G4Media.ro

Premierul ungar şi deputaţii din coaliția lui au refuzat să-i aducă un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul ungar şi deputaţii din coaliția lui au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi / Viktor Orban: Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP, transmite Agerpres.

În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut de reculegere în memoria lui Navalnîi, două treimi dintre membrii Parlamentului ungar au rămas aşezaţi, gest salutat de liderul lor.

„Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei”, a declarat Orban de la tribună, referindu-se la declaraţii făcute în trecut de Aleksei Navalnîi.

„Cei care i-au numit pe georgieni rozătoare” când forţele ruse au invadat această fostă republică sovietică din Caucaz în 2008 „nu vor fi respectaţi”, a adăugat el.

„Altfel, odihneşte-te în pace”, a conchis liderul suveranist.

Avocatul Aleksei Navalnîi, care a cochetat cândva cu naţionalismul, a susţinut la acea vreme intervenţia Rusiei în Georgia. El şi-a cerut scuze public în aprilie 2023.

Devenit principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a murit într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, la vârsta de 47 de ani.

Circumstanţele morţii sale rămân neclare. Potrivit serviciului penitenciar rusesc, acesta a murit după ce a acuzat o stare de rău „după o plimbare” în curtea închisorii.

Mai multe ţări occidentale l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea lui Navalnîi.

Însă Ungaria, singurul stat membru al UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul, s-a remarcat încă o dată prin faptul că nu a publicat nicio reacţie oficială.

Bence Tordai, cofondatorul unui mic partid ecologist, care a iniţiat momentul de reculegere, şi-a exprimat regretul faţă de atitudinea lui Viktor Orban şi a parlamentarilor din tabăra acestuia, spunând că este o „ruşine”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nici nu-si mai ascund afilierea rusofilă, care are 100% motivații revizioniste

  2. Probabil exprimarea corecta e „Parlamentul Ungariei nu merita respectul.”