G4Media.ro

Premieră în Coreea de Nord: Dictatorul de la Phenian a recunoscut că…

Premieră în Coreea de Nord: Dictatorul de la Phenian a recunoscut că planul cincinal nu a fost îndeplinit

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a admis că s-au produs erori în planul politicii economice, marţi, în debutul congresului extraordinar al Partidului Muncitoresc, relatează miercuri Reuters şi dpa, citând presa de stat din Coreea de Nord.

Obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire, „în aproape toate sectoarele”, a subliniat Kim în discursul de deschidere, potrivit agenţiei de presă centrale KCNA. El a promis în acelaşi timp că partidul va găsi o modalitate de a face „un pas radical înainte”.

Strategia pe cinci ani prevedea între altele accelerarea creşterii economice şi îmbunătăţirea aprovizionării cu energie electrică, însă potrivit agenţiilor ONU în Coreea de Nord se menţin crizele cronice de alimente şi electricitate, exacerbate de sancţiunile împotriva regimului, inundaţiile severe din ultimii ani şi acum şi de pandemia cu noul coronavirus.

Or, admiterea deschisă a faptului că au existat şi erori era ceva de neimaginat mai demult, într-o ţară cu un conducător venerat ca un zeu, mai presus de greşeală.

Prin această abordare, Kim „pare să fi luat decizia strategică de a recunoaşte eşecurile în plan economic, în măsura în care le poate atribui şi coronavirusului”, a remarcat Shin Beom-chul, de la Institutul de cercetare pentru strategia naţională din Seul.

El „încearcă astfel şi să-şi consolideze imaginea de lider care îşi iubeşte poporul”, a adăugat cercetătorul.

De altfel, la recenta paradă militară din octombrie Kim a fost văzut cu lacrimi în ochi în timp ce le mulţumea nord-coreenilor pentru sacrificiile lor.

Kim i-a lăudat pe de altă parte în discursul său de marţi pe oamenii partidului pentru că au asigurat „stabilitate împotriva coronavirusului, de la început până la sfârşit”, „trecând cu hotărâre peste dificultăţi în faţa unei crize sanitare globale prelungite, fără precedent”.

Coreea de Nord nu a confirmat oficial nicio contaminare cu noul coronavirus, deşi a raportat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii câteva mii de „cazuri suspecte”. Potrivit autorităţilor sud-coreene, nu poate fi exclus ca virusul să fi ajuns pe teritoriul nord-coreean, având în vedere activităţile comerciale şi deplasările de persoane între China şi Coreea de Nord înainte ca aceasta din urmă să-şi închidă graniţa, în ianuarie 2020.

În imaginile difuzate de KCNA participanţii la congres nu păreau să poarte mască şi nici nu stăteau la distanţă unul de altul, spre deosebire de ce s-a văzut la alte recente evenimente publice.

Congresul, la care iau parte 250 de cadre de partid, 4750 de delegaţi şi 2000 de spectatori, are loc cu două săptămâni înainte de învestirea noului preşedinte american Joe Biden.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Asta inseamna ca o sa gaseasca vreo citeva zeci de vinovati pe care o sa-i execute.

  • Și pentru care dulce ca mierea va fi glonțul patriei.

  • Nord-coreenii sunt sadici. Chiar si la executie ordinul este sa se traga in burta astfel ca nefericitul sa se aplece si sa cada in genunchi ca ultime miscari pe pamant. Pe bune sa planifici raul pana la milimetru degeaba. Cred ca in familia Kim este o psihopatie ereditara.

  • Catre @Paytriot. Lasa ca la KGB la tine rusii sunt mai ,,milosi”.
   Condamnatului, dupa ce Judecatorul ii citeste Sentinta de Condamnare la Moarte, ii da de inteles (in mod inselator) ca poate sa aiba un Proces de Recurs / Refacere a Procesului etc.
   Dar in timp ce condamnatul e dus in lanturi pe coridoarele inchisorii un KGB-ist din excorta il impusca prin suprindere pe la spate direct in ceafa cu pisolul.
   La rusi nici macar n-ai libertatea sa stii ziua si ora cand o sa mori.

  • catre @Patriot. Spui prostii si minciuni cu ,,impuscatul in burta” si ,,cazutul in genunchi”. Omul cand e impuscat in burta cade pe o parte ,,incovrigat” de durere.
   In executia lui Ion Antonescu se observa asta: …..,,Milosii” de comunisti l-au impuscat ……exact in burta. Iar cu un glont in burta nu se moare usor, asa ca a venit un gardian si l-a impuscat pe Ion Antonescu si in cap cu pistolul.
   In genununchi se cade cand esti impuscat in piept / inima. La fel ca executia lui Ceausescu la Targoviste: Cazut intai in genunchi si apoi cazut cu restul corpului pe spate spre zid.

 2. @ observator,
  ochiul rău vede numai răul! Nu vezi că nu au raportat nici măcar un caz de covid, că nu se poartă mască , că nu este distanțare fizică , că la ei virusul nu există?

 3. La noi au trecut decenii de nerealizare a planului fara recunoastere.

 4. sa facem o manifestatie ptr demisia lui kim. Cum adica , nu a realizat planul cincinal?