G4Media.ro

Președintele ANAF, precizări despre conturile clienților: Fiscul avea acces la informații și…

Președintele ANAF, precizări despre conturile clienților: Fiscul avea acces la informații și până acum/ Organizarea Registrului Central Electronic reprezintă transpunerea unei directive europene

Organizarea Registrului central electronic pentru conturile bancare se integrează perfect în procesul de informatizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi reprezintă transpunerea unei directive europene, dar Fiscul avea acces la informaţii despre conturi şi până acum, a declarat, joi, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, într-o conferinţă de specialitate.

„Aş dori să clarific două aspecte care au prezentat interes public în această perioadă. Şi mă refer la Registrul central electronic pentru conturi bancare şi la activitatea de executare silită. În legătură cu Registrul central electronic pentru conturile bancare aş vrea să subliniez, aşa cum marea majoritatea a dumneavoastră cunoaşteţi, faptul că Fiscul avea acces la informaţii privind conturile, soldurile aflate în aceste conturi şi rulajele conturilor bancare şi până acum, de mulţi ani, de multă vreme. Modificarea legislativă ce a fost adoptată reprezintă transpunerea unei directive europene care vizează toate statele membre ale Uniunii. Vorbim deci despre un instrument mult mai eficient de prevenire a spălării banilor şi a combaterii finanţării terorismului. Organizarea Registrului central electronic pentru conturile bancare se integrează perfect în procesul de informatizare al ANAF şi de aceea legiuitorul a ales ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să administreze acest Registru. Pe această cale vreau să liniştesc contribuabilii români corecţi subliniind încă o dată că domeniul vizat este cel al spălării banilor şi al combaterii finanţării terorismului, iar interesul din această perspectivă este atât al autorităţilor statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi al cetăţenilor”, a susţinut Călugăreanu, la conferinţa „Bugetul de stat şi bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”.

Un alt subiect de mare interes a fost executarea silită după data de 28 decembrie, şeful ANAF menţionând că activităţile de administrare fiscală au fost reluate treptat, iar după această dată şi până în prezent nu a fost înfiinţată nicio proprire nouă. În această perioadă s-au desfăşurat operaţiuni specifice închiderii anului de stingere şi de distribuţie a plăţilor efectuate de contribuabili. În schimb, în cursul săptămânii trecute şi al acestei săptămâni toţi contribuabilii care pot beneficia de eşalonarea simplificată au primit prin SPV sau prin alte canale de comunicare materiale informative cu privire la posibilitatea accesării acestor facilităţi ca alternativă la procedura de executare silită.

„Contribuabilii care accesează eşalonarea simplificată – şi aşa cum deja am făcut public – a reprezentat şi pentru noi un mare succes, pentru că numărul contribuabililor care au accesat eşalonarea simplificată este de peste 31.000, în timp ce eşalonările clasice acordate în perioada 2011 şi până în prezent sunt de 13.000, cum spuneam eşalonarea simplificată reprezintă pentru contribuabili o posibilitate de a nu face obiectul executării silite. Şi cum prea bine cunoaşteţi deja, vorbim de o simplă cerere. Doar o cerere pe care contribuabilul trebuie să o depună. Nu mai vorbim de documente stufoase, de garanţii şi de alte elemente de birocraţie din această perspectivă”, a spus Mirela Călugăreanu.

Ea a fost întrebată despre impactul informatizării ANAF asupra eficientizării activităţii.

„Dacă ne gândim la măsurile pe care deja le-am luat în Agenţie, cuplate cu ceea ce înseamnă digitalizare, adică operaţionalizarea SAF-T-ului, interconectarea caselor de marcat şi implementarea facturii electronice, estimările noastre, ca de altfel şi ale experţilor externi cu care am colaborat şi anul trecut şi colaborăm şi în acest an, sunt că vor contribui la creşterea ponderii veniturilor în PIB între 2,5 şi 3%. Asta doar din perspectiva eficientizării ANAF, fără să discutăm alte probleme”, a răspuns preşedintele ANAF.

sursa: Agerpres.ro, sursa: Facebook/ Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Aha! Deci, nu se îmbunătățește nimic! Nici măcar colectarea TVA! Guvernul împrumută bani în draci doar ca să vă acopere incompetența și ticăloșia, adică evaziunea fiscală, nicidecum pentru pensii și salarii cum ne minte el!

 2. Ok, am inteles , dar ma intreb de ce naiba cei de la guvern nu au stiut sa explice chestia asta.

  • Pentru ca asa functioneaza ANAF: te baga mai intai in sperieti cu bombe de presa sau cu scrisori din birou, cine e mai nevinovat achita, nu mai poate sa doarma de grija ca are el niste datorii la stat,il vaneaza sri-ul, restul maharilor tot ca si pana acum :)) si asa mai face si ANAF niste incasari care altfel nu veneau! soc si groaza: anaf rupe conturile romanilor in doua!

  • OK, am inteles, ANAF stie ce facem noi cu banii din banca.
   Dar noi stim ce face ANAF Antifrauda in fiecare zi, luna? Un raport structurat pe domenii de activitate a firmelor controlate ar fi perfect. Anonimizat cum se poarta.
   Si sa ne mai lase cu Secretul Fiscal. Interesul public e mai presus cf. Constitutiei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.