G4Media.ro

Președintele Azerbaidjanului, 94% din voturi la alegerile prezidențiale care s-au desfășurat pe…

sursa foto: captura video

Președintele Azerbaidjanului, 94% din voturi la alegerile prezidențiale care s-au desfășurat pe fondul criticilor internaționale privind represiunile la adresa activiștilor opoziției și jurnaliștilor

Alegerile prezidențiale în Azerbaidjan au loc la doar câteva luni după ce președintele Ilham Aliev și-a declarat victoria în conflictul vechi de zeci de ani din Nagorno-Karabah. Aliev este reales cu un vot aproape unanim în cadrul alegerilor de miercuri, despre care observatorii externi au spus că au fost afectate de represiunea dură manifestată împotriva activiștilor opoziției și a jurnaliștilor, relatează Politico.

Și premierul Ungariei, Viktor Orbán (care și-a consolidat relațiile cu Azerbaidjanul) s-a grăbit să-l felicite pe Aliyev, „pentru victoria sa enormă și incontestabilă”, potrivit MTI.

Potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne raportat de televiziunea de stat Azertag, Aliyev a obținut aproape 94% din voturi, asigurându-și un al cincilea mandat.

Alte două institute de sondare au estimat că procentul este de 92%. Rezultatele preliminare sunt așteptate să fie publicate în cursul zilei de miercuri, dar se așteaptă ca prelungirea celor două decenii de mandat să fie în mare parte o formalitate.

Potrivit Freedom House, această țară din Caucazul de Sud se numără printre cele mai puțin libere din lume și „de la începutul anilor 1990, alegerile nu au fost considerate credibile sau competitive de către observatorii internaționali”.

Cel puțin 13 jurnaliști independenți au fost reținuți înainte de vot, iar valuri de arestări au dus la încarcerarea unor personalități ale opoziției și a unor academicieni critici. La începutul acestei săptămâni, Amnesty International a avertizat cu privire la „un asalt larg coordonat împotriva societății civile și a statului de drept” în Azerbaidjan.

Azerbaidjanul, care este un exportator major de gaz către UE și a fost salutat ca fiind un „partener crucial” de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va găzdui în acest an discuțiile COP29 ale ONU privind clima.

Aliyev a preluat puterea în 2003 de la tatăl său, Heydar Aliyev, care a condus țara în calitate de președinte imediat după căderea Uniunii Sovietice.

În timp ce liderul azer nu a ținut încă un discurs de victorie, el a avut deja convorbiri telefonice cu lideri mondiali prieteni, inclusiv cu Alexander Lukașenko din Belarus, care l-au felicitat pentru ceea ce serviciul de presă prezidențial descrie drept „victoria sa încrezătoare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...