G4Media.ro

Premierul Bavariei spune că nu îl va demite pe adjunctul său, în…

Photo 7585759 © Cyberstock | Dreamstime.com

Premierul Bavariei spune că nu îl va demite pe adjunctul său, în pofida acuzațiilor de antisemitism/ Hubert Aiwanger ar fi scris în liceu un pamflet despre ”trădătorii” invitați ”pentru un interviu de angajare la Dachau”

Şeful guvernului puternicului land german Bavaria, Markus Soeder, a anunţat duminică menţinerea în post a numărului doi din executivul regional, în pofida acuzaţiilor de antisemitism şi a unei aprinse controverse naţionale de mai multe zile, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.ro.

Polemica îl vizează pe Hubert Aiwanger, numărul doi al guvernului bavarez, ministru al economiei în acest land şi şeful partidului populist ‘Alegătorii liberi’.

Aiwanger, în vârstă de 52 de ani, este acuzat că a scris un pamflet cu caracter antisemit pe când era elev de liceu, acuzaţie de care politicianul se apără.

‘Demiterea sa din post nu ar fi o reacţie proporţională’, a apreciat duminică prim-ministrul bavarez Markus Soeder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU, aripa bavareză a conservatorilor germani), într-o conferinţă de presă.

În contextul scandalului care durează de peste o săptămână, Soeder a recunoscut că decizia sa de a-l păstra în funcţie pe Aiwanger ‘nu va fi pe placul tuturor’.

Soeder a spus însă că ‘nu există o dovadă că el a redactat manifestul’.

‘De altminteri, faptele datează de 35 de ani, nimeni nu mai este astăzi cel de atunci’, a argumentat el, invitându-l pe Aiwanger să înceapă un dialog cu asociaţiile evreieşti germane pentru a se explica şi a ‘se căi’.

Aiwanger a început prin a nega în bloc acuzaţiile, dar apoi a recunoscut că pamfletul, găsit în ghiozdanul său de atunci, a existat într-adevăr, dar a spus că fusese redactat de fratele său.

De-abia mai târziu politicianul a prezentat scuze pentru că nu se distanţase suficient de devreme de conţinutul scrierii.

Textul, scris la liceu în cursul anului şcolar 1987/1988, se dorea aparent un răspuns la un concurs organizat pe ‘Cine este cel mai mare trădător al patriei’.

În pamflet, aceşti ‘trădători’ erau invitaţi să se prezinte ‘în lagărul de concentrare de la Dachau pentru un interviu de angajare’ şi ‘un zbor liber prin coşul lagărului de la Auschwitz’ sau ‘un sejur pe viaţă într-o groapă comună’.

sursa: Agerpres.ro, Photo 7585759 © Cyberstock | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...