G4Media.ro

Politolog bulgar: GERB condus de fostul premier Boiko Borisov, va forma cel…

Foto: Boiko Borisov / Facebook

Politolog bulgar: GERB condus de fostul premier Boiko Borisov, va forma cel mai probabil un guvern minoritar

“Cel mai probabil, GERB va forma un guvern minoritar care să se bazeze pe sprijinul parlamentului pentru un termen de un an, înainte de alegerile locale, pentru a se evita alte alegeri parlamentare”, a declarat sociologul bulgar Andrei Raicev pentru Nova TV.

Potrivit acestuia, GERB nu poate să nu încerce să formeze o coaliție. „Cu acest rezultat, ei nu pot să nu încerce, pentru că se vor compromite. Ar fi posibil ca GERB să atragă Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și chiar Partidul Socialist Bulgar (BSP) într-o coaliție, pentru că socialiștii trebuie să facă față rezultatului foarte prost pe care l-au obținut la aceste alegeri. Alta este întrebarea dacă Borisov vrea să guverneze împreună cu „turcii” și „comuniștii”, așa cum numesc adversarii acestor formațiuni partidele DPS și BSP”, a comentat Raicev.

Potrivit lui Raicev, poate exista o formulă pentru a se forma un guvern minoritar cu mandat GERB, dar pentru asta va fi important ce poziție va adopta Bulgaria Democrată.

Potrivit politologului Dimităr Ganev, dacă Bulgaria va merge din nou la alegeri în ianuarie, rezultatele nu vor fi cu mult diferite și „aceași oameni vor trebui să stea împreună la masa negocierilor”.

În opinia lui lui Raicev, liderul GERB va căuta un sprijin mai larg, renunțând la postul de prim-ministru și propunând un guvern interimar. „Astfel cresc șansele”, a spus politologul.

Context

Comisia Electorală Centrală de la Sofia a anunțat rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar de duminică după numărarea aproape tuturor voturilor. Situația partidelor care au trecut pragul de 4% este următoarea:

GERB – SDS (conservator) 25,33% (+2,9% față de noiembrie 2021), 67 de mandate (+8) din 240

Continuăm Schimbarea (PP, liberal) 20,2% (-5,1%), 53 (-14)

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, minoritatea turcă) 13,56% (+0,76%) 36 (+2)

Renaștere (V, ultranaționaliști) 10,17% (+5,3%) 27 (+14)

Partidul Socialist (BSP) 9,3% (-0,8%) 25 (-1)

Bulgaria Democratică (DB, liberal) 7,44% (+1,1%) 20 (+4)

Răsăritul Bulgar (conservator) 4,62% (-) 12 (-)

GERB (afiliat Partidului Popular European), condus de fostul premier Boyko Borisov, a revenit pe primul loc, dar cu un număr mult mai mic de mandate decât în anii de început ai deceniului trecut, în timp ce PP, condus de tânărul fost premier Kiril Petkov n-a mai repetat performanța din scrutinul precedent din noiembrie 2021.

DPS a realizat o performanță bună, în nota obișnuită, în timp ce V, condus de Kostadin Kostadinov (rasist, anti-UE, anti-NATO, pro-Rusia, anti-vaccinist) a fost performerul acestor alegeri, dublându-și scorul electoral și obținând rezultate excelente în secțiile de votare din străinătate. În sfârșit BSP, urmașul Partidului Comunist Bulgar, și-a continuat declinul, obținând cel mai slab rezultat din istoria sa.

De notat că 87.634 de persoane din totalul de 2,5 milioane prezente la scrutin au votat „Nu susțin pe nimeni”. Participarea la vot a fost de 38,43%, cea mai slabă din istoria alegerilor de după 1990.

Această structură a noii Adunări Naționale face extrem de dificilă formarea unui guvern de coaliție. Nici măcar combinația dintre GERB-SDS și PP nu atinge majoritatea absolută de 121 de mandate, iar Borisov și Petkov sunt rivali acerbi, cel de-al doilea acuzându-l pe primul de corupție, ca și alți lideri ai partidelor parlamentare care au anunțat deja că nu vor face coaliție cu GERB.

Principala temă de campanie a fost rata foarte ridicată a inflației – 15% – una dintre cele mai înalte din Uniunea Europeană, precum și criza energetică. De asemenea, societatea bulgară este scindată cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o bună parte dintre alegători fiind favorabili președintelui Vladimir Putin, de unde și succesul lui Kostadinov.

În concluzie, după trei scrutine neconcludente în 2021 a urmat un al patrulea în 2022, fără ca scena politică din Bulgaria să arate semnificativ diferit, cu perspectiva unui blocaj politic prelungit în prag de iarnă.

Sursa: Actualno/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...