti pe aici, cititi si voi chiar daca e preluata stirea din alta parte.