G4Media.ro

PNL îl acuză pe Liviu Dragnea, ”condamnat penal pentru fraude la referendum”,…

PNL îl acuză pe Liviu Dragnea, ”condamnat penal pentru fraude la referendum”, că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare: Îngrădirea dreptului de a alege constituie infracțiune

Liberalii îl acuză pe Liviu Dragnea că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare și atrag atenția liderilor PSD și funcționarilor din cadrul Guvernului că îngrădirea liberului exercițiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracțiune și este prevăzută de Codul Penal.

”Atragem în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale”, a avertizat președintele PNL, Ludovic Orban.

El a explicat că jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative evidențiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).

”În același timp, ținem să mai sublinem faptul că o altă informație propagată de PSD este falsă și face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneția, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituțională a constatat faptul că o eventuală interdicție de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, a mai precizat Orban.

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare.

”Dragnea recidivează la referendum! Liviu Dragnea este în panică totală și ar face orice ca să blocheze votul românilor în 26 mai! Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea să împiedice românii să ajungă în secțiile de votare ca să-și exprime votul! Este disperat pentru că știe deja ce vor răspunde românii la întrebarea pe care Președintele României o va adresa la referendum. De aceea, și-a pus slugile să blocheze atât alegerile pentru Parlamentul European, cât și referendumul, prin organizarea a 2 secții distincte de votare”, a avertizat Turcan pe Facebook.

Prim-vicepreședintele PNL a atras atenția că legea prevede explicit că, în cazul suprapunerii unui referendum cu alt tip de alegeri, secțiile de votare sunt comune.

”Art.15^1 alin.(2) din Legea 3/2000 spune foarte clar: ”ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare”. Somez PSD-ALDE să respecte legea și solicit imperativ Guvernului să nu emită nicio ordonanță de urgență în folosul personal al lui Dragnea. Dacă Dăncilă va semna un astfel de act, va răspunde penal!”, a subliniat Raluca Turcan.

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a susținut joi că în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a spus Drăghici înaintea unei şedinţe a preşedintelui PSD Liviu Dragnea cu liderii judeţeni, primarii şi preşedinţii de CJ-uri social-democraţi pentru a discuta despre strategia de campanie electorală pentru europarlamentare şi referendum.

Legea îl contrazice însă pe social-democratul Mircea Drăghici. Potrivit legii 3/2000 (legea referendumului),

 • ”În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).

Mai mult, modificarea a fost adusă chiar de PSD prin ordonanță de urgență în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.

Primul semnal de alarmă privind intenția PSD de a veni cu o ordonanță de urgență prin care să separe secțiile de vot la alegerile europarlamentare și la referendum, deși cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi, a fost tras miercuri de senatoarea USR Florina Presadă.

Aceasta a avertizat că miza partidului condus de Liviu Dragnea este ca în cazul consultării populare să nu poată fi folosit Sistemul Informativ de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV).

”Referendumul convocat de Președinte are nevoie de un cvorum de prezență pentru a fi validat, așadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde și separarea secțiilor de votare”, a atras atenția Florina Presadă.

”Totodată, separarea secțiilor de votare între alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezență mai mică atât la votul pentru alegeri, dar și la referendum. Or, toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%”, mai atrage atenția senatoarea USR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim !
  Eu nu pot uita gestul inteligent al României de a menține legăturile diplomatice în timpul și după războiul de 7 zile când au fost ocupate înățimile Golan și Gaza, în ciuda faptului că URSS și toate țările din lagărul socialist, in-corpore, și-au retras ambsadorii din Israel.
  Acest gest, ne-a adus mari avantaje în anii 1980, când politica externă relativ independentă a României era sancționată de URSS, prin intârzirea peste limite, a livrării de piese de schimb pentru avioanele MIG.
  Atunci Israelul ne-a oferit la prețuri foarte avanajoase piese de la avioanele MIG, capturate la sol de la egipteni, in perfectă stare de funcționare, c inclusiv rezerva de piese de schimb. Cu timpul având o politică echidistantă de țările arabe Romănia a reuțit să devină un mediator util in celațiile internaționale și să poată contribui la aplanarea multor conflicte generate atât de extremiștii arabi, cât și de extremiștii israelieni. Această atitudine în politica externă a adus mari avantaje economice și politice României, chiar și după anii 1990.
  Acest viraj brusc al politici externe în orientul apropiat, este cu atât mai surprinzătoare cu cât, toți analiștii de geopolitică au rămas foarte surprinși incă de la primă vizită a premierului român in Israel. Cred că politica externă aventuroasă a lui Dragnea în disperarea de a se apropia de SUA, unde presa a relatat că nu putut obține o viză de intrare, iar acum a încercat s-o folosească pe d-na Dăncilă precum un cal troian, a reaprins o nouă dispută internă. A folosi acest aspect sensibil de politică externă pentru un demers de suspendare a Președintelui Iohannis, care se străduie să ducă o politică externă echilibrată, și in lipsa unui candidat la fel de echilibrat la postul de ambasador, a continuat să prelungească interimatul, cred că a avut motivația de împiedica infiltrarea de actualul guvern a unei persoane de tipul premierului, care să nu poată menține politica echidistantă consacrată a României, ceea ce nu poate fi catalogată drept neglijență. D-ul Dragnea ar trebui să aibă răbdarea până cănd va ajunge Președintele României și atunci să-și asume această bruscă schimbare de direcție a politicii externe a României !.

  27.03.2019.

 2. PSD. PARTIDUL SLUGILOR DRAGNISTE. PSD= Coreea de nord. Toate slugile sunt drogate si au creierul spalat. Ce zice sefu’ e lege.

 3. Il acuz pe liderul PNL de falsuri la ultima cantare de la mandolina!

  • Frumoasa etalare a lipsei de neuroni!!!
   Stupid people!!!

  • Auzi bai,sluga a mafihotilor ce devalizeaza economia zi de zi sa -ti plateasca postarile idioate,ASTA E ADEVARUL GOL GOLUT:HOTUL CE SE AFLA IN FRUNTEA ACESTUI GRUP POLITIC INFRACTIONAL ESTE CONDAMNAT PENALDEFINITIV PENTRU FURT MASIV LA REFERENDUMUL DIN 2012!ARE PATALAMA DE HOT GRAVATA ADANC PE FRUNTE,DEFINITIV!ORICE ATI FACE VOI,POSTACI ASISTATI,NU PUTETI SCHIMBA ASTA SI NICI PERCEPTIA PUBLICA !

 4. PNL il acuza pe Ragnea asa…din gura, ca mine, ca noi, sau in instanta?! PNL am senzatia ca e format mai mult din labe triste. Pacat de Siegfried Muresan si Rares Bogdan, dar ei au ales!

 5. M8nte ca un rahat împuțit!

 6. Cate probleme penale o fi avand Zetea Gabriel Valer, maramureseanul nostru vajnic de la CJ, ca prea vorbeste ca din carti?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.