G4Media.ro

Poporul ucrainean a primit premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de…

Sursa foto: European Parliament / Philippe BUISSIN

Poporul ucrainean a primit premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Metsola: „Nimeni nu merită mai mult acest premiu”

Poporul ucrainean a primit miercuri premiul anual Saharov pentru Libertatea de Gândire, acordat de Parlamentul European, pentru a onora lupta sa împotriva invaziei rusești, relatează Reuters.

„Nimeni nu merită mai mult acest premiu”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în cadrul unui eveniment cu reprezentanți ai societății ucrainene, care au primit premiul în numele poporului ucrainean.

„Pentru toți ucrainenii care și-au pierdut rude și prieteni. Pentru toți acei ucraineni care se ridică și luptă pentru ceea ce cred”.

Publicitate electorală

Premiul, care poartă numele regretatului disident sovietic Andrei Saharov, este acordat anual, începând din 1988, persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Anul trecut, premiul a fost acordat criticului încarcerat al Kremlinului, Alexei Navalny, pentru eforturile sale de a contesta controlul președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii. Parlamentul a anunțat câștigătorii din acest an în luna octombrie.

Poporul ucrainean a fost reprezentat de fondatoarea unui corp voluntar de ambulanță numit Taira’s Angels, Iulia Pajevska, de avocatul pentru drepturile omului Oleksandra Matviychuk și de primarul exilat al orașului ocupat Melitopol, Ivan Fedorov.

„Este foarte simbolic ca în acest an oamenii curajoși din Ucraina să primească premiul Saharov, deoarece oamenii au un impact mult mai mare decât își pot imagina”, a declarat Matviychuk, care, împreună cu Fedorov, a cerut mai multe arme pentru ucraineni.

„Avem nevoie de mai multe lucruri. Avem nevoie de arme, de sancțiuni și de justiție și apoi de recuperare”.

Distincția include un premiu în valoare de 50.000 de euro, care va fi distribuit reprezentanților societății civile ucrainene.

Rusia, care numește războiul din Ucraina o operațiune militară specială, ocupă zone din sudul și estul țării, în ciuda eșecurilor militare, și a revendicat recent patru regiuni ca făcând parte din teritoriul său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La ce face SBU propriilor cetateni why not? Scufundarea UE de catre incompetenti corupti continua.

  2. Ucrainenii sunt înțepeniți de foame, frig, disperare iar ăștia le dau…premii ???…Bieții oameni au ce merită, un zdrelit cerșetor, multimilionar, o marionetă jalnică !…