G4Media.ro

Presa din Grecia:  Deplasare de forţe. Și Moldova intră în blocul occidental…

Presa din Grecia:  Deplasare de forţe. Și Moldova intră în blocul occidental / Înfrângerea lui Dodon este o înfrângere clară a preşedintelui rus Vladimir Putin

Într-un articol anterior, publicaţia noastră a avertizat că situaţia se află pe muchie de cuţit în Moldova în contextul recentelor alegeri. Rezultatele de ieri arată o deplasare de forţe spre blocul occidental, scrie publicația grecească Pentapostagma, citată de Rador.

Chişinăul, aşadar, se află într-un moment de cotitură după ce prooccidentala Maia Sandu a ieşit învingătoare din alegerile prezidenţiale, obţinând 53% din voturi. Preşedintele în funcţie a fost susţinut în mod expres de Putin. Votul moldovenilor din diaspora a fost esenţial. Cu toate acestea, spre deosebire de Belarus, pare să existe o schimbare politică pașnică, deși dacă ar fi câștigat Dodon, lucrurile ar fi fost probabil diferite.

Temerile cu privire la ciocniri de forţe și proteste au fost risipite de victoria clară a lui Sandu, iar analiștii subliniază că „Moldova a reușit să dea o lecție de democrație multor țări foste sovietice, cum ar fi Ucrainei vecine, mai înainte, și Belarusului în acest an, unde părea imposibilă un transfer politic pașnic”.

Un rol important în victoria lui Sandu trebuie acordat cetăţenilor moldoveni care locuiesc în străinătate, în Europa şi Moldova de Nord, care s-au mobilizat în procente nemaiîntâlnite. În primul tur, au votat în străinătate aproximativ 150.000 de moldoveni, iar în al doilea tur peste 250.000, cu o majoritate covârșitoare în favoarea lui Sandu.

Înfrângerea lui Dodon este, de asemenea, o înfrângere clară pentru președintele rus Vladimir Putin, care și-a sprijinit în mod explicit partenerul, existând un nou semnal de evoluţie anti-rusească pe teritoriile fostului imperiu sovietic. Într-o conversație online cu președintele în funcţie, la data 28 septembrie, Putin i-a urat acestuia „succes în următoarele alegeri, astfel încât să putem continua munca pe care am început-o împreună pentru a restabili relațiile transnaționale și a le dezvolta”.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat mai multe avertismente cu privire la alegerile din Moldova, acuzând Statele Unite că intervin și se pregătesc pentru o nouă „revoluție a florilor”. Dodon promisese să restabilească o relaţie mai strânsă cu Moscova şi să anuleze acordurile cu Uniunea Europeană.

Pentru a inversa politica dusă anterior, Sandu va trebui acum să obţină o majoritate stabilă în parlament, unde controlează doar o parte din parlamentari. Moldova este de fapt o democrație parlamentară, în care președintele nu are toate puterile necesare pentru a acționa autonom. Noul echilibru al puterilor va fi prima sarcină a noului președinte.

Sursa: Pentapostagma/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Nimic mai fals, Putin l-a lasat din mana pe Dodon , Maia este produsul Germano -Rus al serviciilor secrete BDS FSB

  2. Kalimera! Ca de obicei, presa din Grecia nu prea a inteles nimic din ce s-a intamplat in R.Moldova. Eu daca as fi grec, as profita din plin de mare, Soare si plimbari sub clar de luna cu fetele. Stati departe de zonele radioactive „gri” din estul Europei, dragi greci. Vorba epitafului lui Nikos Kazantzakis: „Nu sper nimic, nu-mi este frică de nimic, sunt liber”.

  3. O data cu cistigarea alegerilor de catre BIDEN si punerea in functiune a guvernarii Biden , totul se modifica in intreaga lume . Resetarea relatiilor UE -SUA , punerea de acord in rezolvarea tuturor problemelor la nivel mondial fie ele economice , politice sau teritoriale , vor modifica substantial discursul multora dintre cei care au pus la baza existentei unor state notiuni ca nationalism sau iliberalism .Pandemia si noua intelegere SUA – UE vor fi pivotul de forta al omenirii . Imensele sume de bani , aruncate in lupta , vor fi si ele parte a acestor noi intelegeri .Cine nu doreste sau se autoexclude din aceasta noua paradigma mondiala nu are decit de pierdut . Proprii cetateni nu vor mai accepta minciuna politica la nesfirsiit . Exemplul cel mai recent este minuscula dar magnifica republica Moldova , acolo unde modestia si bunul simt , al unei doamne numite MAIA SANDU ,au cistigat alegerile in fata populismului desuet si prost inteles ca modalitate politica de exprimare in public .

  4. mda, d-asta s-a bucurat de sustinerea ambasadorilor americani in moldova si romania de-a lungul timpului, pentru ca este omul germanilor si se stie ca americanii se inteleg bine cu germanii in ultima vreme /s.

    • era @manolescu si comentariul de mai sus…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.