G4Media.ro

Presa grecească: Izolarea patriarhului Kirill / Războiul din Ucraina este condamnat de…

foto: Wikimedia Commons

Presa grecească: Izolarea patriarhului Kirill / Războiul din Ucraina este condamnat de patriarhii din România, Georgia și Bulgaria

Dublul limbaj al Patriarhului de la Moscova în privința războiului din Ucraina i-a îngrijorat pe capii Bisericilor Ortodoxe care, pe lângă rugăciuni, și-au asumat și inițiative importante pentru susținerea refugiaților, dar și pentru ca pacea să prevaleze, scrie Parapolitika, citată de Rador.

Patriarhiile din România, Georgia și Bulgaria s-au mobilizat în cel mai înalt grad pentru a opri războiul, lansând critici împotriva lui Kirill. Patriarhul Georgiei, Preafericitiul Ilia, într-un mesaj către credincioși, subliniază că „din păcate, ostilitățile din partea Rusiei continuă în Ucraina, cu costul a mii de vieți”. Ba chiar mesajul se termină astfel: „Doamne, salvează Ucraina, salvează Georgia și lumea!”.

În ciuda poziției Moscovei față de Abhazia și Osetia, Patriarhul Ilia a fost apropiat de pozițiile lui Kirill în ceea ce privește autocefalia Ucrainei. Acum, însă, se opune deschis invaziei și se distanțează de Biserica Rusă, care, pe de o parte, se roagă pentru pace și, pe de altă parte, binecuvântează armele soldaților, cerându-le să-și protejeze patria.

O activitate intensă desfășoară și Patriarhia Română, care nici ea nu recunoaște autocefalia Ucrainei, dar din prima clipă se află de partea refugiaților, exprimându-și marea îngrijorare față de „un război început de Rusia împotriva unui stat suveran și independent”.

Bulgaria, care, de asemenea, nu a participat la Adunarea Panortodoxă din Creta, mergând pe linia Patriarhiei Moscovei, se distanțează de Biserica Rusă și își exprimă, fără rezerve, sprijinul pentru poporul ucrainean. Patriarhul Neofit afirmă în mesajul său: „Să ne deschidem inimile către frații noștri atacați și să-i ajutăm cu orice ocazie în încercarea pe care o trăiesc în aceste zile, când întreaga lume este alături și oferă toată asistența și sprijinul posibil Ucrainei rănite”.

Da, dar…

Serbia este poate singura țară care susține Moscova, deși vorbește despre pace, și a decis, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei, ca Patriarhul Porfirie să trimită ajutor material Bisericii Ortodoxe Ucrainene, adică pro-rusului Onufrie. Opțiunea de a-l exclude pe Epifanie, care a fost recunoscut de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, arată că, și în această etapă, Biserica Sârbă rămâne ferm de partea Moscovei.

Patriarhia Antiohiei, din cauza Siriei, și-a exprimat și ea sprijinul pentru Onufrie, dar marea întrebare este ce va face Ierusalimul, care acum este obligat să nu intre în conflict cu Ministerul grec de Externe.

Bisericile Poloniei, Cehiei și statelor baltice sunt împotriva războiului, în timp ce Mitropolitul Vilniusului și Lituaniei, Inocenție, a dat publicității o declarație dură împotriva Moscovei, subliniind: „Vreau sincer să spun că noi, creștinii ortodocși din Lituania, avem ocazia să decidem liber cu privire la treburile interne ale Bisericii și ne vom lupta pentru o și mai mare independență, cu credința că Domnul ne-o va da la vremea potrivită.

Trăim într-o țară liberă, democratică. Lituania nu este Rusia. Este o țară diferită, o societate diferită, cu propriul său climat spiritual și moral”.

De reamintit că 15 mitropoliți pro-ruși din Ucraina nu-l pomenesc pe Kirill, în timp ce o parohie din Țările de Jos aparținând Patriarhiei Moscovei cere să se supună Patriarhiei Ecumenice.

Sursa: Parapolitika/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Trebuie rupte legăturile cu biserica de ocupație rusă și recunoscută autocefalia bisericii ortodoxe din Ucraina.

  • A fost unul – care a propus răstignirea lui Iisus; și împreună cu ceilalți, a și dus-o la îndeplinire, că până la urmă tot L-au omorât.

   Mare Preot, și el.
   Încă mai mare decât Marii Albi, de astăzi. De ce n-ar fi ..și un Kirill – pro.Putin!..
   Păi nu?

  • Adică a-III-a Roma nu mai e la Moscova? Bre, democratismicitule, amestecam politica cu biserica? Ce surpriza!

 2. Si nu mai doarme Kiril ca ceilalalti nu il mai baga in seama. Ei isi vad linistiti de treaba lor. Tot raul spre bine pentru ca influenta pravoslavnica rusa nefasta era deja mult prea mare in tarile ortodoxe din EU – apropo mai traieste Mache, scuze Teodosie, ca nu i-am mai auzit glasciorul in care il lauda pe Putin ca ce baiat bun este ca construieste biserici gratis pe banii statului – si este un moment bun pentru cei mai deschisi sa preia fraiele si directia. Sa se discute unificarea sarbatorii Pastelui si poate si multe alte lucruri carea sa uneasca crestinii estici si cei vestici. Daca ucrainienii vor sa intre si ei sa fie bineveniti. Si sirbii, dar ma indoiesc, ca si ei ca rusii traiesc in alta lume.

  • Daca imi amintesc bine, sarbatoarea Pastelui chiar s-a tinut in aceeasi zi cativa ani, dar s-a impotrivit Rusia. La fel s-a incercat o anulare a schismei prin secolul XV dar iarasi Rusia, prin tarul de atunci, s-a opus.

  • Curat discurs, coane Fănică. „Creștini estici și vestici”? Pai și creștinii catolici maroniți din Liban, de exemplu,sunt estici sau vestici? Copții din Egipt sunt centrali? Și sârbii bombardați de americani sa fie creștini nordici sau sudici? Ai la probleme….

 3. Asta se intampla dintr-un singur motiv: Dumnezeu nu exista. Cine stie, stie.

  • Pana una alta, „credinciosul” neateu Kirill al Moscovei OMOARA OAMENI CA SA LE FURE ȚARA, deci si voi, marii crestini, nu sunteti diferiti de atei, deci hai lasa-ne.

 4. Patriarhia Romaniei ar trebui sa termine cu vrajeala si sa recunoasca autocefalia Patriarhiei Ucrainei care a fost recunoscuta de Patriarhul Constantinopulului.

 5. Patriarhia Romaniei ar trebui sa termine cu vrajeala si sa recunoasca autocefalia Patriarhiei Ucrainei care a fost recunoscuta de Patriarhul Constantinopulului.

  • Așa e! Și Patriarhia Călărașului să recunoască autocefalia Buzăului recunoscută de Patriarhia Slatinei, recunoscută de Patriarhia Bistriței…

  • Nu recunoaștem gruparea schismatica a lui epifanie dumenko. Asa zisa ,,patriarhia,, a ucrainei este o schismă și se afla deja sub anatema. M-am săturat de atei pro vestici ca voi care vor sa comande peste Biserica Ortodoxă. Dumnezeu sa ne lumineze, căci cu proști ca tine , ne v-om duce de rapa.

 6. Kirill patriarhul sulii.

 7. Marele ALB în sutana KIRIL- Satana mamei rusii – Antihristul care pentru bani si averi colosale strânse în numele Bisericii Ortodoxe s a aliat întru Crime cu Superomul Putinul .Acel GUNOI KIRIL,IUDA Bisericii Ortodoxe Ruse l a trădat pe Hristos . IADUL SA I FIE CASA IN LUMEA LUI HRISTOS!!!

 8. În orice țară ar fi ortodoxia tot o minciună e. Peste tot se pupă moaște și icoane care e idolatrie, huzurul preoților ortodoxi care fură și mint.