G4Media.ro

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni au discutat la…

sursa foto: Consiliul European

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni au discutat la Bruxelles despre cooperarea în domeniul migrației

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni au discutat joi seară, la Bruxelles, despre „oportunităţile de cooperare” între cele două ţări în materie de migraţie, industrie şi spaţiu, a anunţat vineri Palatul Elysée, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja unui summit UE, au vorbit şi despre „necesitatea de a continua să lucrăm pentru suveranitatea europeană” în ceea ce priveşte politica industrială şi decarbonizarea economiei.

Ei au reafirmat, de asemenea, „hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse şi au salutat acordul la care s-a ajuns pentru a furniza ucrainenilor muniţia şi rachetele de care au nevoie graţie industriei europene”.

A fost ce de-a doua întâlnire între Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni după un contact iniţial la Roma, în octombrie 2022, când Meloni a preluat mandatul de premier.

Ulterior, problema migraţiei s-a aflat la originea unor tensiuni bilaterale puternice în noiembrie 2022, după ce prim-ministrul italian de extremă dreapta a refuzat să primească nava umanitară Ocean Viking, care avea la bord 230 de migranţi. Parisul a permis navei să andocheze în Franţa, dar a denunţat comportamentul „inacceptabil” al Romei şi a suspendat primirea planificată a 3.500 de migranţi din Italia. Giorgia Meloni a denunţat o reacţie „agresivă” şi „nejustificată” din partea Franţei.

În februarie, ea a considerat, de asemenea, „nepotrivită” invitaţia adresată de preşedintele francez omologului ucrainean Volodimir Zelenski de a merge la Paris în ajunul unui summit european. Macron l-a primit atunci pe Zelenski la Palatul Elysée alături de cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit presei italiene, Meloni nu a primit prea bine faptul că nu a fost invitată la această reuniune.

Europenii au aprobat luni alocarea a două miliarde de euro pentru finanţarea achiziţiilor comune de muniţie de artilerie de care Ucraina are nevoie disperată pentru a contracara ofensiva rusă.

Franţa şi Italia vor livra Ucrainei un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA pentru a o ajuta să facă faţă atacurilor dronelor, rachetelor şi avioanelor ruseşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tara arde si presedintele e plecat.