G4Media.ro

Polemică la Bratislava după întâlnirea ministrului slovac de externe cu omologul său…

sursa foto: Pixabay

Polemică la Bratislava după întâlnirea ministrului slovac de externe cu omologul său rus Serghei Lavrov

Ministrului slovac de externe Juraj Blanar şi-a atras critici severe din partea preşedintelui ţării Zuzana Caputova după ce în acest weekend s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia, relatează duminică agenția dpa, citată de Agerpres.

„Întâlnirea dintre miniştrii slovac şi rus nu ne-a adus mai aproape de o pace justă în Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în mod ilegal şi nejustificat”, a reacţionat Zuzana Caputova într-o postare pe X (ex-Twitter).

„Cea mai rapidă cale spre pace trece pe la (preşedintele rus) Vladimir Putin, care trebuie să ordone trupelor sale să se retragă din Ucraina, dar nu prin a-i da speranţe în victoria sa şi în acceptarea lui”, a afirmat preşedinta slovacă. Zuzana Caputova este comandantul suprem al armatei slovace, pe lângă rolul ceremonial de şef al statului.

Blanar, membru al Partidului Social-Democrat -de orientare naţionalistă – al premierului Robert Fico – a purtat discuţii bilaterale cu Lavrov, sâmbătă, în marja unui forum diplomatic internaţional la Antalya.

Predecesorul său în funcţie, Miroslav Wlachovsky, l-a acuzat pe Blanar că practic a „scuipat în faţă” victimele agresiunii ruse în Ucraina, în timp ce media de opoziţie a avertizat că Slovacia se îndepărtează de Occident.

Blanar şi-a justificat întâlnirea cu Lavrov într-un comunicat emis de ministerul său. „Fără comunicare nu poate să existe niciodată o soluţie diplomatică la războaie, iar fără soluţii diplomatice, niciun război nu se poate încheia”, a afirmat el în textul difuzat de Ministerul de Externe de la Bratislava.

Ministrul a adăugat că l-a informat pe Lavrov despre punctul de vedere al guvernului slovac în legătură cu războiul, inclusiv că nu ar putea să existe „nicio soluţie militară” la conflict.

Blanar susţine că i-a spus clar ministrului rus că dreptul internaţional cere inviolabilitatea teritorială şi suveranitatea statelor.”Ce s-a întâmplat în Ucraina nu ar fi trebuit să se întâmple”, i-a transmis el lui Lavrov, conform documentului citat de dpa.

Totodată, şeful diplomaţiei slovace a subliniat că între Rusia şi Occident nu ar trebui să existe o nouă Cortină de Fier, potrivit comunicatului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...