G4Media.ro

Preşedintele Macron a criticat la Washington măsurile economice ”super agresive” ale preşedintelui…

Sursa Foto: Facebook/ Autor: Laurent Blevennec

Preşedintele Macron a criticat la Washington măsurile economice ”super agresive” ale preşedintelui Biden: Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea cu acest program de investiţii faraonice

Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns, miercuri, la Washington, măsurile economice „super agresive” ale omologului Joe Biden pentru a stimula industria americană, în prima zi a unei vizite de stat care se vrea o celebrare a prieteniei dintre Franţa şi Statele Unite, transmite AFP, citată de Agerpres.

Subvenţiile masive decise de preşedintele american în legea cu caracter economic şi social „Inflation Reduction Act” (IRA) sunt „super agresive pentru companiile noastre”, a denunţat preşedintele francez în cadrul unei întâlniri cu congresmenii americani.

„Puneţi-vă în locul meu”, le-a spus preşedintele Macron aleşilor la un prânz privind schimbările climatice, după care a adăugat: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea” cu acest program de investiţii faraonice care, în opinia sa, ar putea „elimina multe locuri de muncă” în Europa în absenţa unei mai bune coordonări transatlantice.

„Nimeni nu m-a contactat când era în discuţie IRA”, a continuat el, cerând să fie „respectat ca un bun prieten”.

Franţa percepe cu îngrijorare patriotismul economic dezinhibat de care dă dovadă preşedintele american, pentru care cuvântul de ordine este „Made in USA”.

Preşedintele Joe Biden are în vedere în special stimularea sectorului maşinilor electrice într-o optică ce vizează relansarea ocupării forţei de muncă în industrie, tranziţia energetică, precum şi concurenţa tehnologică cu China.

Preşedintele francez a indicat că nu „crede nici măcar o secundă” într-o schimbare din partea americană în privinţa acestei legi apreciată drept crucială de Casa Albă, dar a pledat pentru o mai bună sincronizare între Statele Unite şi Europa.re

Washingtonul consideră însă că această lege de reducere a inflaţiei va fi un proiect de natură să stimuleze inclusiv economia europeană.

Vizita de stat a preşedintelui Emmanuel Macron, primul lider străin căruia preşedintele Joe Biden îi rezervă această onoare diplomatică, a început cu o întâlnire la sediul NASA cu vicepreşedinta Kamala Harris, care a salutat o cooperare „bazată pe principii democratice şi valori comune” şi Franţa drept un „aliat vital pentru Statele Unite” .

Preşedintele francez are programată o întrevedere pe tema energiei nucleare civile cu principalii jucători din acest sector. Şeful statului se va adresa şi comunităţii franceze, după o ceremonie tradiţională la Cimitirul Naţional Arlington. Emmanuel şi Brigitte Macron se vor întâlni cu Joe şi Jill Biden pentru o cină intimă, departe de fastul protocolar pe care Casa Albă îl va desfăşura joi pentru preşedintele francez, care va include lovituri de tun, pentru întâlnirea în Biroul Oval şi cina de gală.

Partea americană speră că această primire fastuoasă va facilita depăşirea gravei crize diplomatice de anul trecut când, în septembrie, Washingtonul a anunţat o nouă alianţă, AUKUS, cu Australia şi Regatul Unit, stârnind furia Franţei, ţinută deoparte într-o regiune cheie a lumii şi care a pierdut cu acea ocazie un important contract de vânzare a unor submarine către Australia.

Pe lângă chestiunea protecţionismului comercial, Joe Biden şi Emmanuel Macron vor discuta joi şi aspecte internaţionale majore, precum China şi războiul din Ucraina. Se aşteaptă ca cei doi lideri să afişeze un mesaj de unitate în dosarul ucrainean, promiţând să continue să susţină Kievul atât timp cât este necesar, explicând în acelaşi timp că negocierile cu Moscova pot avea loc numai atunci când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va considera oportun.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Au venit europenii cu jalba-n proțap la Casa Alba cerând pe un ton european agresiv ca SUA sa se „alinieze” politicilor europene. Lăsați ca vin republicanii din 2024 și sa vedem atunci cum va dispare caimacul din lăpticul vostru ala bio ( eco).

  • Ce republicani dorele ca acolo Trump cu Desantis deja se amenita cu dezvaluiri sennzationeale , faci porceala secolului in partid, ia cele 2 ruble de la Putin si valea la alta masa

  • A aparut din grota fu.te vant jay, un ter.chea ber.chea nima-n drum sa faca politica pe forumuri, si tot spera sa vina o data republicanii, acesti salvatori ai Americii si ai omenirii. What a fcuking cocksucker loser!

 2. Lacheul lui Putin la Casa Alba își permite sa dea ordine Americii. Nu știu cum de a ajuns asta invitat de onoare acolo. Ar trebui sa aprecieze ca a fost invitat în SUA. Sa-i explice careva ca SUA nu este UE și ca Franța trebuie sa dovedească mai mult dacă vrea sa fie respectata ca partener al USA.

 3. Un fel de critică umilă și consructructivă din partea unei slugi. Slugile sunt adesea utile dar niciodată respectate. Nici noi nici Macron. Așa pățesc slugile care își abandonează la ordinul hegemonului interesele naționale. Sluga nu va avea niciodată curaj să aplice sancțiuni și să-și revizuiască politica externă.

  • Doar dacă adoptăm „înțelepciunea rusească” scăpăm de statutul de slugi, nu-i așa?

  • „Cineva”, imi place de tine. Sper ca mai sunt multi alti tacuti asa ca tine, vom avea nevoie de ei ca o contrapondere la wokistii sinucigasi care ne distrug continentul.