G4Media.ro

Polonia a prezentat detaliile planului de întărire a apărării de-a lungul frontierelor…

Sursa foto: © Sylwia Szmulewicz Pączkowska | Dreamstime.com

Polonia a prezentat detaliile planului de întărire a apărării de-a lungul frontierelor sale cu Belarus și Rusia

Polonia a prezentat luni detaliile ‘Scutului estic’, un program de 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) de întărire a apărării de-a lungul frontierelor sale cu Belarus şi Rusia, plan pe care îl speră finalizat în 2028, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Graniţa a fost un loc de tensiune când acolo au început să se strângă migranţi în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială către Uniunea Europeană, un gest menit, potrivit UE, să creeze o criză.

Ministerul Apărării de la Varşovia a prezentat luni detaliile programului, ce include planuri de construire de fortificaţii, huburi şi sisteme de telecomunicaţii în coordonare cu alte state de pe flancul estic al NATO – Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania.

‘Aceasta alcătuieşte un sistem complex de acţiuni defensive şi de descurajare. Conectează sisteme de acces, dar totodată vom achiziţiona şi implementa sisteme moderne antidrone şi de recunoaştere’, a declarat ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz într-o conferinţă de presă.

‘Aceasta este cea mai mare operaţiune de întărire a frontierei estice a Poloniei, flancul estic al NATO, de după 1945’, a adăugat el.

Ministrul adjunct Cezary Tomczyk a precizat că investiţiile vor începe în primul trimestru al anului viitor şi se aşteaptă să fie încheiate în 2028. Polonia speră să obţină fonduri UE pentru unele dintre proiecte.

Guvernul anterior a construit la graniţa cu Belarus un gard, de peste 180 km în lungime şi înalt de 5,5 metri, de protecţie împotriva imigraţiei ilegale. Gardul este completat de un sistem de camere de supraveghere şi de senzori care monitorizează frontiera.

Relaţiile dintre Polonia şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina vecină la 24 februarie 2024. Polonia a răspuns majorându-şi substanţial cheltuielile pentru apărare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează