G4Media.ro

Președintele Iohannis depune astăzi coroane de flori în Piața Universității cu prilejul…

Președintele Iohannis depune astăzi coroane de flori în Piața Universității cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la protestele anti-FSN din București și de la Mineriada din iunie 1990

Președintele Klaus Iohannis va depune joi, la ora 17:00, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”, cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, a anunțat Administrația Prezidențială.

Judecarea pe fond a dosarului Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 nu a început nici acum. Luna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat termen abia pe 14 septembrie 2020 pentru judecarea recursului în cameră preliminară în dosarul Mineriadei. Camera preliminară este o etapă înainte de judecata pe fond a dosarului.

Potrivit lui Doru Mărieș, liderul Asociației 21 Decembrie 1989, procesul s-a amânat pentru că fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au susținut că au nevoie de timp să își angajeze un avocat. În plus, Voican Voiculesu și Petre Roman au cerut amânarea din motive legate de pandemia de . Până la termenul din septembrie, instanța trebuie să citeze, din nou, toate cele aproape 1400 de victime din dosar.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în iunie 2017. 13 persoane – în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu – sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:

1. moartea prin împușcare a 4 persoane
2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane
3. privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.

Conform hotărârii luate de către preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, primul-ministru al Guvernului României, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonați de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume, mai spun anchetatorii.

Aceste evenimentele au fost urmarea actelor de diversiune și manipulare a opiniei publice de către autoritățile statului reprezentate de către inculpați, care au prezentat manifestațiile din Piața Universității într-un mod distorsionat și au acreditat ideea că ele sunt determinate de o așa-zisă ”rebeliune de tip legionar”. Manifestanții care își exprimau opiniile politice au fost prezentați ca persoane cu ocupații infracționale, ,,elemente extremiste, reacționare”, fiind etichetați de președintele ales al României ca fiind ”golani”.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în cazărmi aparținând Ministerului de Interne, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. si ce ati pus poza cu fular ? e racit?

  2. FSN parintele PSD-ului ! Vedeti dragi romani, cine v-a alungat copiii din tara, cine v-a ucis parintii si copiii la revolutie, mineriade si toate scenariile ulterior 89!

    PSD-ul are violenta in sange! S-a nascut in sange, a sabotat viata romanilor 30 de ani, si a reusti sa amaneteze urmatorii 30 pt pensii speciale militare si salarii de bugetari de lux!!!

  3. E modul nostru de a acoperi cu mari coroane eşecuri ale justiţiei. Aici, că n-au fost pedepsiţi cei care au devastat sediul PNL din dreptul Intercontinentalului.

  4. Cred ca se poate depune o coroana si pentru Dosarul Mineriadei ba chiar si pentru dosarele revolutiei si 18 august.

  5. De ce azi si nu sambata, 13 iunie? Sa nu isi strice domnul presedinte petrecerea aniversara de la sibiu (asteptam poze cu schnaps si lulele)?
    Gest de fatada, mai bine nu il facea.

    • De fatada esti tu, putinistule! (Xijinpingistule?) In iunie 1990, domnul Iohannis lupta cu minerii, la fel cum a luptat si in decembrie 1989, si in multe alte ocazii. E normal ca omul sa isi ia weekendurile liber dupa atata lupta.

  6. PSD, ALDE, PRO-Romania nu au depus, marii patrihoti nu depun coroane de flori la Monumentele din Piata Universitatii?!
    Javre ordinare!!

  7. Criminalul care a dat ordinele ( Ion Iliescu) va privi din resedinta lui de lux din cartierul Primaverii( vecin cu fosta resedinta a dictatorilor analfabeti).
    Minciuna, santajul si violenta sunt fundatia oricarei dictaturi, nu poate fi instaurata altfel pentru ca oamenii iubesc in mod instictiv libertatea si se opun regimurilor marsave.

    Au murit 4 oameni, peste 1000 au fost batuti sau abuzati iar nenumarate sedii au fost violate si distruse.
    Pesedistilor nenorociti li se pare normal . Daca ar avea un gram de onoare si demnitate si-ar fi cerut scuze pana la pamant , ar fi cerut o dezicere in grup de evenimente si tragerea la raspundere a vinovatilor.
    Dar ce sa ceri de la niste infractori ???

  8. Buna seara!Asta nu stie ca a depus coroane cu 2 zile mai devreme!!!Pleaca la Miami si,se grăbește sau,nu agreeaza cifra 13???Ghinion!!!Dar cred ca este…PRECAUT!!!

  9. Buna ziua!Am aflat!Este ziua lui și,nu vrea să fie deranjat cu activități triste !!!Este…PRECAUT!!!