G4Media.ro

Prim ministra Franței, Elisabeth Borne, a calificat partidul Reunirea Națională (RN) condus…

Foto: Facebook Elisabeth Borne/Marine Le Pen

Prim ministra Franței, Elisabeth Borne, a calificat partidul Reunirea Națională (RN) condus de Marine Le Pen drept „moștenitorul lui Pétain”, dictatorul fascist din  perioada 1940 – 1944

Într-un interviu difuzat duminică de postul de radio al comunității evreiești Radio J, prim ministra Elisabeth Borne a declarat că partidul de extremă-dreapta este „moștenitorul lui Pétain”, mareșalul care a colaborat în timpul invaziei naziste în Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Franceinfo.

“Nu cred deloc în normalizarea RN”, a declarat prim ministra Borne. “Nu cred că ar trebui să-i banalizăm ideile, ideile sale sunt mereu aceleași. Așa că acum RN se dă în spectacol, dar cred în continuare că este o ideologie periculoasă.” Înainte de a adăuga că, în opinia sa, o victorie a RN este „posibilă” în 2027, anul următoarelor alegeri prezidențiale. Le Pen este indicată pe primul loc în toate sondajele de opinie pentru acest scrutin în care actualul președinte Emmanuel Macron nu mai are drept de a candida.

Întrebată despre schimbarea de nume a partidului în 2018 din Frontul Național în Reunirea Națională, Elisabeth Borne consideră că aceasta nu a fost însoțită de o ruptură cu ideile partidului. „Nu am auzit-o niciodată pe Marine Le Pen denunțând ceea ce ar fi putut fi pozițiile istorice ale partidului său și cred că o schimbare de nume nu schimbă ideile, rădăcinile”, a declarat prim ministra Borne.

„Comentariile lui Élisabeth Borne despre Reunirea Națională sunt rușinoase și nedemne. Ele sunt inacceptabile pentru principalul partid de opoziție, pentru cei 88 de deputați ai săi, pentru miile de aleși și pentru milioanele de francezi pe care îi reprezintă!”, a reacționat Le Pen pe Twitter.

Ea este fiica unui evreu care a luptat în Rezistența franceză împotriva regimului Pétain și a ocupanților naziști, a fost deportat la Auschwitz în 1944, unde tatăl și cei doi frați ai săi au fost gazați, a supraviețuit și s-a sinucis în 1972 la vârstă de 48 de ani, când Elisabeth avea 11 ani.  .

Prim ministra Borne a mai spus că Jean-Luc Mélenchon și partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) al cărui lider este au „o parte de responsabilitate” în ascensiunea extremei drepte, „când [îl] vedem strigând la polițiști ‘Republica sunt eu’, când îl auzim de fapt că vrea să spargă lucruri, să dărâme ‘Republica rea’, făcând tot timpul remarci scandaloase”. În continuare, ea i-a acuzat pe deputații LFI că „nu joacă jocul dezbaterii democratice în Adunarea Națională”.

Confederația pro-prezidențială Ensemble (Împreună) nu dispune de majoritatea absolută în Adunarea Națională, unde RN și LFI sunt principalele forțe de opoziție, ceea ce a obligat guvernul Borne să adopte proiecte de lege, inclusiv impopulara reformă a pensiilor care prevede majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani prin angajarea responsabilității.

Toate moțiunile de cenzură ulterioare nu au reușit să demită guvernul deoarece lor nu li s-au alăturat toți deputații partidului Republicanii (LR, centru dreapta) care dețin balanța puterii în parlament.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...