G4Media.ro

Președintele Consiliului Județean Harghita cere reexaminarea deciziilor în cazul secției de oftalmologie…

Sursa foto: Pixabay

Președintele Consiliului Județean Harghita cere reexaminarea deciziilor în cazul secției de oftalmologie de la spitalul județean: „E vorba de o complicaţie postoperatorie care nu a fost dovedită ca malpraxis”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Bornoly Csaba, a solicitat reluarea cercetărilor şi reexaminarea deciziilor şi măsurilor luate în cazul situaţiei înregistrate la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, unde 14 pacienţi operaţi de caractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Borboly Csaba a precizat, pentru Agerpres, că deciziile luate de „diferite entităţi şi comisii” nu au fost motivate corespunzător şi de aceea solicită reluarea cercetărilor, punctând că este vorba de o complicaţie postoperatorie care nu a fost dovedită ca fiind malpraxis.

„Pe parcursul zilelor ce s-au succedat complicaţiei postoperatorii intervenită pe Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, în urma verificărilor efectuate, au fost emise decizii, provenind de la diferite entităţi şi comisii, care nu au fost motivate corespunzător. Acest fapt m-a determinat să le solicit acestora să reia cercetările în cazul acestei complicaţii postoperatorii care nu a fost dovedită ca fiind malpraxis şi pentru care nu se cunosc încă cauzele şi totodată să fie reevaluate deciziile şi măsurile luate, până în momentul în care examinarea acestei situaţii va fi realizată în baza unei proceduri corecte şi bine întemeiate”, a declarat Borboly Csaba, într-un răspuns pentru Agerpres.

Acesta a arătat că a solicitat „reexaminarea hotărârilor luate” Comisiei de etică a spitalului, Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Teritorial Harghita al Medicilor, Consiliului de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Miercurea Ciuc, Comitetului Director al Spitalului de Urgenţă Miercurea Ciuc şi Corpului de Control al Consiliului Judeţean Harghita.

Nu putem lua decizii pripite într-o astfel de situaţie, deoarece, până la rezultatul final, ceea ce s-a întâmplat este o complicaţie postoperatorie, aşa cum indică şi literatura de specialitate. (…) Activitatea Secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc trebuie să continue deoarece lista de aşteptare pentru efectuarea intervenţiilor este lungă şi scopul nostru este ca pacienţii să fie trataţi”, a mai arătat preşedintele CJ Harghita.

De asemenea, într-o adresă trimisă managerului SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita arată că este „o prioritate absolută” reautorizarea în cel mai scurt timp a blocului operator al secţiei de Oftalmologie, a cărui activitate a fost suspendată de Direcţia de Sănătate Publică, termenul fiind de 40 zile, începând din 21 februarie.

„Pe baza Art. 5, alin. (2), pct. 10 şi 14, alin. (4), pct. 8 şi 23 al Contractului de management cu nr. 5277/11.03.2019 încheiat între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc aveţi responsabilitatea de a coordona procesul de renovare şi reautorizare a blocului operator oftalmologie, supervizat şi coordonat de grupul de lucru constituit cu acest scop la Consiliul Judeţean Harghita. Vă rugăm ca în aceste 40 de zile disponibile să trataţi acest subiect ca o prioritate absolută şi să lucrăm împreună pentru remedierea problemelor apărute şi redeschiderea activităţilor chirurgicale în această secţie”, se arată în solicitarea semnată de Borboly Csaba.

Săptămâna trecută, preşedintele CJ Harghita a anunţat, într-o conferinţă de presă, că şeful secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, dr. Bodó Pál şi asistenta-şefă a secţiei au fost revocaţi din funcţie, decizia fiind luată de Comitetul Director al al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

După acest anunţ, în mediul online a fost lansată o petiţie de susţinere a medicului oftalmolog, intitulată „Împreună pentru Dr. Bodó Pál”, care până la ora transmiterii acestei ştiri a fost semnată de 3.715 persoane.

„Dr. Bodó Pál este un medic specialist oftalmolog recunoscut nu numai în România ci şi peste hotare. Nu suntem de acord cu măsurile luate împotriva Domnului Doctor, astfel am decis să ne ridicăm vocea lângă/pentru el. Dacă sunteţi şi Dvs. de acord, rugăm să semnaţi petiţia!”, este textul de descriere a petiţiei online.

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, iar la şase vederea s-a deteriorat, în vreme ce în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat sau s-a deteriorat în mică măsură.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei. La secţia de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta-şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al amenzilor fiind de 26.000 lei, iar la structurile cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Şefa DSP Harghita, Dr. Tar Gyogyi, a declarat, după finalizarea anchetei, că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare„, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, nici în urma anchetei DSP şi nici în a celei efectuate de Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea-Ciuc, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie.

Sursa Foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Acolo medicii vinovati trebuie sa ajunga la PUSCARIE iar cei care au spitalul in griuja adica consiliul judetean (UDRM) trebuie sa plateasca niste milioane de euro despagubire

    Daca stie cineva numele, adresa de email a celor care au avut de suferit vreau sa ajut sa deschidem un proces PENAL impotriva CJ harghita pt a ajuta acesti oameni

  2. Lumea inca nu a inteles, nu exista malpraxis, nu exista efecte adverse in romanica. Exista doar eroi.

  3. Ce coincidenta..fix 14 cazuri, pe banda, fix in acelas spital. Astia merita pedeapsa capitala

    • Atâția a operat în ziua respectivă. Doctorul vine de la Odorheiu Secuiesc de 2 ori pe săptămână și operează cate 10-15 in fiecare zi. Și le ia 1000 o mie de lei pentru fiecare ochi operat fara sa dea chitanță sau ceva hârtie. Asta pe langa salariul de la spital. Îl doare pe el la basca de amendă. Îl doare că nu mai poate face 6000 de euro în fiecare săptămână.

  4. cum sa fie o complicatie postoperatorie, daca a fost dovedita infectia intraspitaliceasca????????

    zice gicu: „Activitatea Secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc trebuie să continue deoarece lista de aşteptare pentru efectuarea intervenţiilor este lungă şi scopul nostru este ca pacienţii să fie trataţi”

    pai sigur ca da, sunt zeci de pacienti care abia asteapta sa isi piarda vederea!!!!1

  5. La fel cum politicienii maghiari erau mereu victime politice si nu puteau fi corupti, asa pare sa fie si acest Bodó Pál

  6. Lăsați cercetarile sa le faca parchetul, politicienii nu fac alt ceva prin astfel de declaratii dacst sa puna presiune pe ancheta judiciară și procurorii sa devina obedienți politicului.

  7. de ce sa se inchida?

    eu zic ca toti din harghita sa treaca la un control si o operatie gratis obligatorie din partea CJ-ului harghita .. binenteles lista sa se deschida cu presedintele,

  8. Cei 3.715 sunt niste oi bune de muls. Victime in asteptarea unei operatii care sa le ia lumina ochilor. Apoi zic ca nu au avut noroc si merg mai departe. Nimeni vinovat.
    Evul Mediu, aia e destinatia Romaniei.
    Presedinti de consilii judetene isi dau cu parerea pe ceea ce este atributia altor entitati ale statului Roman. Daca DSP-ul a finalizat ancheta si au fost descoperite grave neregului, cum sa ai slanina atat de groasa sa vi sa spui ca defapt nu e malpraxis!!

  9. … „Ceea ce s-a întâmplat este o complicație postoperatorie”, se poate domnule președinte?, complicație era dacă se întâmpla cu una, două persoane dar nu în cazul a 14 persoane, lăsați instituțiile abilitate să își exercite atribuțiile ptr. care sunt plătite iar dvs. vedeți-vă de ale dvs, nu sunteți secretar judetean pcr să le știți pe toate

  10. Am o nedumerire! Dl. Bornoly Csaba are pregatire medicala? De unde stie el ca a fost o complicatie postoperatorie, cand s-a gasit bacteria care a produs infectia? De unde stie el ca motivatiile au fost necorespunzatoare? Nu cumva ne-am invatat sa ne ascundem dupa cuvinte cu inteles nebulos? Aici e vorba de oameni care si-au pierdut vederea. Ei trebuiesc aparati de lege. Chiar daca medicii si pacientii au fost toti maghiari.