G4Media.ro

Președintele turc Erdogan s-a întâlnit pentru prima dată în mai bine de…

sursa foto: Twitter/ Yair Lapid

Președintele turc Erdogan s-a întâlnit pentru prima dată în mai bine de 10 ani cu un premier israelian/ Yair Lapid a cerut sprijin pentru a găsi cetăţeni închişi de islamiştii Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit marţi, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, cu un premier israelian, Yair Lapid, acesta din urmă încercând să îi obţină sprijinul pentru a găsi cetăţeni închişi de islamiştii Hamas, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cei doi lideri s-au întâlnit pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, la o lună după restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Lapid „a ridicat chestiunea israelienilor dispăruţi sau aflaţi în captivitate şi a importanţei ca ei să fie aduşi acasă”, a precizat biroul premierului israelian într-un comunicat. Militanţi ai Hamas ar ţine captivi doi cetăţeni israelieni.

Liderul israelian şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu Iranul, inamic declarat, şi i-a „mulţumit preşedintelui Erdogan pentru cooperarea în materie de informaţii”, conform sursei citate.

După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după atacul sângeros al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii Hamas.

Ultima întâlnire dintre Erdogan şi un premier israelian data din 2008.

În discursul său de la tribuna ONU, preşedintele turc şi-a reiterat apelul în favoarea creării unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est capitală.

Dar el şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa „de a dezvolta în continuare relaţiile noastre cu Israelul pentru viitorul, pacea şi stabilitatea nu numai a regiunii, ci şi a Israelului, a poporului palestinian şi a noastră”.

Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2023, preşedintele turc a înmulţit iniţiativele de normalizare a relaţiilor cu mai multe puteri regionale, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în căutare de investiţii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...