G4Media.ro

Premierul Poloniei sfidează decizia CJUE privind amenda zilnică de jumătate de milion…

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei sfidează decizia CJUE privind amenda zilnică de jumătate de milion de euro: „Nu intenţionăm să oprim operaţiunile de la mina Turow”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat marți că exploatarea la suprafaţă a lignitului de la mina Turow şi operarea centralei energetice vor continua, în pofida deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a cere Poloniei să plătească penalități zilnice de jumătate de milion de euro pentru că menţine activităţile în desfăşurare, transmite Reuters.

„Decizia este total greşită, nu intenţionăm să oprim operaţiunile de la mina Turow şi de la centrala energetică”, a declarat oficialul polonez.

CJUE a decis luni că Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatării minei de cărbune de la Turow.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă, cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis în mai că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

CJUE a admis luni solicitarea Republicii Cehe de oprire temporară a operaţiunilor la Turow, până la un verdict final. De asemenea, Polonia va trebui să plătească penalităţi de 500.000 euro pe zi, deşi iniţial Praga ceruse cinci milioane de euro pe zi.

Conform deciziei CJUE: „Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracţia lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficienţa măsurilor interimare decise în 21 mai şi de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor”.

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Foarte bine, și așa au luat o gramadă de bani de la UE pe care nici nu îi meritau, e timpul să îi dea la UE câte 500.000 pe zi. Să vedem cât au chef să platească. :-))))

 2. Si grecii au iesit din zona euro, la fel or sa iasa si polonezii. Chiar cu referendum daca tin neaparat…

  • Poți să ne spui, te rog, când au ieșit grecii din zona Euro?
   Te referi la Campionatul European de Fotbal, Euro2020, nu? 🙂

  • Foarte corect ce spuneti, doar ca nici grecii n-au iesit din zona euro, nici polonezii n-au intrat in zona euro (ca sa poata iesi din ea). Altfel e bine, nici Radio Erevan nu putea mai bine.

 3. bravada poloneza nu va duce la nimic. Polonia mereu condusa de naivi politici.

  • Bla, bla, bla, n-ati obosit lingailor socialisti de funduri europene? Mediu! Clima! Auuuu! Murim!!! Ursula ne pedepseste daca nu respectam clima si mediul! Vrem aer curat, iarba verde bio si cai verzi pe pereti!!! UE nu mai are nici o credibilitate si nici o putere, voi pricepeti? Ce-i mai tine pe polonezi in UE? Adica in plina criza energetica tu condamni Polonia la frig, stat membru UE? S-ar putea ca UE sa-i plateasca Poloniei despagubiri!

  • Bla, bla, bla, n-ati obosit lingailor socialisti de funduri europene? Mediu! Clima! Auuuu! Murim!!! Ursula ne pedepseste daca nu respectam clima si mediul! Vrem aer curat, iarba verde bio si cai verzi pe pereti!!! UE nu mai are nici o credibilitate si nici o putere, voi pricepeti? Ce-i mai tine pe polonezi in UE? Adica in plina criza energetica tu condamni Polonia la frig, stat membru UE? S-ar putea ca UE sa-i plateasca Poloniei despagubiri!

 4. Polonezii , ungurii , cehii au avut dintotdeauna curaj.
  Au luptat si cu comunistii in epoca demult apusa si cu neomarxistii actuali ai UE.
  Bravo lor.

  • Ce curaj sefule? Mentalitate de cocalar.
   Daca vecinu tau arde gunoaie in curte si tu il actionezi in judecata si castigi ti se pare ca e curaj daca ala arde in continuare si sfideaza decizia.

  • Oricine sustine LGBTQ e neo-marxist? Pai ce, Marx sustinea LGBTQ-ul? Unde ai citit, arata-ne si noua.

 5. Problema e amplasarea minei (de fapt a exploatarii de suprafata) in imediata apropiere a frontierei cu Cehia si Germania. Aia de ce sa indure poluarea produsa de polonezi, cu ce au gresit?

 6. Mon cher,
  pentru POLONIA : – Jos pălăria ! Brava! Bă, încă mai sunt patrioți ( chiar dacă nu în România ) la cârma unei nații care țin piept iureșului de inepții politico-administrative U.E.
  BRAVISIMO!!!
  PAROL.

 7. De când vine UE sau mai știu eu cine, să dea ordine la tine în țară? Nu credeți că sunt prea îndrăzneți în pretextul că vor binele oamenilor? Așa mare bine că nu pot controla sau nu pot lua măsuri împotriva creșterii preturilor, a discriminării, a muncii prost plătite, etc. Aceeași UE care se laudă că face și drege. În realitate, reprezintă interesul altora. Al bogaților lumii. Și aici este vorba de același lucru. Iar Polonia nu poate fi de acord și ignoră pur și simplu deciziile partinice. Bravo Polonia.

  • Nu dă nimenin ordine, ci se cere respectarea angajamentelor pt care Polonia a semnat dându-și acordul ca membru al UE. Atât Polonia, cât și Ungaria, sunt bufonii UE. Fac furtună în paharul cu apă.

 8. Idioților, UE e de fapt Franța și Germania, care au o grămadă de centrale și poluează mai mult decât toate celelalte țări UE laolaltă. Problema e că tranzacțiile energetice anumite zone nu trec prin mâna lor, că de poluare ii doare fix in cot pe ei.

 9. Prieteni,sunt un calator prin Europa,la propriu. In Anvers,Amsterdam,Rotterdam,Marsilia, zona Koln,Dortmund,etc miroase a petrochimie,ca la Pitesti la rafinarie(pe vremuri) ,de-ti muta nasul si scoate fum ca si vapoarele pe abur.Dar,se vede treaba,ca astea nu le vede nimeni ca doar sunt in tarilecare au infiintay UE?!?!?!