G4Media.ro

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunță alegeri generale anticipate în luna iulie /…

Sursa foto: European Council

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunță alegeri generale anticipate în luna iulie / Partidul său a obținut rezultate foarte slabe la alegerile locale

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, luni, că va dizolva parlamentul și că țara va organiza alegeri generale anticipate pe data de 23 iulie, în urma rezultatelor alegerilor locale de duminică, transmite Reuters.

„Am luat această decizie când am analizat rezultatele alegerilor de ieri”, a declarat Sanchez în fața națiunii într-un discurs televizat. Într-un discurs televizat, Sanchez a declarat că l-a informat deja pe regele Felipe al VI-lea despre decizia sa de a dizolva parlamentul și de a „convoca alegeri generale”.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Sanchez și aliatul său junior Podemos au pierdut teren în timpul alegerilor regionale desfășurate duminică, în timp ce partidul rival conservator Partidul Popular și partidul de extremă dreapta Vox au înregistrat performanțe mai bune.

„Deși alegerile de ieri au avut o amploare locală și regională, semnificația votului transmite un mesaj care merge dincolo de acest aspect. De aceea, atât în calitate de prim-ministru, cât și de secretar general al PSOE, îmi asum personal rezultatele”.

Context

Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez a suferit o grea înfrângere în alegerile municipale și regionale desfășurate duminică, 28 mai, în Spania.

Liderul principalului partid de opoziție de dreapta, Partidul Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, a anunțat imediat „un nou ciclu politic”. Duminică, PP a făcut „un pas uriaș” pe drumul care ar trebui să îl conducă pe Alberto Núñez Feijóo spre postul de prim-ministru la sfârșitul anului, a adăugat președintele guvernului andaluz, Juan Manuel Moreno Bonilla, un lider al partidului.

Dar, în afară de PP, celălalt mare câștigător a fost partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forță politică în Parlament, care, cu peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19%), și-a dublat scorul în patru ani și a obținut progrese spectaculoase în multe parlamente regionale.

Toate sondajele preziceau o victorie a dreptei atât la alegerile municipale, cât și la cele regionale, dar nimeni nu se aștepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Pedro Sánchez să sufere pierderi atât de mari. Șeful guvernului demisionar din Cantabria (nordul Spaniei), Miguel Ángel Revilla, liderul unui mic partid regionalist aliat cu socialiștii, a vorbit despre un „val de dreapta”, atât din partea PP, cât și din partea Vox, în timp ce șeful guvernului socialist din Aragón, Javier Lambán, a mers până la a descrie un „tsunami” care a măturat „zidul” ridicat de socialiști. Ambii au fost înfrânți. „Rezultatul nu a fost cel pe care îl speram”, a comentat sobru, cu un aer învins, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist, Pilar Alegría.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează