G4Media.ro

Premieră în criza COVID din România: Autoritățile din Argeș decid marți dacă…

Premieră în criza COVID din România: Autoritățile din Argeș decid marți dacă impun purtarea obligatorie a măștii în aer liber, în zonele aglomerate / Prefectul: Avem transmitere comunitară, peste 90% din localități sunt afectate

Autoritățile din Argeș vor decide marți, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dacă impun purtarea obligatorie a măștii în aer liber, în zonele aglomerate și în cazul grupurilor de persoane, a declarat, pentru G4Media.ro, prefectul Emanuel Soare. Acesta a precizat că în Argeș este o transmitere comunitară a virusului, peste 90% din localități fiind afectate, astfel că autoritățile iau măsuri pentru a responsabiliza primari și cetățenii din localitățile cu multe cazuri, însă fără carantinarea vreunei zone în acest moment.

Prefectul a precizat că, din cele 102 localități ale județului, 90 sunt afectate de epidemia de coronavirus, din care 6-7 se apropie de indicele de 3 cazuri la 1000 de locuitori în 14 zile, luat în calcul pentru impunerea carantinei zonale.

Este o boală contagioasă cu care trebuie să ne învățăm să trăim, iar pentru aceasta este nevoie de respectarea măsurilor sanitare. Dacă izolez o localitate, dar oamenii nu învață să se comporte preventiv, nu am rezolvat problema”, a spus Emanuel Soare.

Prefectul a explicat că în Argeș sunt câteva focare la centre sociale, însă numărul mare de cazuri zilnice înregistrate în județ, din care 129 în ultimele 24 de ore, este urmarea transmiterii comunitare a virusului. În județ circulă foarte multe persoane între localități pentru a merge la serviciu, de foarte multe ori cu transportul în regim de maxi-taxi, care de obicei nu respecta restricțiile, potrivit prefectului.

„Nu mai mergem pe avertismente, mergem direct pe sancțiuni, până la ridicarea licenței de transport”, a avertizat prefectul.

Soare a precizat că astăzi a avut o întâlnire cu primarii din localitățile cu cele mai multe cazuri și din cele cu creșteri semnificative în ultimele zile, iar marți va fi întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Nu se întrunesc condițiile de carantinare pentru nicio localitate, dar vom veni cu măsuri suplimentare”, a precizat acesta. Prefectul a adăugat că una dintre măsurile care vor fi discutate în ședința de marți este „obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, în zonele aglomerate și acolo unde sunt grupuri de persoane”.

În județul Argeș s-a decis deja închiderea târgurilor, a piscinelor, iar terasele trebuie să închidă la ora 22.00 în cursul săptămânii și la ora 23.00 în weekend.

Prefectul a mai spus că una dintre cauzele răspândirii epidemiei este și turismul și a precizat că, atât timp cât oamenii merg pe litoral, practic acest „focar permanent” realimentează epidemia.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Evident ca litoralul este un focar. Acolo vin asimptomatici din toata tara pentru 2-3 zile si dau si la altii. Aia cand ajung acasa dupa cateva zile se trezesc ca au covrig. Problema e ca nu mai are nimeni de la guvern tupeu sa inchida litoralul, desi ar cam trebui ( ori pusi politai la fiecare terasa si pe plaja). L-ati vazut pe Orban ce fericit era cu Murat ala? La mai mare!!!!

    • Am o casă de vacanță undeva la țară în Argeș, unde m-am și retras pe perioada stării de urgență ca să am și eu parte de aer curat, curte, etc. Ce e important e ca primul lucru pe care l-am auzit când am venit acolo în primăvară a fost o tanti care îmi striga „Aici nu e virus”… Nu e de mirare că județul e fruntaș la cazuri, cu o astfel de mentalitate…

  2. da. trebuie inchise terasele la 23:00. bine gandit

  3. multumiti-le tericeanului, ciolacului, uebarei si dorneanului – ccr!

  4. Sper ca populatia sa se fi saturat de atatea masuri restrictive amenzi la norma si coruptie sa protesteze cum au facut sarbii si cum fac bulgarii. Sunt mai slabi ca niciodata!!!

    VA ASTEPT PE TOTI CU 2+NEURONI LA PROTESTE!!! HAI ROMANIA! LIBERTATE LIBERTATE LIBERTATE! Gunoie fasciste numa la furat va sta gandul. Nu ne este frica de voi gunoaielor!