G4Media.ro

Polonia forțează primele alegeri prezidențiale prin corespondență, pe fondul carantinei / Camera…

Polonia forțează primele alegeri prezidențiale prin corespondență, pe fondul carantinei / Camera inferioară a Parlamentului ignoră criticile și aprobă niște alegeri fără precedent. Candidatul partidului, Duda, e bine poziționat pentru a câștiga pe 10 mai

Partidul de guvernare din Polonia presează în continuare cu planul de a forța țara să organizeze alegeri prin corespondență, trecând nepăsător peste apelurile de a se amâna scrutinul prezidențial din 10 mai, întrucât țara rămâne în carantină pentru a combate pandemia de coronavirus.

Parlamentarii partidului Lege și Justiție (PiS) au aprobat măsura în camera inferioară a parlamentului în seara de luni. Camera superioară, controlată de opoziție, va încetini probabil procesul, însă guvernul îi poate respinge obiecțiile – ceea ce înseamnă că modificările ar putea deveni lege cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Guvernul tot mai autoritar mizează pe faptul că folosindu-se o metodă de vot netestată va fi avantajat aliatul său, Andrzej Duda, pentru a rămâne președinte încă cinci ani, în condițiile în care opoziția nu a putut face campanie electorală din cauza carantinei. Modificările de ultim ceas și incertitudinea care planează asupra procesului măresc de asemenea și riscul de fraudă, conform comisarului Poloniei pentru drepturile omului.

Duda, care și-a asumat rolul de șef al apărării contra virusului în această țară UE cu 38 de milioane de locuitori, a urcat în sondajele de opinie. Rivalii lui – care nu mai pot decât să ridice mici obiecții privind politica economică – au devenit în mare măsură invizibili.

Alte țări europene, între care Serbia, Macedonia de Nord și România, și-au amânat deja alegerile programate inițial pentru lunile următoare. Președintele rus Vladimir Putin a amânat un referendum care i-ar fi permis să cârmuiască până în 2036. Franța și-a ținut totuși alegerile locale, la fel și statul german Bavaria.

Camera superioară a anunțat că se va folosi de toate cele 30 de zile pe care le are la dispoziție pentru a dezbate măsurile legislative, ceea ce înseamnă că va trimite înapoi proiectul de lege camerei inferioare – care poate respinge orice amendament – cu doar câteva zile înainte de data alegerilor.

Cum legea nu e încă promulgată, autoritățile nu pot începe tipărirea buletinelor de vot și nici alte pregătiri. Serviciul poștal de stat cu 27.000 de poștași va avea numai câteva zile la dispoziție pentru a înmâna buletinele de vot tuturor celor 30 de milioane de alegători.

„La orice vot prin corespondență trebuie să se asigure atenție specială protecției față de posibile fraude și abuzuri”, a declarat ombudsman-ul Adam Bodnar. „O asemenea exigență este dificilă dacă o astfel de schimbare fundamentală se face literalmente în ajunul alegerilor.”

Sursa: Bloomberg / Articol de Marek Strzelecki (cu contribuția lui Konrad Krasuski) / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Foto: Andrzej Duda, președintele Poloniei / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Poate ar trebui si USR+noii prieteni sa dea jos guvernul Orban.

  2. Nu uitati: Hitler a ajuns la putere în urma unor alegeri.
    Si nu uitati: Hitler a cerut Reichstagului puteri depline pentru 4 ani. Viktor Orban le-a obtinut fara vreo limita de timp.