G4Media.ro

Premierul polonez Tusk vizitează Parisul și Berlinul, pe fondul îngrijorărilor legate de…

Premierul polonez Tusk vizitează Parisul și Berlinul, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea Europei după revenirea lui Trump la putere

Premierul polonez Donald Tusk este așteptat luni în Franța și Germania, în contextul în care Varșovia, Parisul și Berlinul încearcă să stabilească legături mai strânse în fața unor riscuri de securitate tot mai mari, transmite agenția Reuters.

Pentru cei trei membri ai Uniunii Europene (UE), unitatea în materie de apărare este esențială, în condițiile în care războiul din Ucraina intră în curând în al treilea an, iar o potențială președinție a lui Donald Trump amenință angajamentul SUA față de alianța militară transatlantică NATO.

„Europa trebuie să se adune (…) trebuie să răspundem la întrebarea ce se va întâmpla dacă va câștiga (Donald) Trump. Nu avem timp, trebuie să consolidăm capacitatea industriei noastre de apărare”, a declarat o sursă guvernamentală poloneză.

Europa are nevoie urgentă de o producție comună de muniții, a declarat sursa, adăugând că Polonia nu mai blochează „autonomia strategică” care ar trebui să facă Europa mai puțin dependentă de alții.

Această schimbare de optică a fost observată și în alte părți ale Europei. „Pentru prima dată, un guvern polonez spune că întărirea zonei europene de securitate și apărare nu este în contradicție cu un NATO puternic”, a declarat Dietmar Nietan, un oficial german responsabil cu cooperarea cu Polonia.

Relațiile dintre Polonia și Germania au fost tensionate de opt ani de guvernare naționalistă la Varșovia. În timpul campaniei pentru alegerile din octombrie, partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din 2015 până în 2023, a denigrat Berlinul în toate domeniile, de la imigrație la energie.

Cu toate acestea, analiștii consideră că revenirea fostului președinte al Consiliului European, Donald Tusk, în funcția de prim-ministru contribuie la revitalizarea platformei „Triunghiul de la Weimar” pentru cooperare politică între Germania, Franța și Polonia, creată în 1991.

ÎNGRIJORĂRI ÎN EST

O a doua sursă guvernamentală poloneză a declarat că formatul a permis Varșoviei să prezinte preocupările membrilor estici ai UE. „Mai întâi vorbim cu vecinii noștri, le ascultăm preocupările și apoi suntem capabili să articulăm aceste preocupări în numele regiunii în fața colegilor noștri germani și francezi.”

În paralel cu discuțiile lui Donald Tusk cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, miniștrii de externe se vor întâlni luni la Paris.

O sursă diplomatică franceză a declarat că este necesar să se injecteze o nouă energie în proiectul european în acest an electoral important pentru Europa și Statele Unite.

Potrivit acestei surse, discuțiile se vor axa în special pe lupta împotriva dezinformării rusești, pe ajutorul acordat Ucrainei și pe consolidarea industriei europene de apărare.

Problema reparațiilor germane pentru pierderile suferite de Polonia în cel de-al Doilea Război Mondial este una sensibilă.

PiS a cerut despăgubiri de 6 200 de miliarde de zloți (1 430 de miliarde de euro), pe care Berlinul le-a respins. Noua administrație poloneză a adoptat o abordare diferită, iar ministrul de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Germania ar trebui să gândească „creativ” în această privință.

„Singura modalitate de a rezolva problema reparațiilor este de a o transforma într-o discuție despre securitate și apărare”, a declarat Piotr Buras, cercetător principal la think tank-ul Consiliului European pentru Relații Externe.

„Investițiile germane în apărare, inclusiv pentru a consolida securitatea Poloniei, ar fi un răspuns orientat spre viitor.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...