G4Media.ro

Președintele Iohannis este așteptat să emită decretul pentru prelungirea stării de urgență…

Președintele Iohannis este așteptat să emită decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună. Șeful statului are programată o declarație de presă la ora 14:00 / Ce spun partidele parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis este așteptat să emită marți decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile.

Șeful statului are programată o declarație de presă la ora 14:00 în care va anunța noile măsuri.

Pe 6 aprilie, Iohannis a anunţat că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.

„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat săptămâna trecută Iohannis.

El sublinia că „această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control”.

Joia trecută, în şedinţa de Guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să îi prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care îl coordonează în vederea înaintării acestora şefului statului pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.

„Le solicit miniştrilor să transmită propunerile finale de măsuri pentru decretul pe care îl va emite preşedintele României de prelungire a stării de urgenţă, evident, dacă consideră că este necesară includerea unor măsuri suplimentare. Ştiu că deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astăzi (9 aprilie – n.r.) să transmiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă la dispoziţie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, vă solicit să mi le transmiteţi şi mie pentru a le da ok-ul final”, le-a spus Orban membrilor Cabinetului.

După emiterea decretului, acesta ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului.

Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă timp de 30 de zile a fost emis pe 16 martie. El a fost supus votului Parlamentului pe data de 19 martie.

Ciolacu: Prelungirea stării de urgenţă fără măsuri pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile „corecte şi necesare” pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o „inconştienţă totală”.

„Care este perspectiva?! Asta aşteaptă oamenii şi mediul de afaceri de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern! Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi guvernului PNL ca prelungirea stării de urgenţă să fie însoţită obligatoriu de mai multe lucruri: transparentizarea informării, deciziilor şi achiziţiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgenţă, plan de acţiune pe termen scurt şi mediu în domeniul sanitar pentru testarea populaţiei, o condiţie obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă şi reluarea activităţilor economice, măsurile economice şi sociale, pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă şi limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile şi insuficiente), proiectele majore de investiţii pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgenţă pentru a reporni economia, măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgenţă în agricultură pentru limitarea efectelor secetei şi asigurarea necesarului de hrană pentru populaţie.

„PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie”, a afirmat Ciolacu.

Pro România votează prelungirea stării de urgenţă dacă sunt îndeplinite 15 condiţii

Biroul Executiv al Pro Romania a decis luni să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă numai dacă preşedintele şi Guvernul răspund pozitiv la 15 solicitări, printre care adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate, clarificarea restricţiilor, implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, un pact naţional privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor; în caz contrar, votul va fi împotrivă, a anunţat Victor Ponta pe Facebook.

Astfel, Pro România solicită prelungirea stării de urgenţă până la data de 1 mai, dar cu posibilitatea de extindere, dacă este necesar, iar începând de la această dată să fie repornite activităţile productive şi de servicii, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, cu excepţia localităţilor declarate „de pericol maxim”.

Pro România cere şi clarificarea restricţiilor, pentru a fi accesibile întregii populaţii, prin redefinirea şi limitarea situaţiilor în care se aplică amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor, extinderea şi pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri, adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj, schimbarea solicitării României de sprijin financiar din partea UE.

Alte solicitări se referă la suspendarea pe perioada stării de urgenţă a exportului de buşteni şi produse alimentare neprelucrate, adoptarea pachetului de stimulare fiscală şi sprijin pentru agricultură şi industria alimentară, programul naţional de combatere a efectelor secetei, cu sprijin financiar din partea UE.

De asemenea, Pro România mai cere implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, propus de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Naţionale de Microbiologie, revocarea suspendării Legii Transparentei, prin publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autorităţile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achiziţiile publice.

Pro România vrea publicarea scenariilor de finalizare a anului şcolar 2019-2020, un pact naţional asumat de Guvern privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor, aplicarea începând cu data de 1 iunie a legii privind alocaţiile pentru copii.

Prezentarea publică cu termene asumate până la 1 mai a planului de achiziţii de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi pentru populaţie, publicarea programului de achiziţii şi dotări a secţiilor ATI de la spitale, publicarea programului de creştere a capacităţii de testare COVID-19, publicarea donaţiilor primite pentru sistemul medical din partea ONG-urilor şi persoanelor private, programul naţional de protecţie pentru bolnavii cronici, programul naţional de investiţii în infrastructură pentru ieşirea din criză – se mai află pe agenda Pro România.

Alte condiţii impuse se referă la redefinirea noţiunii de „grupuri vulnerabile”, în sensul clarificării criteriilor, asigurarea din bugetul de stat a venitului minim garantat pentru toţi cetăţenii ţării – pachetul de sprijin pentru persoanele şi familiile vulnerabile.

Tomac: PMP va vota în favoarea decretului prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă

Partidul Mişcarea Populară (PMP) va vota în favoarea decretului prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă şi propune Guvernului un set de măsuri pentru protejarea populaţiei în faţa pandemiei de coronavirus, precum implementarea unui plan de restartare a economiei şi testarea întregului personal medical şi a celui auxiliar din spitale, a anunțat liderul formațiunii, Eugen Tomac.

„Cât timp epidemia de SARS-CoV-2 nu şi-a atins apogeul şi nu există o curbă descrescătoare a cazurilor şi deceselor, măsurile de distanţare socială instituite prin decretul privind starea de urgenţă şi ordonanţele militare succesive trebuie păstrate. Sunt singura cale de a limita proporţiile”, precizează preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit liderului PMP, simultan cu extinderea stării de urgenţă e nevoie de elaborarea şi implementarea unui plan „coerent şi curajos” de restartare a economiei.

„Simultan cu extinderea stării de urgenţă, să se repornească ramurile din economie care pot fi puse în mişcare (…). Avem nevoie de restartarea economiei, iar acest lucru poate fi făcut doar prin proiecte ambiţioase finanţate de stat. Dacă tot putem să ne împrumutăm peste ţinta de 3% deficit bugetar, ar trebui să ne gândim să rezolvăm problemele sistemice de infrastructură ale României. Pe lângă beneficiile implicite, am crea locuri de muncă şi am reporni sectoare cheie. Dacă tot ne împrumutăm, măcar să facem ceva cu banii aceia care să rămână apoi şi să ajutăm economia. Important este să nu ne gândim doar la ziua de astăzi. În timp de criză, avem nevoie de o guvernare cu viziune şi curaj”, subliniază Eugen Tomac.

PMP mai propune testarea întregului personal medical şi a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienţilor, dar şi a corpului medical, precum şi o comunicare „competentă şi operativă a informaţiilor referitoare la evoluţia pandemiei care servesc interesului public, conform situaţiei specifice fiecărui judeţ şi fiecărei localităţi din România”.

Tăriceanu, despre prelungirea stării de urgenţă: Se cere să dăm un cec în alb. Fără un plan de măsuri, nu pot fi de acord

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni seară că nu este de acord să dea „un cec în alb” prelungirii stării de urgenţă cu încă 30 de zile, fără un plan de măsuri în domeniul medical şi pentru reluarea activităţii.

„A început să fie adusă în discuţie prelungirea stării de urgenţă. Am un sentiment foarte ciudat. Ni se cere să dăm un cec în alb pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, lucru cu care nu pot fi de acord pentru că Guvernul până acum nu a fost capabil să vină cu nişte date prin care să ne arate care este situaţia reală pe tărâmul medico-sanitar. Cifrele aparent sunt bune, dar trebuie să ţinem cont de numărul foarte mic de testări. Acum cifrele sunt bune (…) şi atunci de ce mai prelungim starea de urgenţă? Aş fi vrut să avem un plan de măsuri în domeniul medico-sanitar. Şi nu în ultimul rând, care sunt măsurile pentru reluarea economiei şi a instituţiilor statului”, a afirmat Tăriceanu, la România TV.

Potrivit lui Tăriceanu, ar putea exista situaţia „în care să scăpăm de coronavirus, dar să moară România cu totul, să se ducă la fund definitiv şi apoi să avem probleme de ordin alimentar, cu un şomaj foarte mare care va face să se prăbuşească ţara”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

 1. Pe cine interesează ce spun partidele parlamentare, adică grupul infracțional organizat?
  Acum ei își fac planuri cum să mănânce și gura lor ceva…. îi doare la bască de binele țării și al cetățenilor.
  🤮

  • Daca guvernul de pămpălai si tăntălai ( in frunte cu pămpâlăul șef, iohani), lua masurile care se impuneau la inceputul crizei, adica obligarivitatea portului mastii, carantina obligatorie pazita militar pentru toate persoanele care au intrat in tara, indiferent de tara din care vin, nu se ajungea aici.
   Cat despre cei din suceava si țandarei, acolo sunt si oameni nevinovati, oameni care nu au nicio vina ca in localitatea lor au venit niste idioti de peste granita si nu au declarat asta cand i-au rugat frumos, apeland la constiinta, orban si vela. Si nu e vina lor ca medici idioti si incompetenti au refuzat sa ia masurile necesare, au furat mastile si dezinfectantii din spital si nu au vrut sa poarte echipamentul de protectie. Iar guvernul ce a facut? A inchis zonele respective si evita sa vorbeasca de asta. Scapa cine poate. Nu fac testari, nu verifica persoanele in izolare dar in suceava au externat sute de persoane cu covid, pe vare nu le pazeste nimeni la domiciliu.Mentionez ca suceava e o zona puternic liberala. Au primar liberal, prefect liberal, presedinte de consiliu judetean liberal, consiliu municipal si consiliu judetean liberal in majoritate.
   In plus guvernul refuza sa anuleze pensiile speciale ale militienilor ceausisti, ale securistilor ceausisti si ale celor care au tras in populatie la revolutie

  • USR e si el in grupul asta?

  • abc , lasa gargariseala fara rost , mai arunca o privire in jur doar doar sa poti intelege ce se intimpla , textele de propaganda sunt tirziu exprimate .

 2. Nenea Klaus ezita ca intotdeauna. Diseara va zice cu jumatate de gura ceea ce ii ordona Arafat.

 3. ioha ,dute invirtindu-te cu ,,guvernul tau,,de incompetenti.sinteti praf…

  • Te tii de fakeuri, inca nu ai inteles , nu mai prind miniciunile

  • Sa se ducă invirtindu-se dar cînd? Iar parlamentul bate pasul pe loc,nimic palpabil. Sunteți majoritari o să vă tragă țara de urechi. Chiar îi lăsați să facă ce vor??

 4. Haide ciuma roșie!

  • Esti daltonista se pare ,la putere e ciuma galbena.

  • Metro ? Nu ai lentile la ochelari te uiti direct prin gaura ?

 5. La alegerile următoare sper sa nu mai vedem oameni ca Ciolacu , Ponta , Tariceanu și partide ca PSD, PRO – , ALDE ,care sa decidă soarta romanilor . Discursul lor este fals , urmăresc doar interesele proprii. Desteaptate Romane .

  • Acuma aveti Iohannis ,Orban etc si ce vedeti ????? Când ajung la putere toti sunt o apa si un pamânt.Când România statea sub austro- ungari in ce conditi traia poporul român?????

  • Nea Trolu, nici un pesedist n-ajunge la destu’ ala mic al celor enumerati de tine! Hai, fa gargara inainte de alegeri, nu acum.

  • sper si un PNL la un maxim de 15%, prost au gestionat criza asta

  • Ciprian////Gargara o faceti dumneavoastra ,eu nu sunt interesata de politica ,am dreptul si LIBERTATEA de a esprime parerea mea,problema este a dumneavoastra nu a mea.

  • Ia detaliaza Mihai, de ce au gestionat o atat de prost? De unde le scoti? Unde au gestionat o mai bine?! In Germania? Ma cam indoiesc. Singura diferenta dintre nemti si restul e ca nemtii dau ca morti de COVID doar pe cei care fac pneumonia, noi, italienii, spaniolii, ii dam pe toti, chiar daca au fost calcati de masina, daca aveau virus, ii dam ca morti de gripa! Ebe, nu e o opinie, e o scuipatura cu venin, habar n-ai sa distingi intre preferintele tale personale politice si ce se-ntampla acum.

  • abc , lasa gargariseala fara rost , mai arunca o privire in jur doar doar sa poti intelege ce se intimpla , textele de propaganda sunt tirziu exprimate .

  • Cred ca e destul de clar ca global s-a gestionat prost. Si atitudinea s-a gestionat bine comparativ cu, nu are nici o relevanta decat daca esti atasat politic la o tabara.
   Se vede clar incompetenta politicului de a gestiona situatii sociale complexe.
   Poate dupa treaba asta o sa fie mai clar pentru toata lumea ca nu mai avem nevoie de politicieni, ci de administratori care isi ocupa locu abia dupa un set foarte mare de examene de aptitudini. Cum se testeaza controlorii de trafic aerian, si alte posturi cu responsabilitatea vietii oamenilor.
   Sper ca macar asta sa uneasca oamenii si sa nu mai aud cum imprastiati toate prostiile pe care le zic politicienii actuali.

  • @Un Rom,
   Subscriu, foarte adevarat ce spui
   @ far nu cafeaua,
   Incearca sa te exprimi coerent, nu se intelege mimic. Dar asa mi-ai spus si tu si altii acum o luna, cand eu spuneam ca ar trebui ca portul mastii sa fie obligatoriu si ca cei intrati in tara trebuie sa stea in carantina obligatorie pazita. Acum se vede ca am avut dreptate.
   Dar tu intotdeauna te-ai situat de partea nedreptatii in postarile tale, se vede ca rsti un postac pesedisto-penelist

 6. Românaşi! Roşii, galbeni şi portocalii nu vă mai certaţi. Nu-şi mai are rostul. De acum, politicienilor de orice culoare nu le vai mai intra în veci cartea câştigătoare. Sunt gata. Aşa cum pe noi ne-au dat gata, tovărăşiile lor, vreme de 30 de ani.
  Suntem cu toţii terminaţi.
  Aleluia.

  • @Lucian: Subscriu!

  • De ce suntem terminati? Te ai gandit mult pana ai copt-o? Nu s-a terminat lumea nici dupa cel de-al razboi mondial, nici dupa ciuma, nici dupa foamete, nici dupa nimic! Te crezi tu mai important daca esti contemporan cu sfarsitul lumii sau al tarii? Ete fleosc!

  • Cipriane, laso mai moale cu protejatu oamenilor pe care i-ai votat, au ei aparatele lor de propaganda, nu trebuie sa faci si tu asta. Vezi ce am scris mai sus , poate imi dai dreptate, poate nu, da faptu ca nu iti convine imi da de inteles ca esti tu atasat politic la o tabara

 7. Cine spune ca e așteptat, in ce procent „e așteptat”?!

 8. In buna traditie pesedista Ciolanu a trimis la inaintare doi guvizi (i-am numit aici pe „Iresponsabilul vesel” Victor Viorel, si pe Sacul de basini Anton Calin Basineanu) ca sa tulbure apa !
  ESTE EVIDENT CA PSD VA VOTA PRELUNGIREA STARII DE URGENTA dar nu da bine sa fie de acord cu Werner fara niciun piv de carcoteala ! Ce ar zice votantii lor ?

  PS. Desi mai sunt luni bune pana atunci, a inceput sa se simte totusi mirosul alegerilor ! :))

 9. „Guvizii” lui Ciolacu, i-am numit aici pe Ponta si pe Tariceanu au iesit sa tulbure balta desi este clar ca Bibanul (Ciolanu, adica), o sa voteze noua Ordonanta de Urgenta !
  Se simte insa deja mirosul alegerilor din toamna si Iohannis trebuie sa simta oaresce opunere si prin asta trupele lesinate ale PSD trebuie sa se mai (re)animeze !

 10. daca tot a tras linie si a adunat…si plinul s-a facut,

  domnul presedinte are acum posibilitatea de a da niste *meditatii *in mod gratuit, legate de felul in care trebuie sa aplicam aceasta ordonanta!

 11. „Dragi romani …aaaaa,PNL pute a cadavru dar nu de covid ci din cauza incompetentei.
  Inmormantarea va fi la toamna cu 3 zile de doliu national.”

 12. Adevarul e ca daca l-ar vedea Covid19 pe Klaus imbracat cu geaca asta ”Top Gun”, l-ar apuca tremuratul din toate virioanele, ca tare bine ii mai sta lui dom’ presedinte si daca n-as sti ca are o varsta, as zice ca e pe punctul de a se urca in carlinga ca sa stropeasca cu dezinfectant in Kiseleff10 si pe oriunde mai e nevoie…

 13. metro, CRP, plictisitu – domnilor, cum va merge treaba azi ?… Asa e ca nu prea mai merge ?!… Deh, si textele astea mai trebuie improspatate, nu se poate mereu-mereu comod, tastatura si aceleasi notite hăăt din 2016, daca nu mai vechi. O sa fie greu si-asa, ca pe aici ne prindem repede. (pro)stiri-pe-surse, acolo poate inca e mai lejer…

  • recepeule: Care-i problema ta aici, in acest context? Ti-am mai spus sectarule, du-te si vezi-ti de predicile tale „dastepte” pentru prosti! Si da bah gadeo, useleu’ traieste bah amaratule si inca traieste pe picior mare si pe neuronii vostri spalati de atata k..kt amestecat! Peneleu si pezdeu au reusit doar impreuna mai maimuta involuata! Sunteti impreuna cu idolii vostri, cei care au dus in rapa cu totul tara si natia asta de 30 de ani incoace (nu ca ati merita mai mult), atat puteti!

  • Si daca tot te freaca grija de mine…cumva stai acasa si-ti permiti sa scrii de mine fara sa fii intrebat, pe banii mei bah nap…arca? Te-a rugat sau ti-a cerut stapanul de la stat sa faci asta, sa nu-ti iei banii degeaba?

  • Bravo, dle, o avalansa de text si cu gramatica aproape lină, vezi ca se poate ?…
   Progrese mari de la o zi la alta, adevarat motiv de mandrie !
   Da’ cuvintele urate si pline de pizma pt cine sunt, ca pe mine unul ma linistesc, imi confirma estimarile. Nici pe ceilalti nu cred ca ii impresioneaza… Ma rog…

   Da, stimabile, „atat meritam, atat putem”, bine c-am reusit si atat ! Glontul dragnea ne-a ratat si incercam sa scapam, cand o fi liniste, si de ceilalti maracini care ni se lipesc inca peste tot, obsesiv…

   Scapam, sa fii sigur de asta. Atat putem. Deci case closed, la ce sa ne mai dojenesti, o recunoastem !…

  • Imi faceam „griji” ca nu intelegi…ca nu ai de „unde”! Eh, uite dovada…ceea ce postezi! Treci la munca! Lasa barfa! Fii productiv, nu manca o paine (platita si de mine) degeaba!

  • 🙂 Mi-ai zis-o, nenicule !… Da’ fii atent, textu’ e tot vechi !
   Am observat in timp ca puturosii si incapabilii sunt primii care indeamna la munca. Nu stiu dac’-o fi asa…