G4Media.ro

Preşedintele Zelenski, în vizită pe frontul de est, în sectorul localităților Kupiansk…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Preşedintele Zelenski, în vizită pe frontul de est, în sectorul localităților Kupiansk şi Lîman, ţinte ale unei ofensive rusești

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că se deplasează pe frontul din estul ţării sale, în sectorul localităţilor Kupiansk şi Lîman, ţintă a unei ofensive a trupelor ruse, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Astăzi, facem o vizită la brigăzile noastre care efectuează misiuni de luptă într-un din zonele cele mai fierbinţi, cea de la Kupiansk şi Lîman”, a scris Zelenski pe Telegram, unde a publicat şi un video în care el apare alături de militari în ceea ce pare a fi un adăpost fortificat.

Şeful statului ucrainean a indicat că a ”discutat despre situaţia operaţională de pe front, despre chestiuni de actualitate şi despre nevoi cu comandanţii de brigadă şi luptătorii”.

Forţele ucrainene desfăşoară din iunie o contraofensivă în estul şi sudul Ucrainei, dar în sectorul Kupiansk trupele ruse sunt cele care atacă.

Autorităţile ucrainene au cerut în august populaţiei ce trăieşte în apropiere de Kupiansk să evacueze aceste zone. În 20 septembrie, armata ucraineană a avertizat că se teme de noi atacuri ruse în zonă.

De la începerea invaziei ruse în februarie 2022, Volodimir Zelenski s-a deplasat de mai multe ori pe frontul din sudul şi estul ţării sale, în special la Bahmut, locul bătăliei celei mai lungi şi sângeroase din acest război.

Rusia a ocupat aproape o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.

În pofida criticilor Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, după desfăşurarea a ceea ce Moscova a prezentat drept ”referendumuri”. Comunitatea internaţională nu a recunoscut însă rezultatele acestora.

Un an mai târziu, Rusia nu controlează decât parţial aceste regiuni unde au loc lupte intense. Ucraina desfăşoară o contraofensivă pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri a frontului şi speră să străpungă liniile defensivei ruse în zona Robotine, din regiunea Zaporojie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...