G4Media.ro

Președintele bulgar vrea gaz rusesc printr-o nouă conductă, deși Bulgaria e parte…

Președintele bulgar vrea gaz rusesc printr-o nouă conductă, deși Bulgaria e parte din BRUA

Preşedintele Rumen Radev a cerut livrări directe de gaz rusesc prin Marea Neagră, prin construirea unui gazoduct direct între cele două state, care să se numească „Bulgarian Stream”. Președintele bulgar a invocat experiența Germaniei, care rupe unitatea europeană în privința Rusiei prin gazoductul North Stream 2, a spus Radev într-un interviu pentru ziarul rus „Kommersant”, citat de Rador.

Numele propus de Radev este asemănător cu „Turkish Stream”, construit ca înlocuitor al South Stream, care a eşuat. „Atât pentru Rusia, cât şi pentru Bulgaria, o alegere logică pentru extinderea livrărilor de gaze naturale ruseşti în Europa este drumul pe teritoriul bulgar. De aceea este în interesul nostru să primim în mod direct gaz rusesc pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, a adăugat el. Preşedintele bulgar a aprobat şi planurile guvernului de a restaura proiectul de construire a Centralei Nucleare de la Belene. „Bulgaria este un stat nuclear şi trebuie să rămâne nuclear”, a menţionat Radev, care luni şi marţi face o vizită în Rusia.

Reamintim că Bulgaria este parte a proiectului european BRUA, care poate duce gaze din platoul românesc al Mării Negre spre țările vecine.

Radev dezbate la Moscova teme energetice

Luni, Radev a pleacat într-o vizită de lucru în Rusia, unde se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi cu premierul Dmitri Medvedev. Din delegaţia sa nu face parte niciun ministru. Preşedintele Radev va participa la Moscova şi la aniversarea Zilelor Culturii Bulgare. Dezvoltarea relaţiilor între Bulgaria şi Rusia în domeniul economiei, energiei, învăţământului şi culturii, precum şi probleme actuale de securitate internaţională vor fi în centrul discuţiilor pe care le va avea Radev. Marţi, preşedintele bulgar va fi întâmpinat de Vladimir Putin, în reşedinţa de vară a şefului statului rus de la Soci. Radev şi Putin vor avea o întâlnire, după care vor conduce discuţiile în plen ale delegaţiilor oficiale ale ambelor state.

Foto: Rumen Radev și Vladimir Putin (sursa: Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Iote si bulgarul !

    O fi ea buna si o fi ea trecuta, „Solidaritatea (dintre statele membre ale Uniunii”), ca principiu de baza in Tratatele de constituire ale UE precum si in cele de aderare, dar e bun si gazul rusesc !

    Face ce face Rusia si lucreaza cu spor si la nivelul intregii Uniunii si pe grupuri de state dar si pe taram bilateral !

    PS. Pai, in situatia asta cum sa nu fie „solidara” UE cu statele care o compun ?