G4Media.ro

Președintele Sloveniei susține că Uniunea Europeană ar trebui să-i acorde Bosniei statutul…

Sursa foto: Sursa foto: Matej Leskovšek/STA (gov.si)

Președintele Sloveniei susține că Uniunea Europeană ar trebui să-i acorde Bosniei statutul de candidată la aderare: „Există o teamă constantă de instabilitate”

Uniunea Europeană trebuie să-şi schimbe abordarea faţă de Bosnia şi să îi acorde statutul de candidată la aderare, după care accentul ar trebui să fie pus pe îndeplinirea criteriilor stabilite în 2019 de Comisia Europeană, a propus miercuri preşedintele sloven Borut Pahor, relatează agenţia de presă Hina, citată de Agerpres.

În intervenţia sa la un forum economic găzduit de Sarajevo, Pahor a spus că toată lumea este conştientă că stabilitatea politică este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea economică şi că Balcanii Occidentali încă sunt o regiune instabilă politic.

”Există o teamă constantă de instabilitate cauzată de blocarea de către Bulgaria a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, ceea ce are un efect secundar asupra Albaniei, de lipsa de progrese în discuţiile dintre Serbia şi Kosovo şi de problemele interne în Bosnia”, a afirmat Borut Pahor.

Şeful statului sloven a remarcat că cel mai important lucru este depăşirea impasului în care Bosnia se află de peste doi ani, în condiţiile în care ţării i se cere să îndeplinească 14 priorităţi pentru a i se acorda statutul de candidată la UE.

În opinia lui Pahor, acordarea statutului de candidată ar transmite autorităţilor de la Sarajevo semnalul politic important că există perspective clare de aderare la UE, după care eforturile ar trebui să se concentreze pe îndeplinirea criteriilor necesare.

Borut Pahor a mai explicat că, prin ritmul său lent, procesul de integrare europeană a cauzat o ascensiune a naţionalismului şi a încurajat idei inacceptabile despre modificarea frontierelor în regiune.

El s-a declarat favorabil unei integrări rapide a Ucrainei în UE, dar a precizat că susţine o procedură similară şi pentru Bosnia, întrucât şi aceasta este importantă pentru stabilitatea regională.

Sursa foto: Sursa foto: Matej Leskovšek/STA (gov.si)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Bosnia, alt stat ratat cu derapaje pe toate planurile si cu o forta europeana de mentinere a pacii ca sa nu se apuce iar de cafteala. Kosovo nici macar nu e recunoscut de toti membri UE. De fapt ironia este ca Kosovo nu e recunoscut nici macar de Bosnia Hertegovina.