G4Media.ro

Premierul britanic Boris Johnson și-a numit fratele, Jo, în Camera Lorzilor

Premierul britanic Boris Johnson și-a numit fratele, Jo, în Camera Lorzilor

Boris i-a oferit fratelui său Jo un loc în Camera Lorzilor, o distincție de la care a fost exclus fostul președinte al Camerei Comunelor, John Bercow.

Publicată vineri, 31 iulie, lista celor 36 de viitori membri noi ai camerei superioare a Parlamentului Britanic include mulți brexiteri. Numirea lor îi revine oficial reginei Elisabeta a II-a.

Jo Johnson, un fervent pro-european, părăsise guvernul fratelui său mai mare în septembrie anul trecut, invocând „interesul național” şi considerând prea radicală strategia premierului în privința dosarului fierbinte Brexit. Lista conține şi figuri ale partidului conservator, precum Ken Clarke sau fostul ministru al Finanțelor, Philip Hammond, care fuseseră excluse, împreună cu aproximativ 20 de rebeli, după ce votaseră cu opoziția laburistă în timpul unuia dintre numeroasele voturi cu privire la Brexit.

Fostul președinte al Camerei Comunelor, John Bercow, ale cărui tunătoare apeluri la ordine în timpul acelorași voturi pentru Brexit au făcut înconjurul lumii, nu se află pe listă. O schimbare a tradiției pentru acest personaj colorat, cu cravate ţipătoare, care a fost acuzat de parțialitate din partea conservatorilor din rândurile cărora a venit și că și-a hărțuit și tiranizat echipele, acuzații pe care le neagă cu tărie.

Este pentru prima dată în două secole când fostului „speaker” al Camerei Comunelor i-a fost refuzat locul pe băncile de piele purpurie ale Camerei Lorzilor.

Cu aceste noi sosiri, Camera Lorzilor ar trebui să depășească 800 de membri, desemnați pe viață, care pot totuși demisiona sau se pot retrage. „Numind o mulțime de foști deputați, loialiști ai partidului, și pe propriul său frate, prim-ministrul invită la o bătaie de joc totală. Faptul că se poate proceda astfel arată în ce măsură această cameră este un club privat”, a spus Darren Hughes, care conduce un organism care face campanie pentru reforma sistemului electoral britanic, Electoral Reform Society.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Jo și Boris Johnson / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Politruci din toate tarile uniti-va !

 2. Bo Io a dat dovada ca este un dictator veritabil care nu pune nici o baza pe reguli de onoare si corectitudine. Alea sunt baliverne, nu-i asa?
  Pe ce se bazeaza nimicul bo jo cand este intrebat de ce l-a numit pe frate-su in camera lorzilor?
  – Pai, este o loaza ca si mine, prin urmare, asa deci, fac ce vreau muschii mei, razand cu gura pana la urechi, escrocul de bo jo….
  Si atunci de ce ne legam de nepotisme si alte acte de coruptie pe plaiul mioritic?
  Deci si Ludovic Orban poate sa-l numeasca pe frate-sau sef la senat….

  • Dictator e – cred – prea mult spus !
   PS. Nepotism de joasa speta (aproape dambovitzean), da !